Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadnut još 2008. godine

Obama na udaru kineskih hakera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski hakeri uspjeli su instalirati opasan malware na računala kojima su se služili članovi izbornog stožera Obame i McCaina

Amerikanci godinama optužuju kineske hakere za cyber napade na njihove institucije i privatne kompanije, a otkriće misteriozne Jedinice 61398 pokazalo je da iza nekih od najvećih hakerskih napada iz Kine stoji kineska vojska. Upravo će cyber sigurnost i hakerski napadi biti jedna od tema dvodnevnog sastanaka američkog i kineskog predsjednika, a uoči njihova susreta objavljene su informacije o hakerskom napadu iz 2008. godine kada su kineski hakeri ukrali povjerljive dokumente iz izbornih stožera tadašnjih kandidata za šefa SAD-a – Baracka Obame i Johna McCaina.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin "Neće proći nekažnjeno" Snažan udarac iz Moskve: 500 ljudi završilo je na ovom popisu, među njima i bivši predsjednik Joe Biden BRUJANJE AMERIČKIH MEDIJA VIDEO Biden opet šokirao sve prisutne: Zabunom rekao da mu je sin poginuo u ratu u Iraku

Misteriozna kineska 'Jedinica 61398' izvela seriju hakerskih napada

Obama je taj napad spomenuo tijekom donošenja zakona o cyber sigurnosti u svibnju 2009. godine, no tada je samo rekao kako su hakeri dobili pristup e-mailovima i brojnim internim dokumentima iz njegove predsjedničke kampanje, ali nije objavio nikakve detaljnije informacije o ovom napadu, kao niti porijeklo hakera koji su izvršili ovaj napad.

Novinari NBC Newsa objavili su kako su im tek sada službenici koji su vodili Obaminu izbornu kampanju priznali da je tadašnji hakerski napad bio puno opasniji nego što se prvotno mislilo i da su hakeri ukrali brojne povjerljive dokumente, a napokon su otkrili i tko stoji iza tih napada – hakeri iz Kine.

Dennis Blair, koji je jedno vrijeme bio Obamin glavni obavještajac kaže da se ovdje radi o slučaju političke cyber špijunaže kineske vlade koja se htjela dokopati što veće količine dokumenata i privatnih mailova najvažnijih savjetnika Obame i McCaina.

Kako bi se dokopali ovih podataka, hakeri su se koristili tzv. phisherskim napadom te su savjetnicima u predsjedničkim kampanjama poslali mailove s informacijama o nadolazećim sastancima. No, ono što Amerikanci nisu znali jest da se u privitcima tih mailova, osim rasporeda sastanaka, nalazi i sofisticiran malware koji se instalirao na računala osoba koje su skinule taj privitak i dalje se nastavio širiti na računala drugih osoba koje su sudjelovale u predsjedničkoj kampanji.

Iako je sam način napada bio prilično jednostavan, sigurnosni stručnjaci kažu da je to bio jedan od najsofisticiranijih malwarea koji su vidjeli do tada te kako je bio dizajniran da godinama neprimjećen ostane u računalima.

Katastrofalni scenariji: Stvarne opasnosti koje prijete od hakerskih napada!

Da je u špijuniranje uključena kineska vlada američki obavještajci uvjerili su se nakon što je jedan kineski diplomat nazvao savjetnika McCaina i izrazio negodovanje zbog korespodencije McCaina i novoizabranog tajvanskog predsjednika Ma Ying-jeoua kojem je američki predsjednički kandidat izrazio potporu za jačanje odnosa između ovih zemalja i modernizacije tajvanske vojske.

Jedini je problem tada bio što tajvanski predsjednik još nije primio to pismo – McCain je pismo napisao na računalu koje se koristilo u kampanji i koje je očigledno bilo zaraženo virusom te su kineski hakeri pratili aktivnosti na tom računalu i saznali sadržaj tog pisma prije nego je uopće isporučeno tajvanskom predsjedniku.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene