Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je to?

U Jadranu snimljen rijedak i neobičan prizor: "Malo ih je na svijetu, neka vam se ne gadi"

Albino trp snimljen kod Čiova
Albino trp snimljen kod Čiova Foto: UPA Rostrum Split/Facebook
Ronioci su kod Čiova snimili albino trpa.

Ronioci iz Udruge za podvodne aktivnosti Rostrum iz Splita snimili su kod Čiova neobičan prizor.

"Kako smo stalno u moru i na mnogo različitih lokacija, uvijek naletimo na nešto zanimljivo", objavili su te pratitelje upitali prepoznaju li o kojoj je vrsti riječ.

Sve je objasnio Pero Ugarković s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Facebook grupi Živi svijet Jadranskog mora...

"U znanstvenoj literaturi nema puno zabilježenih nalaza albino trpova na svijetu. Jedan od rijetkih nalaza je upravo iz sjevernog Jadrana iz 2006. kad je uočen albino trp vrste Ocnus planci, koja nije na ovoj slici. Ronioci UPA Rostrum su ostavili trpa u moru kako i treba, važno je da obavlja svoju važnu prirodnu ulogu na dnu čiovskog podmorja" poručio je Ugarković, piše Morski.hr.

Pročitajte i ovo Vatreni crv - 1 Opasnost za kupače Namnožio se u Jadranu i vreba u plićaku: "Njegov ubod je bolan, izaziva iritacije, može dovesti i do paralize"

Trpovi, odnosno morski krastavci izuzetno su važni za funkcioniranje ekološkog sustava morskog dna. Njihov je izlov danas zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju, međutim to ne sprečava neodgovorne pojedince duž naše obale da ih izlovljavaju i švercaju u restorane u Italiji, Grčkoj, Turskoj i dalje u Aziji.

Pročitajte i ovo Cvjetanje mora - 1 Upozorava stručnjak Prizori iz mora nekima bi mogli zgaditi kupanje: Nije opasno, ali neki bi ipak morali pripaziti

"Trp radi korist na nekoliko nivoa. Kao prvo, ruje morsko dno, pa ga čini mekšim i omogućava lakšu oksigenizaciju, zatim usisava sediment s dna i iz njega iskorištava hranjive tvari za svoje potrebe, nakon toga taj pročišćeni sediment-pijesak ispušta u okoliš gdje se još nešto sitno hranjivih tvari može naći za neke organizme u moru. No najvažnije je od svega da odrasle jedinke trpa mogu pročistiti 5-10 kg pijeska mjesečno i sada probajte zamisliti koliko oni godišnje pijeska procesuiraju",  kazao je za Morski.hr profesionalni ronilac iz Bibinja i autor nekoliko knjiga o jadranskim vrstama Đani Iglić i dodao:

"Sljedeći put kad vidite uvalu punu trpova, nemojte da vam bude gadljivo jer, budite uvjereni, u toj je uvali pijesak čišći i zdraviji nego u uvalama gdje smo te vrijedne i samozatajne organizme potamanili iz nekog sebičnog razloga."

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene