Lektorski dnevnik

Znate li zašto bi vijest o tome da su naši nacionalni parkovi ove godine posječeni bila katastrofična? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Nacionalni park Kornati Foto: Getty Images
Ako vam je naslov neobičan, dobro pogledajte je li sve ispravno napisano. Naime, ako je nacionalni park posječen, to znači da je ostao bez svojeg drveća, što nikako nije dobra vijest. Želimo li reći da ga je posjetilo mnogo ljudi, napisat ćemo da je dobro – posjećen. Kako biste izbjegli takve nesporazume, donosimo nekoliko jednostavnih pravila koja će vam pomoći u dilemama o pisanju glasova č i ć.

Glas je najmanja govorna jedinica koja ima razlikovnu ulogu, pa tako i zamjenom glasova č i ć dobivamo riječi s različitim značenjem, a onda i besmislene ili smiješne rečenice.

Napućeni gradovi tako bi bili gradovi u kojima su svi građani napravili takozvani duck face, dok bi napučene usne bile gusto naseljene usne. Također se možete zbuniti ako vam u receptu piše ''tijekom pečenja meso okrečite'' umjesto ''okrećite''. Pa zašto biste krečili meso?

Jedan od takvih minimalnih parova su i glagoli skućiti se i skučiti se. Skućiti se znači 'steći ili urediti kuću ili stan', a ako smo se skučili, zapravo smo se sagnuli, savili. Ako nam se pak odjeća koju smo naručili ne sviđa, mi ćemo je vraćati, dok ćemo vračanje ipak prepustiti prorocima i gatarama.

Pročitajte i ovo LEKTORSKI DNEVNIK Visok, višlji, najvišlji: Koja je najoptimalnija razlika u visini između žene i muškarca?

Pročitajte i ovo LEKTORSKI DNEVNIK Piše li se ije ili je? Zapamtite ove tri riječi i znat ćete ih pisati još barem pedeset

Osnova je najvažnija

Kako bismo najjednostavije znali trebamo li napisati č ili ć, važno je prepoznati osnovu riječi, odnosno na koji glas ona završava. Naime, ako osnova riječi na kraju ima glasove k ili c, u njezinim oblicima i izvedenicama oni prelaze u č. No završava li osnova na glas t, njezini će oblici i izvedenice imati glas ć.

Prema tome, glas č pisat ćemo u sljedećim primjerima: dječak – dječače; jak – jači; peći (osnova pek-) – pečem, pečen; pijesak – pješčan, pješčanik; tući (osnova tuk-) – tučnjava; baciti – bačen; bolnica – bolničar, djeca – dječji

A glas ć piše se u riječima kao što su: mladost – mladošću; ljut – ljući, najljući; kretati – krećem, skratiti – skraćen, brat – braća, list – lišće, pamtiti – pamćenje, sretan – sreća

Ilustracija Foto:DNEVNIK.hr

Plivači ili plivaći?

Također ćete si uvelike olakšati zapamtite li najčešće nastavke koji sadrže glas č odnosno ć.

Tako č nalazimo u nastavcima za:

  • zanimanja: pjev, vod, knjižničar
  • uvećanice i umanjenice: kamenčina, kamenčić, grančica, kumče
  • pridjeve i priloge: dugačak, nostalgičan, turistički, naglavačke

A najčešći nastavci s glasom ć su za:

  • umanjenice: cvjet, balončić
  • imenice: mirnoća, zadaća
  • pridjeve: domaći, pisaći
  • glagole i glagolske priloge: ići, naći, učeći, pjevajući

Stoga, ako se dvoumite između riječi plivači i plivaći ili brijači i brijaći, sjetite se da je prve opcije označavaju osobe koje se bave plivanjem odnosno brijanjem, a druge su pridjevi koji opisuju predmet koji pliva ili brije. Isto je sa spavačicom i spavaćicom – prvo je žena koja spava, a drugo haljina za spavanje.