Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati studije

Otkriće NASA-e: Do potpunog raspada ostalo nekoliko godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-ini stručnjaci istraživali su ostatke takozvanog ledenog grebena Larsen B.

Posljednji netaknuti dio jednog od antarktičkih ledenih grebena brzo slabi i u sljedećih nekoliko godina potpuno će se raspasti, što će dodatno doprinijeti porastu razine mora, tvrdnje su NASA-ine studije objavljene u četvrtak.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Crveno upozorenje za svijet: Zatopljenje se približilo kritičnoj točki

Istraživanje se fokusiralo na ostatke takozvanog ledenog grebena Larsen B koji postoji već najmanje 10 tisuća godina, a koji se raspao 2002. godine. Ono što je ostalo pokriva oko 1600 četvornih kilometara.

Antarktik ima na desetke ledenih grebena, a najveći je veličine Francuske.

Na Zemlji postoji prozor prema svemiru i vremenu!

'Ova studija grebena pruža uvid u to kako će oni reagirati na zagrijavanje klime', objasnio je koautor studije Eric Rignot, inače glaciolog u NASA-i.

Gotovo 200 zemalja pregovarat će o paktu Ujedinjenih naroda do kraja 2015. godine u sklopu borbe protiv globalnih klimatskih promjena koje će prema vjerovanju većine znanstvenika donijeti više poplava, suša, toplinskih valova i viših razina mora.

VIDEO Znanstvenike iznenadio prizor na Antarktiku

Voditelj studije, znanstvenik Ala Khazendar, rekao je kako analiza podataka otkriva kako će procijep koji se širi na Larsenu B puknuti u potpunosti, vjerojatno oko 2020. godine. Kada se to dogodi, ledenjaci koje greben drži na okupu skliznuti će u ocean bržim tempom i doprinijeti podizanju razine mora.

Studija je pokazala i da su se ledenjaci Leppard i Flask posljednjih godina stanjili između 20 i 22 metara, a tempo smanjivana ubrzao se nakon djelomičnog raspadanja grebena 2002. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene