Dok se jedna tura još kiseli, druga je već spremna za pakiranje, a većina je već i prodana na jednom ogulinskom OPG-u. Riječ je o kiselom kupusu, vrlo traženoj hrani ovih hladnih dana diljem Hrvatske.
"Traže na kućnom pragu, jako je dobro kada tako dolaze doma - prepoznali su kvalitetu, izvadi se van rasol, zelje ribano ili u glavicama i ne koristim nikakve konzervanse", rekao je Miko Poljak, vlasnik OPG-a.
Bilo bi ga i više da vremenske neprilike nisu tijekom ljeta i jeseni uzele danak.
"Imam dosta manje kiselog zelja za razliku od prošlih godina, ali evo... za svoje mušterije dovoljno", nadodao je Poljak.
Ogulinsko kiselo zelje zaštićeno je na velikom europskom tržištu oznakom izvornosti prije devet godina. Trud proizvođača, lokalne samouprave i nadležnog ministratsva uvelike se isplatio.
"Sad su se još dvije firme uključile u zaštitu i mislim da lagano sad dobivamo neke benefite, lagano to ide prema van i nadam se da će to u dogledno vrijeme postići puno bolje rezultate", rekao je Marinko Sabljak, vlasnik tvrtke za proizvodnju.
U ove zimske dane uz nadaleko poznato ogulinsko kiselo zelje na tanjuru je gotovo nezaobilazan krumpir, ogulinski krumpir koji je jako dobro rodio.
I stvarno je tako jer u mnogim restoranima diljem ogulinskog područja, Gorskoga kotara i Like ovakva su jela jako tražena u zimsko vrijeme.
"Najtradicionalniji su kupus, slanac krumpir, krvavice, buncek kuhano meso i mesnatice", rekao je Luka Libela , kuhar u hotelskom restoranu.