Pravac - more!

VIDEO/FOTO Kolone i gužve na cestama i u lukama: Osam pravila moglo bi vam sačuvati živce i glavu

Glavna ljetna sezona osjeti se na svakom koraku.

Pojačan promet tijekom dana očekuje se na zagrebačkoj obilaznici iz smjera čvorova Buzin i Zagreb zapad prema naplati Lučko i na autocesti A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Lučko i Bosiljevo II i A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora, upozorava Hrvatski autoklub (HAK).

Pojačan promet očekuje se i na A2 Zagreb-Macelj i A4 Goričan-Zagreb u smjeru Zagreba, A7 Rupa-Rijeka u oba smjera, Istarskom ipsilonu u smjeru Kaštela i Plovanije, kod tunela Učka u oba smjera, Krčkom mostu i na Jadranskoj magistrali na prilazima gradovima i turističkim odredištima.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Tijekom dana na dionicama gdje traju radovi te na autocestama na naplatama, prilazima tunelima i u blizini odmorišta i čvorova te na cestama u priobalju, osobito na prilazima gradovima i turističkim središtima, povremeno su moguće kolone i zastoji, napominju iz HAK-a na čijim stranicama možete pratiti najnovije informacije o stanju na cestama.

Vozačima savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, naime, sigurnost i strpljenje su ključni jer je najvažnije sigurno stići do odredišta. I najmanja distrakcija u vožnji može biti kobna, stoga je dobro pridržavati se ključnih osam pravila u prometu dok putujete.

Pročitajte i ovo GODIŠNJI ODMOR Svi imamo pravo na njega i trebali bismo ga koristiti svaka tri mjeseca: ''Potreban nam je kao i san''

Pročitajte i ovo Je li godišnji odmor luksuz? Koliko Hrvati troše, tko nema za more i kamo sve putuju...: A jedno prijevozno sredstvo čak je 40 posto jeftinije

U Splitu za vikend 210 zrakoplova i 116.000 putnika

Da se glavna ljetna sezona osjeti na svakom koraku, a time i dolazak velikog broja turista u Split potvrđuju informacije iz splitske Zračne i Gradske luke u kojima se tijekom vikenda očekuje 210 zrakoplova i nevjerojatnih 116 tisuća putnika.

Od voditelja Službe prihvata i otpreme putnika splitske Zračne luke sv. Jeronim Mate Melvana se doznaje da će tijekom vikenda sletjeti i odletjeti 210 zrakoplova u kojima će biti 50 tisuća putnika. Rekao je da su u prvih šest mjeseci kroz tu zračnu luku zabilježili deset posto više prometa nego u istom razdoblju prošle godine.

"Prošla je godina bila rekordna što upućuje na to da će se naša očekivanja o postizanju najvećeg broja putnika do sada ostvariti. Sve se odvija uobičajeno, nema nikakvih poteškoća i osjeća se taj pojačani vikend. Letovi se odvijaju normalno, a putnici pristižu iz svih krajeva svijeta jer smo povezani s 26 država i s 85 direktnih destinacija", kazao je Melvan.

Pročitajte i ovo Neki su naučili na teži način Kad pritisnu umor, tjeskoba i krivnja, već je kasno: ''Nemojte ga se odreći ni pod koju cijenu''

Pročitajte i ovo Vodič za sigurnost Godišnji odmor se lako može pretvoriti u noćnu moru: Policija objavila važna upozorenja i savjete

Ništa manje dolazaka i odlazaka u grad podno Marjana neće zabilježiti ni splitska Gradska luka u kojoj se očekuje više od 66 tisuća putnika i 14.500 vozila. Da su potrebe putnika velike, dokazuje petak tijekom kojega je uz 14 redovnih linija bila uvedena dodatna linija za Supetar, a kako sada stoje stvari i u subotu će još jedan trajekt više zaploviti prema Braču.

"Što se tiče ostalih otoka, popunjenost je odlična i prema Hvaru, Visu, Veloj Luci i Lastovu. Vidi se da je u tijeku pravi prvi srpanjski vikend. Putnici s vozilima u luci na ukrcaj čekaju otprilike sat vremena, no mi svakako preporučamo da se na put krene ranije kako bi se izbjegle gužve", poručila je koordinatorica splitske Jadrolinije Jelena Ivulić.

Više pogledajte u videoprilogu novinarke Dnevnika Nove TV Sanje Vištice.