Pojava i smeđih algi

U Jadranu su pronađene kompas meduze koje izazivaju bolne opekline: Stručnjakinja objašnjava u kojem se slučaju treba obratiti liječniku

U Jadranu su pronađene kompas meduze i smeđe alge te je proglašen najčišćim morem u Europi. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Kod Cresa je u plićaku pronađeno desetak jedinki kompas meduze koje mogu izazvati bolne opekline. I na jugu Jadrana prijetnja je za ekosustav jer se smeđa alga opasno širi podmorjem Visa.

"Kompas meduza obično je na dubinama do 10 metara, klobuk sam može biti promjera do 30 cm, a lovke koje na sebi imaju žarnice mogu biti duge i do metar, ima ih 24 i upravo zbog žarnica koje ima je opasna", rekla je biologinja Milvana Arko Pijevac.

Pročitajte i ovo U parlamentarnoj slijepoj ulici Ivana Petrović iz Pariza: "Francusku čeka godina političke krize, a Le Pen je dobila dobar zalog za predsjedničku utrku"

U dodiru s njima nastaju lokalne opekline. Kako se more zagrijava, očekuje se njihova migracija na sjever. Kupači u Kvarnerskom zaljevu, kažu, još bezbrižno uživaju. "Ne bojim se vjerojatno zato što je nisam vidjela, ali plivamo normalno, kupamo se, ne bojim se", rekla je Marina iz Kostrene.

Senka Kajčić, ravnateljica HMS-a PGŽ, objasnila je kako izgleda prva pomoć u slučaju susreta s meduzom: "Treba izići iz vode i dobro je da to mjesto isperemo odmah s morskom vodom da bi se uklonile sve te stanice koje su ostale u samoj koži i da bi se smanjila daljnja apsorpcija otrova." Pojave li se smetnje poput otežanog disanja, vrtoglavice ili mučnine, potrebno je obratiti se liječniku.

Iskustva s opeklinama imaju i spasioci. Spasilac Josip Štefanić izjavio je da su česti slučajevi opeklina bili s vlasuljama ili moruzgvama te da je najbitnije ostati smiren, ne paničariti i pozvati spasioca koji će skinuti užarene pipke i dezinficirati.

Pročitajte i ovo Predsjednički izbori Svaki treći birač smatra da treba izaći iz utrke, ali Joe Biden poslao jasnu poruku

Na samom jugu Jadrana velika je invazija smeđe alge. Prvi je put detektirana još 2020. godine kod Komiže.

"Danas je ona zahvatila gotovo polovicu otoka Visa, proširila se u podmorje Biševa, a na mjestima prvog nalaza gotovo u potpunosti prekriva morsko dno između 5 i 15 metara dubine. U potpunosti potiskuje alge, zavičajne vrste i zaista smatramo da je to jedna od najinvazivnijih vrsta u hrvatskom podmorju", rekao je Ante Žuljević iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

"Stigla je službena potvrda Europske komisije i Europske agencije za okoliš da je Jadran najčišće more u Europi, što pokazuju i hrvatska mjerenja diljem obale na kojoj se svakih 15 dana obavljaju mikroanalize kvalitete mora. Na čak 97,1 posto plaža more je izvrsne kakvoće", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Iz zadarskog arhipelaga objavljeno je da je pronađeno pet sklatova koji su proteklih godina izgubili na svojoj brojnosti. Prije pet godina pokrenuta je kampanja za njihovo očuvanje koja se dokazala efektnom. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.