Vodeni val

Vrh vodenog vala Dunava došao i do nas: Iz Hrvatskih voda otkrili kakvo je stanje na području Batine

Vodeni val Dunava ušao u Hrvatsku Foto: Miroslav Slafhauzer/Cropix
Vrh vodenog vala Dunava ušao je u Hrvatsku.

Vrh vodenog vala Dunava ušao je u Hrvatsku u 2 sata ujutro, izmjeren je najviši vodostaj od 708 centimetara, no idućih desetak sati očekuje se njegova stagnacija te potom i blago opadanje, potvrdio je u srijedu ujutro Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda.

"Svi smo mogli odahnuti kad je protekle srijede vrh Dunava u Bratislavi dosegao pola metra niže nego što je bio 2013. Tada smo znali da i kod nas možemo očekivati 60-ak cm niži vodostaj i to se i ostvarilo", rekao je Novosel u emisiji "U mreži Prvog" Hrvatskog radija.

Vjeruje i da vodostaj sigurno neće doseći 8 metara te da će samo dalje padati.

"Ako je danas 700 centimetara, već prekosutra vjerujem da ćemo za područje Batine ukidati izvanredne mjere obrane od poplave", kazao je Novosel.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je kako su u stalnom kontaktu sa stanovnicima te im se pruža potrebna pomoć.

Vikend-naselja Zeleni otok i Aljmaš na nebranjenom području Dunava u doticaju su s vodom, a u neke je objekte i ušlo malo vode. U oba naselja ostalo je nekoliko obitelji. Ravnateljstvo Civilne zaštite i Crveni križ skrbe se o njima, a posjetili su ih i psiholozi. U naseljima je i dvoje bolesnika, a Trut ističe da im se pruža sva potrebna pomoć.

Načelnik općine Draž Stipan Šašlin rekao je da je situacija pod kontrolom, mjesta za paniku nema, a djelatnici Hrvatskih voda obilaze nasip od granice s Mađarskom pa sve do ušća Drave.

"Nasip je u izvanrednom stanju, pokošen, održavan, vodi se računa o svakom detalju i s velikom sigurnošću možemo reći da će ovaj vodeni val proći i bez kakvih posljedica", rekao je Šašlin u emisiji "U mreži Prvog".

Pročitajte i ovo sarco kapsula Prva osoba umrla u kapsuli za eutanaziju, švicarska policija uhitila nekoliko osoba

Pročitajte i ovo ljuti protivnici Pogledajte što je izvodio ruski veleposlanik za vrijeme govora Zelenskog u UN-u, slično se ponašao i kada je govorio Slovenac

Pročitajte i ovo Ubojstvo u Italiji VIDEO Muškarac se slomio pred kamerama i priznao grozan zločin: "Nisam više mogao izdržati"

Povezane teme