Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nokijini najteži dani

Microsoft kupuje Nokiju?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nokia otpušta radnike, financijska predviđanja za budućnost su loša, a kreditni rejting ove kompanije proglašen je smećem – može li ih spasiti Microsoft?

Nekad dominantna kompanija na tržištu mobilnih i pametnih telefona proživljava najteže dane – iz Nokije su prošlog tjedna najavili otpuštanje oko deset tisuća zaposlenih, očekuju se loši financijski rezultati za drugi ovogodišnji kvartal, a agencija Moody`s proglasila je njene obveznice smećem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ‘Microsoftov trojanski konj’ Nasljednik Gatesa i Ballmera: Je li ovo novi šef Microsofta? Slika nije dostupna VELIKA akvizicija Microsoft preuzima Nokijinu mobilnu diviziju za 7,2 milijarde dolara!

Ono što ponajviše može zabrinuti sve u ovoj kompaniji jest da mnogi analitičari smatraju da ona još nije dosegla dno te očekuju da će se vrijednost ove kompanije i cijena dionica i dalje smanjivati. U The Guardianu kažu da niti šef ove kompanije Stephen Elop nije siguran kada će nova Nokijina strategija (prelazak na Microsoftov Windows Phone operativni sustav) početi ostvarivati pozitivne rezultate, a kao jedan od problema naveo je da korisnici uopće nisu svjesni njihovih proizvoda: 'Imamo odlične proizvode, ali oni ne privlače toliko pažnje'.

Dionica Nokije najniža od 2001., vrijedi samo 3,1 euro

Mnogi smatraju da je početak pada Nokije započeo Appleovim predstavljanjem iPhonea (od tada do danas tržišna vrijednost Nokije smanjena je za više od 70 milijardi dolara) te se finski proizvođač nije na vrijeme prilagodio novitetima koje su uveli Apple, odnosno Google sa svojim Andridom.

Nokia je nastavila forsirati svoj zastarjeli operativni sustav Symbian te su, kada su vidjeli da sa Symbianom više ne mogu konkurirati ovim kompanijama, odlučili u potpunosti promijeniti strategiju i odlučiti se za novi operativni sustav.

Iako su neki analitičari smatrali da bi za Nokiju bilo najbolje da na svojim telefonima počne koristiti Googleov Android, iz ove kompanije odlučili su riskirati i podržati Microsoftov operativni sustav Windows Phone – pri čemu treba napomenuti da je sadašnji izvršni predsjednik Nokije Stephen Elop u kompaniju došao iz Microsofta pa je sigurno upravo on najviše forsirao ovo partnerstvo.

Iako mnogi hvale inovativnost Microsoftovog mobilnog operativnog sustava, njegov udio na tržištu i dalje je prilično zanemariv pa tako niti Nokia nije ostvarila očekivan porast prodaje kojem su se nadali nakon predstavljanja svojih Windows Phone telefona.

Ako uskoro ne dođe do promjene, to će biti kraj za Nokiju

No, analitičari ipak vjeruju da će u budućnosti Microsoft zauzeti osjetniji dio tržišta pametnih telefona pa će, prema rezultatima posljednjeg istraživanja IDC-a, do 2016. godine Windows Phone na tržištu zauzeti udio od oko 20 posto i time prestići Apple i njegov iOS, odnosno iPhone.

Pitanje je što će do tada biti s Nokijom jer, kako kaže Charlie Wolf, analitičar u Needham & Companyju, ako Nokia do kraja ove godine ne okrene stvari na tržištu, to će biti njen kraj te će joj tada kao jedina opcija za spas ostati Microsoft koji bi ovu kompaniju mogao kupiti za male novce.

Navodno su u Microsoftu već prošle godine razmatrali kupnju Nokije, no kada su 'zavirili' u njihove poslovne knjige od toga su odustali. Ipak, ako Nokia nastavi s padom, Microsoft će vjerojatno morati nešto napraviti kako bi spasio ovu kompaniju jer im je to trenutno glavni partner i najveći adut u (budućem) pohodu na tržištu pametnih telefona.

Inače, obje su ove kompanije za sutra najavile predstavljanje nekih noviteta – dok je Microsoft najavio 'nešto veliko', Nokia je s nekoliko fotografija na službenoj stranici na Facebooku također najavila neke novosti, a trenutno nije poznato da li su ove najave povezane, tj. hoće li predstaviti neki zajednički proizvod.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene