Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinuti za sjever

WikiLeaks: SAD strahuje od podjele Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerikance zabrinjava strah od podjele na sjeveru Kosova tokom rijeke Ibar, navode beogradski mediji pozivajući se na američke dokumente iz Beograda i Prištine objavljene na Wikileaksovoj internetskoj stranici.

Podjelom Kosova, navodi se, bila bi poražena desetogodišnja nastojanja američke vanjske politike glede Kosova, zbog čega su američki dužnosnici osudili europsku slabost i neodlučnost u tom pitanju.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić o nemirima na kosovu "Vučić se priprema za invaziju, gradi baze u obliku potkove": Uznemirujuće tvrdnje uglednog britanskog lista Julian Assange Odluka 20. svibnja Odgođeno izručenje Juliana Assangea SAD-u: "Tražimo ova jamstva"

>> Kosovo: Ubijen dužnosnik bošnjačke koalicije

>> 80 posto kosovskih Albanaca za stvaranje Velike Albanije

Veleposlanik SAD-a na Kosovu Christopher Dell u početku godine je napisao da izostanak 'brze akcije' znači gubitak sjevernog Kosova, 'što će otvoriti Pandorinu kutiju etničkog sukoba koji je obilježio devedesete'.

'Vrijeme je da se prekinu godine lutanja'

Stanje na Kosovu Dell opisuje neodrživim i da se pogoršava te ističe kako je 'pravo vrijeme da se prekinu godine lutanja i preokrene dinamika učvršćivanja podjele između sjevera i ostatka Kosova'.

Beogradski mediji navode kako je Jovan Ratković, savjetnik srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, u razgovoru sa sadašnjom američkom veleposlanicom u Srbiji Mary Warlick kazao da Srbi na sjeveru Kosova nikad neće prihvatiti vlast Prištine, upozorivši da Beograd ne pokušava promijeniti stvarnost na terenu za kosovske Albance, ali i da bi promjena stvarnosti za kosovske Srbe bila jednako destabilizirajuća.

'Beograd treba shvatiti kako više neće vladati Kosovom'

Robertu Cooperu, britanskom diplomatu i političkom savjetniku visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, Ratković je, dodaje se, prethodno rekao kako Beograd treba shvatiti kako više neće vladati Kosovom, ali da će Kosovo morati shvatiti da svoju vlast neće moći proširiti sjeverno od rijeke Ibra.

Također se navodi kako su politiku srbijanskog predsjednika Borisa Tadića prema Kosovu američki diplomati u Washingtonu ocijenili 'sve agresivnijom' te da je zamrznuti sukob na sjeveru Kosova najveća prijetnja sigurnosti u bliskoj i srednjoročnoj budućnosti.

'Europljani su se odmorili od Kosova'

Mediji prenose i ocjene bivše američke veleposlanice na Kosovu Tine Kaidanow da se čini kako su se Euopljani 'umorili' od Kosova što, kako je rekla, kombinirano s općim stajalištem u regiji da je EU odustala od daljeg širenja, može biti opasna kombinacija.

Pozivajući se na Wikileaks, srbijanska agencija Beta prenosi kako su uoči objavljivanja savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu Sjedinjene Američke Države očekivale da će se Srbija, ma kakva bila ta ocjena, nastaviti suprotstavljati neovisnosti Kosova, zbog čega su se zalagale za koordiniranu akciju s EU-om kako bi se mudrom uporabom 'batine i mrkve' Beograd primorao na suradnju.

'Tadić želi slijediti savjet SAD-a i EU-a'

U bilješci poslanoj iz američkog veleposlanstva 12. siječnja 2010. stoji kako je srbijanska vlada jedinstvena u neprihvaćanju neovisnosti Kosova, ali da postoji unutarnja podjela o tome kako će se nastaviti borba za Kosovo kad se objavi mišljenje ICJ-a, prenosi Beta.

Dodaje se kako je u bilješci ocijenjeno da predsjednik Tadić i njegov kabinet žele slijediti savjet SAD-a i EU-a da tiho prihvate svaki ishod, vodeći Srbiju k EU, ali da nemaju usklađen plan kako to učiniti. Istodobno, nasuprot njima, ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, vođen osobnim interesom za samopromocijom i pogrješnom percepcijom domaće političke scene, planira novu diplomatsku ofenzivu prema Kosovu, bez obzira na mišljenje ICJ-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene