Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazalo istraživanje

Klimatske promjene dovele do pada Rimskog carstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klimatske promjene ne prijete samo našoj civilizaciji, već su navodno dovele do uspona ali i pada Rimskog carstva.

Znanstvenici su proučavali utjecaj nestabilnih klimatskih obrazaca i ustanovili da postoji povezanost sa razornim posljedicama u povijesti. Kada je prevladavalo sunčano i suho vrijeme vladalo je i blagostanje, a kada su vremenski uvjeti bili promjenjivi, došlo je do političkih preobrata, kao što je pad Rimskog carstva ili Tridesetogodišnji rat.

Pročitajte i ovo Preplašena djevojčica U garažama i stanovima Strava u Austriji: 17 maloljetnika mjesecima seksualno zlostavljalo djevojčicu (12) Pad helikoptera u Norveškoj Tragedija u Norveškoj Tijekom misije potrage i spašavanja srušio se helikopter: Jedna osoba poginula, petero ozlijeđeno

Proučavali su europsku ljetnu klimu u posljednjih 2500 godina koristeći 9 tisuća drvenih artefakata iz Njemačke, Francuske, Italije i Austrije. Tijekom dobre sezone, kada je hrane i vode bilo u izobilju, na drveću su se formirali široki krugovi. No kada su uvjeti bili puno lošiji i krugovi na drvetu su bili puno uži, piše Telegraph.

U istraživanju je sudjelovao tim sastavljen od arheologa, klimatologa, geografa i povjesničara. 'Rimsko carstvo je živjelo u blagostanju za vrijeme toplih ljeta. Za vrijeme suše došlo je do krize, barbarskih napada, političkog preokreta i migracija', objavili su u znanstvenom časopisu.

>> Lokacija groba Karla Velikog i dalje nepoznata

'Naši rezultati će nam pomoći da postanemo pažljiviji kada se radi o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na naše društvo. Možemo ustanoviti na primjer ako će doći do suše te se pripremiti za moguće migracije ili sukobe oko vode', rekao je znanstvenik Buntegen.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene