Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati poražavajući

U Hrvatskoj sve više pretile djece!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj se zadnjih godina drastično povećao broj djece s prekomjernom tjelesnom težinom kao i pretile djece, što se posebno zamjećuje kod djece mlađih dobnih skupina, rečeno je na skupu o hrvatskim referentnim vrijednostima antropometrijskih mjera školske djece i mladih.

Po podacima iz 2002. godine, od ukupno 39 zemalja Europe, SAD i Kanade, hrvatska su djeca bila na 29 mjestu, što znači da su bila 'mršavija' od prosjeka europskih zemalja, kazala je dr. Marina Kuzman. Dodala je međutim kako se taj podatak postupno mijenjao, pa smo sada na šestom ili sedmom mjestu po prekomjernoj tjelesnoj težini, a što potvrđuju i rezultati rutinskih sistematskih pregleda.

Govoreći o prevenciji prekomjerne težine u školskoj dobi dr. Kuzman je kazala kako je ona jednostavna - treba unositi manje kalorije nego što ih se troši.

Međutim za to bi se, po njezinim riječima, trebali brinuti roditelji kako bi se navike u prehrani u obitelji promijenile, dok bi škole trebale imati dobre standarde i normative. Djecu, naglasila je, treba potaknuti i na povećanu fizičku aktivnost.

Apsurdna je situacija da su se roditelji u nekim školama koje su htjele uvesti zdraviju i pravilniju prehranu roditelji bunili jer, kako su rekli, njihova djeca to neće jesti, kazala je dr. Kuzman.

Zabrinjava je i podatak, iznesen na skupu, a prema kojem čak tri posto dječaka u dobi od 18 godina ima više od 100 kilograma.

Pretilost, kako je rečeno, nije samo problem individualne odgovornosti već je problem odgovornosti zajednice i tu država mora definirati pravila igre i kazne za one koji se toga ne pridržavaju.

Skup 'Hrvatske referentne vrijednosti antropometrijskih mjera školske djece i mladih' koji je okupio više od 150 liječnika i stručnjaka, organiziran je u povodu obilježavanja Dana škole narodnog zdravlja 'Andrija Štampar'. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Ilustracija Ništa se nije promijenilo Hrvati ponovno ruše negativne rekorde: Najdeblja smo nacija u Europi Slika nije dostupna Zvono za uzbunu... Bolest današnjice: Čak trećina Hrvata - pretila!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene