KAKO GA ZAŠTITITI?

Nestabilno vrijeme prijeti jednoj od slavonskih delicija: "Proizvodnja je postala znanost"

Zimske temperature ove se godine u Hrvatskoj kreću od minus 10 do plus 14 stupnjeva. U Dalmaciji se već sada bacaju pršuti koji nisu uspjeli. Čeka li i kulen u Slavoniji ista sudbina i kako ga zaštititi?

Kobasica, kulen, kulenova seka, šunka. Nisu to samo suhomesnati proizvodi. Takve okuse nije nimalo lagano stvoriti jer proizvodnja je doslovce – mala znanost.

Nestabilna zima itekako utječe na zrenje mesa. Prvo je bila topla pa onda hladna. Kako kulen ne bi propao, Slavonci su mahom u svoje zrione i pušnice ugradili mehanizaciju za kontrolirane uvjete. Jer temperatura se do Uskrsa ne smije podignuti iznad 15 Celzijevih stupnjeva.

"Nasreću, imam nekakve poluautomatske uvjete gdje kontroliram 14 posto stupnjeva temperature, a 75 posto vlage. To je optimalno. To postižem s jednim ovlaživačem i izoliranom komorom. I tu uspijem zadržati te uvjete koji trebaju da bi kulen zrio", pojasnio je Zvonko Barić.

Ulaganja su velika, ali rezultat je bogatstvo okusa, jer u ovakvim zrionama pojavio se dobrodošao gost koji znači da je kulen – prvoklasni. Klima se mijenja, vremena se mijenjaju. Ni čvarak nije više što je bio prije. Danas stoji oko 20 eura po kilogramu.

Pročitajte i ovo VELIKI PROBLEMI Jedan kilogram tradicionalne baranjske i slavonske delicije mogao bi većini isprazniti džepove: "Trebao bi biti i više"

"Svinje više nemaju određenu masnoću kao nekad što je bilo. Premesnate su, nema masnoće. U moje vrijeme djetinjstva i mladosti, sjećam se, po selu se uvijek pitalo: Koliko ste natopili masti? To je bio status bogatstva", rekao je Marin Skelac u Dnevniku Nove TV.

A, pogotovo danas, zdravlje je pravo i jedino bogatstvo. Ali samo ako normativ prepisuju – Slavonci.

Pročitajte i ovo Dogodine druga priča Hoće li poskupjeti slavonske delicije od kojih rastu zazubice? "Nismo trgovci bez srca i duše, ali troškovi proizvodnje su strašni"

"Ono što je zbunjujuće u Dalmatinskim restoranima, kad dobijete kulen, kulenovu seku, dobijete ju jako tanko narezanu, a mi u Slavoniji ipak volimo da se to reže na prst debelo, ili pet milimetara", zaključio je reporter Dnevnika Tin Kovačić koji se i sam okušao u rezanju kulena, a pala je i šala.

"Znači, ako mi propadne novinarski posao, našao sam novu karijeru?", pitao je Kovačić Barića. "Bit ćete kod mene zaposleni samo za rezanje", šaljivo mu je uzvratio Barić.

Cijeli prilog o kulenu pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Povezane teme