Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Električne grijalice tražena roba

Život bez plina: 'Kao u ratu, ali barem ne pucaju na nas'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opskrba plinom posebno je teška u nekim nama susjednim zemljama, pa su tako u Srbiiji i u BiH neka kućanstva već ostala potpuno bez plina, pa su tako električne grijalice postale najtraženija roba u susjednoj nam BiH.

Zbog rusko-ukrajinskog sukoba susjedi s gotovo nikakvim zalihama plina u realnom su problemu. Građani se okreću drugim izvorima energije, pa bi tako navala na struju mogla postati novi problem i izazvati potpuni kaos. Također u strahu od hladnoće, neki su toplinu počeli tražiti u najsigurnijem izvoru, drvima za ogrjev, koje cijepaju i na cesti.

Pročitajte i ovo Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku" Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati"

>> Krizno stanje: Plina ima za još tri tjedna

'Ovo je situacija u kojoj se moramo snalaziti onako kako smo se snalazili u vrijeme rata', kaže jedan građanin, dok drugi smatra da će sve biti dobro jer, ako ništa drugo, barem ne pucaju na njih. U Bosni i Hercegovini tako pokušavaju prebaciti se na druge energente. U sarajevskim toplanama tvrde kako nafte koja bi zamijenila plin ima samo za tri do sedam dana.

Panika je u ovo praznično vrijeme zavladala i u Srbiji. Državni vrh je na nogama zbog premalih zaliha plina. U Novom Sadu gdje se toplane ne mogu prebaciti na mazut već je oko 70 tisuća ljudi ostalo bez grijanja, a cijeloga je dana temperatura i niža od minus pet stupnjeva.

'Najkritičnije je u dječjoj bolnici jer se oni griju na plin, a tamo su male bebe koje su najosjetljivije na promjenu temperature i to nam je najveći problem', rekao je gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.

Za bolnice, škole i građanstvo u Sloveniji nema panike. Pretpostavlja se da će se prvo ukidati plin u industriji, a obustava plina u istima mogla bi im prouzrokovati štetu. No zaliha plina iz Alžira osigurava sigurnost građanima. No ipak ta će količina plina biti ograničena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene