Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izjava iz Pentagona

'Ako napadnete našu cyber mrežu, možda dobijete raketu niz dimnjak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikanci prijete hakerima napadom na njihovu zemlju i uporabom vojne sile ako upadima ugroze američku nacionalnu sigurnost. Tako ako cyber napad prouzroči smrt, štetu ili veliki poremećaj, Amerika će napadačima objaviti rat i vratiti im istom mjerom.

Službeni Washington proširuje zakone oružanih sukoba, kako bi držao korak s promjenama u svijetu interneta, gdje hakerski napad na, primjerice, nuklearni reaktor ili sustav javnog prijevoza može uzrokovati velik sigurnosni problem za SAD. U tom smislu SAD bi razvile novo 'cyber oružje', koje bi primjenjivale u sklopu svojih oružanih snaga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Goruće pitanje Obama i Xi dogovorili da će surađivati na polju cyber sigurnosti Slika nije dostupna 'Jako stvarne prijetnje' Katastrofalni scenariji: Stvarne opasnosti koje prijete od hakerskih napada!

'Ako ugasite našu mrežu, možda vam pošaljemo raketu niz dimnjak', rekao je neimenovani američki vojni dužnosnik za Wall Street Journal, nakon što je taj ugledni list razotkrio novi plan Pentagona. SAD bi na taj način militarizirale čitav cyberspace, a posljedice bi se osjetile i na planu međunarodnog prava i zakona, smatraju analitičari.

Sve je to na tragu izvješća 'International Strategy for Cyberspace', kojeg je potpisao i američki predsjednik Barack Obama 16. svibnja i u kojem stoji, 'Kad se pokaže potreba, SAD će odgovoriti na neprijateljske napade u cyberspaceu, kao što bi odgovorile na bilo koju drugu prijetnju upućenu našoj zemlji'. To za Washington znači uporabu 'sredstava bilo koje vrste', uključujući i ona vojna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene