Svi pričaju o tome

Na našem otoku uočeno "izvanzemaljsko čudo": "Bilo me strah, strašno je to vidjeti"

1/7 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Na Šolti je posljednjih dana glavna tema ogromno gnijezdo stršljena. Šoltani su na njih navikli, a na što upozoravaju stručnjaci, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

"Eto ako će ga tko doć pogledat, to nam je dogodine u ponudi otoka", našalio se Roko Bezić nakon mjerenja gnijezda stršljena na Šolti.

Visoko metar i 60, promjera 60 centimetara, gnijezdo stršljena u šoltanskom Srednjem Selu u sekundi je postalo viralno.

"Paf je bilo. Prvo me bilo jako strah zato što znam momka koji je ušao unutra i rekla sam, mislim, ono 'jesi li ti, Roko, pri sebi'… Mislim, očito ih unutra više nije bilo, ali vidjet je bilo strašno. Izvanzemaljci su napravili… ne znam što… skulpturu, jel", iznenađena je bila Anita Jovanović Radun.

Iako im izgleda izvanzemaljski, ova pojava nije ništa na što već nisu navikli.

"Iman kuću doli na kraj mora, nasuprot mene je jedan prijatelj, pa su njemu na zidu, u blokete su se bili uvukli i to je bilo isto ovako visilo, čudo… onda smo ih spalili", rekao je Ivica Bezić.

"Meni je doli na kući napravilo 5-6 gnijezda, zacrni skroz ono blato", ispričao je Boris Listes svoje iskustvo i dodao kroz smijeh da se stršljena ne boji.

Šalu na stranu, u ovo doba godine ih je najviše pa je strah opravdan. Iz DVD-a Šolta kažu kako se broj 193 ovog ljeta okretao zbog životinja.

Međutim, šoltanski vatrogasci ovakvih intervencija nemaju. Tu i tamo dobiju pozive preplašenih turista, ali oni gnijezda stršljena ne smiju dirati. Za takvo što postoje ovlaštene tvrtke kojima se treba obratiti.

Nije svejedno bilo ovo vidjeti ni turistima, ali ovoliko gnijezdo sigurno neće nastati u redovno održavanom prostoru.

"Strašno, vrlo strašno", rekao je Ilias iz Njemačke.

"Ne bih se toliko približavao tome", priznao je Derrick iz Velike Britanije.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije objasnili su kada treba biti na oprezu.

"One traže proteinsku hranu za svoje ličinke, tako da moraju uzimati ili druge kukce ili neki mesni obrok. Moramo znati, kada čistimo ribu ili radimo ćevape, da će oni doći", rekao je Nediljko Landeka iz ZZJZ-a.

To potvrđuje i Ivičina priča s mora. Od stršljena se ni s barke ne može pobjeći.

"Ima san doli brod pa mi je čak u brodu zna napravit to malo gnijezdo, ali ne znam jel se oni poslije grupiraju pa stvaraju jednu veliku familiju kao što je ova bila, je li…to ne znan, nisan zoolog da bi to moga znat", rekao je Ivica Bezić.

Šoltani nam kažu da ih nema ništa više nego negdje drugdje. Iako je u međuvremenu uklonjeno, ovoliko gnijezdo rijetko gdje se može vidjeti.

Pročitajte i ovo Što se dogodilo? Dio Zagreba bez struje, oglasio se i HEP

Pročitajte i ovo Vlasnik zemljišta u bolnici Milijunska šteta: Što čeka kupce online paketa koji su izgorjeli u požaru? Sad svi ovise o jednome...

Pročitajte i ovo Ravnatelj DHMZ-a "Boris se vraća": Što to znači za Hrvatsku?