Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Top modeli

Ovo su najbolji pametni telefoni predstavljeni u 2013. godini!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na MWC mobilnom sajmu u veljači sljedeće godine saznat ćemo koji je mobilni uređaj proglašen najboljim smartphoneom za 2013. godinu – ovo su najveći kandidati!

Dok su proteklih nekoliko godina za titulu najboljeg pametnog telefona konkurirali Appleovi i Samsungovi pametni telefoni (iPhone 4 tu je titulu ponio 2010., a Samsungovi modeli Galaxy S2 i S3 za 2011. i 2012. godinu), u ovoj je godini konkurencija puno veća te nekoliko modela konkurira za mjesto najboljeg telefona na ovom tržištu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Niti iPhone, niti Galaxy, nego… Ovo je NAJBOLJI pametni telefon na svijetu! Slika nije dostupna Poručuju iz HTC-a 'Požalit ćete ako kupite Samsungov Galaxy S5'

Tijekom 2013. godine dominaciju na tržištu pametnih telefona nastavio je Google sa svojim Androidom koji je instaliran na stotinama milijuna pametnih telefona, odnosno Samsung koji je i ove godine prodao najviše mobilnih i pametnih telefona. Apple je ponovno predstavio vrhunski uređaj koji dolazi s fantastičnim hardverom – 64-bitnim procesorom i odličnom kamerom, dok sve značajniju ulogu igra Nokia sa svojim Lumia pametnim telefonima koji rade na Microsoftovom (podsjetimo, Microsoft je nedavno kupio Nokijinu mobilnu diviziju) mobilnom operativnom sustavu Windows Phone 8 čiji bi udio u budućnosti trebao i dalje rasti.

Ovo je naš izbor deset najboljih pametnih telefona predstavljenih u 2013. godini:

Najprodavaniji telefon na svijetu je...

iPhone 5S – nakon što je u modelu iPhone 5 Apple napokon povećao dijagonalu ekrana s 3,5 na 4 inča, model 5S zadržao je ekran iste dijagonale, ali je zato dobio puno bolji hardver. Riječ je o prvom pametnom telefonu koji radi na 64-bitnom procesoru, 8MP kamera sada ima veći i bolji senzor koji omogućava fotografiranje kvalitetnijih fotografija te ima Touch ID senzor otisaka prstiju koji je integriran u Home tipku. U Appleu mogu biti iznimno zadovoljni dosadašnjom prodajom ovog telefona, a sljedeće godine navodno namjeravaju predstaviti iPhone koji će imati ekran dijagonale 4,8 inča.

Samsung Galaxy S4 – s obzirom da su prethodnici ovog modela proglašavani najboljim pametnim telefonima 2011. i 2012. godine, korisnici su imali jako velika očekivanja od modela S4, a Samsung je ta očekivanja u potpunosti ispunio. Novi model iz Galaxy S serije ima još veći ekran dijagonale 5 inča (Full HD rezolucija), ima nabrijani procesor, 2GB RAM-a te se isporučuje u verzijama sa 16, 32 i 64GB memorije koja se može proširiti memorijskim karticama. U ovom je modelu Samsung posebnu pažnju posvetio softveru (dolazi s glasovnim upravljanjem, S Drive opcijom, prevoditeljem itd.) i kameri koja dolazi s brojnim zanimljivim opcijama. Nasljednika ovog modela Samsung bi mogao predstaviti već za dva mjeseca.

Samsung Galaxy Note 3 – jedan od najvećih ovogodišnjih trendova na tržištu pametnih telefona su phableti, hibridi između pametnih telefona i tableta, a ovaj je trend prije vise od dvije godine započeo upravo Samsung sa svojim Note modelom. Ove je godine predstavljena treća generacija Notea koja sada ima ekran dijagonale čak 5,7 inča, radi na Snapdragon 800 procesoru, ima 3GB RAM-a, kameru rezolucije 13MP te 32, odnosno 64GB memorije. Za očekivati je da će, poput Notea i Notea 2, i ovaj Samsungov telefon dominirati tržištem phableta.

Napokon! Samsung predstavio Galaxy S4!

HTC One – HTC One ima ekran dijagonale 4,7 inča Full HD rezolucije, radi na 1,7GHz četverojezgrenom procesoru, ima 2GB RAM-a te 32 i 64 GB memorije. Iz HTC-a posebno ističu njegovo kvalitetno metalno kućište te Ultrapixel kameru koja ima manje piksela (rezolucija iznosi 4MP), ali su zato pikseli veći u odnosu na klasične senzore, što rezultira odličnom kvalitetom fotografija i u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Ova je kompanija puno pažnje posvetila audio doživljaju – s prednje strane telefona nalaze se dva zvučnika, ima dva mikrofona i Beats Audio integraciju, a telefon ima i BlinkFeed sučelje koje na glavni ekran telefona donosi najvažnije vijesti i informacije s društvenih mreža.

Sony Xperia Z1 – Sony je početkom godine predstavio ‘hardversku zvijer‘ Xperia Z, a već u rujnu su predstavili njegovog nasljednika, model Z1 koji se može pohvaliti s Full HD ekranom dijagonale pet inča i koji ima nabrijani 2,2GHz procesor, 2GB RAM-a i 16GB prostora za pohranu podataka koji se dodatno mogu proširiti memorijskim karticama kapaciteta do 64GB. Ovaj je telefon otporan na vodu i prašinu te može izdržati tridesetak minuta uronjen u vodu dubine do 1,5 metra, što su opcije po kojima se razlikuje od većine konkurentskih modela, a treba izdvojiti i odličnu kameru rezolucije 20,7MP te Sonjev ‘oblak’ za pohranu fotografija PlayMemories.



Moto X – iz Googlea i Motorole ovaj su uređaj opisali kao prvi telefon kojeg ‘korisnici mogu sami dizajnirati’ (na posebnoj internetskoj stranici mogu odabrati boju stražnjeg i prednjeg dijela kućišta i okvira telefona) te kažu da su se, nakon dugog proučavanja idealne veličine ekrana odlučili za dijagonalu od 4,7 inča – dakle, ekran ove Motorole veći je od ekrana iPhonea, ali je manji u odnosu na Galaxsy S4 ili Xperiju Z1. Iako su hardverske specifikacije malo slabije u odnosu na većinu ostalih najpopularnijih telefona na tržištu, dvojezgreni 1,7GHz procesor dovoljan je za brz i ugodan rad, a od ostalih opcija treba izdvojiti i 10MP kameru, podršku za Bluetooth 4.0, USB 2.0 priključak te mogućnost upravljanja ovim telefonom glasom – potrebno je samo reći: 'Ok Google, now', a nakon toga treba samo izgovoriti koga se želi nazvati, koju poruku poslati, aktivirati glazbeni player i slično.



Nokia 1020 – neki su ovaj smartphone nazvali fotoaparatom s kojim se može telefonirati, što i nije daleko od istine jer ovaj Nokijin mobilni uređaj ima kameru rezolucije čak 41MP, optičku stabilizaciju slike te Carl Zeiss optiku koja se brine za odličnu kvalitetu fotografija. Osim zbog odlične kamere, dijelu korisnika koji nisu ljubitelji iPhonea i Androida ovaj će telefon biti zanimljiv i zbog operativnog sustava jer radi na Windows Phone 8 OS-u. Ima ekran dijagonale 4,5 inča rezolucije 1280x768 piksela, dvojezgreni 1,5GHz procesor, 2GB RAM-a i 32GB prostora za pohranu podataka, a od mogućnosti povezivanja tu su podrška za LTE, WiFi, Bluetooth 3.0, USB 2.0 i NFC.

Xperia Z1 i Galaxy Note 3: Ovo su nove MOBILNE ZVIJERI!

Google Nexus 5 – ovaj Googleov telefon (kojeg su razvili u suradnji s LG-em) rasprodan je samo nekoliko sati nakon predstavljanja, a razlog za ovako veliku potražnju, osim kvalitete samog uređaja, jest njegova cijena koja u slobodnoj prodaji iznosi 350 dolara. To je čak 300 dolara jeftinije u odnosu na npr. iPhone 5S koji u SAD-u u slobodnoj prodaji košta 650 dolara. Niža cijena nije utjecala na kvalitetu ovog smartphonea koji radi na četverojezgrenom 2,3GHz Snapdragon procesoru, ima 2GB RAM-a te posljednju verziju Androida 4.4 KitKat. Dijagonala ekrana iznosi 4,95 inča (riječ je o Full HD ekranu), kamera ima rezoluciju 8MP, a treba spomenuti i mogućnost bežičnog punjenja baterije. Cijena od 350 dolara odnosi se na model kapaciteta 16GB, dok korisnici koji žele 32GB memorije trebaju platiti 400 dolara.

LG G2 – hardverski, ovo je jedan od najjačih telefona na tržištu koji dolazi sa snažnim 2,26GHz četverojezgrenim Snapdragonom i 2GB RAM-a te ima 16, odnosno 32GB memorije. Naročito će privući korisnike koji vole velike ekrane jer njegova dijagonala iznosi 5,2 inča (uz Full HD rezoluciju), a ovaj je uređaj zanimljiv i po tome što se tipka za paljenje i gašenje, odnosno za pojačavanje i stišavanje nalazi sa stražnje strane telefona, a ne s bočne strane kako je to uobičajeno. Od ostalih zanimljivih opcija ovog telefona treba spomenuti i kameru rezolucije 13MP, podršku za LTE te Googleov Android.

BlackBerry Q10 – BlackBerry se već duže vremena nalazi u velikim problemima te njegovi uređaji više ne mogu uspješno konkurirati brojnim Androidima i Appleu. Ova je kompanija tijekom ove godine predstavila nekoliko modela pametnih telefona koji rade na novoj verziji mobilnog operativnog sustava, a iako su modeli s ekranima osjetljivim na dodir razočarali, BlackBerry Q10 s hardverskom tipkovnicom odličan je uređaj i vjerojatno najbolji izbor za korisnike koji preferiraju hardverske, a ne virtualne tipkovnice. Zbog tipkovnice ovaj uređaj ima manji ekran (3,1 inčni osjetljiv na dodir) te radi na dvojezgrenom 1,5GHz procesoru i ima 16GB memorije. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene