Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stupanj opasnosti povećan na razinu 4

WHO: Svinjska gripa više se ne može zaustaviti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smrtonosni virus svinjske gripe koji je otkriven u Meksiku više se ne može zaustaviti, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija. Potpredsjednik WHO-a Keiji Fukuda tvrdi kako se zemlje sada trebaju fokusirati na suzbijanje posljedica virusa.

WHO je podigao razinu opasnosti s 3 na 4, što je samo par koraka od proglašavanja pandemije. Vjerojatni broj umrlih u Meksiku podigao se na 152, premda je samo 20 slučajeva potvrđeno. SAD, Kanada, Španjolska i Britanija potvrdile su blaže verzije. Odluka WHO-a da se razina opasnosti podigne na 4, došla je nakon hitnog sastanka stručnjaka organiziranog povodom brige zbog moguće pandemije. Razina 4 znači da virus pokazuje sustavnu mogućnost prelaska s čovjeka na čovjeka, te se brzo širi unutar zajednice. 'To se može interpretirati kako ozbiljan korak ka pandemiji. No također ukazuje da tamo još nismo stigli, ali se krećemo', objašnjava Fukuda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih Obična prehlada ili nešto više? Evo 5 znakova da se vaša prehlada pretvara u ozbiljniju bolest SEZONA VIRUSA Imate li koronu, gripu ili samo neugodnu prehladu? Ovo će vam pomoći da shvatite od čega bolujete

>> Svinjska gripa nosi potpis tajne elite?

Dodaje kako se virus previše raširio da se zaustavljanje više ne čini opcijom, te da bi se države trebale fokusirati na postavljanje niza mjera kojima će se zaštiti populacija. Također je naglasio da stručnjaci nisu preporučili zatvaranje granica i ograničenje putovanja. 'Kada se virus raširi, takve mjere malo pomažu u zaustavljanju širenja', objašnjava Fukuda.

>> Izvor zaraze svinjskom gripom su muhe?

Fukuda je rekao da stručnjaci WHO-a pozivaju sve države da pojačaju pripreme za liječenje gripe dodajući kako će WHO nastaviti sa sezonskim cijepljenjem. Svjetska zdravstvena organizacija, istaknuo je Fukuda, ne preporuča zatvaranje granica ni ograničavanje putovanja zbog svinjske gripe.

Od inicijalne faze do mogućnosti kupnje cjepiva pet do šest mjeseci

Predstavnik odbora stručnjaka za hitna stanja Gregory Hartl je kazao i da je počeo rad na proizvodnji cjepiva protiv toga virusa. Hartl je rekao kako se ta bolest, potvrđena zasad u Meksiku, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Španjolskoj proširila na više od jedne lokacije, što je dovoljno za dizanje razine uzbune. No još je potrebno dosta podataka o načinu širenja bolesti, rekao je. Potrebno je provjeriti jesu li slučaji zabilježeni u drugim zemljama uvezeni iz Meksika. Po Hartlovim riječima, Američki centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) uzeo je uzorak virusa H1N1 koji izaziva tu bolest, proizveo je soj virusa za cjepivo i sad ga uzgaja na jajima, što je prvi stupanj proizvodnje cjepiva. On kaže da od ove inicijalne faze do mogućnosti kupnje cjepiva u ljekarnama obično prođe pet do šest mjeseci.

>> Svinjska gripa potvrđena i u Škotskoj
 

Niti jedan dio svijeta nije siguran
 

Nijedno područje u svijetu nije zaštićeno od virusa svinjske gripe koja je u Meksiku odnijela gotovo 150 života, upozorio je u ponedjeljak drugi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije Keiji Fukuda. 'U vrijeme kada ljudi zrakoplovom brzo putuju svijetom, nema nijednog kutka na zemlji kamo virus ne bi mogao stići', rekao je Fukuda na telefonskoj konferenciji iz sjedišta organizacije u Ženevi.

Fukuda je rekao i kako se radi na cjepivu protiv svinjske gripe, ali će za njegov razvoj biti potrebno 4 do 6 mjeseci. Predstavnik kriznog stožera WHO-a Gregory Hartl kazao je da je još potrebno dosta podataka o načinu širenja bolesti i da treba provjeriti jesu li slučajevi zabilježeni u drugim zemljama uvezeni iz Meksika.

Agencija UN-a za hranu i poljoprivredu priopćila je u utorak da okuplja svoje stručnjake za zdravlje životinja te da neke od njih šalje u Meksiko kako bi provjerili je li novi soj virusa gripe, nazvan svinjska gripa, izravno povezan sa svinjama. 'Trenutačno se čini da se virus prenosi samo s čovjeka na čovjeka', navodi FAO.

'Zasad nije dokazano da je novi soj A virusa gripe prešao na ljude izravno sa svinja', tvrdi organizacija sa sjedištem u Rimu. Glavni dužnosnik za veterinarstvo u FAO-u Joseph Domenech izjavio je da 'nema dokaza prijetnje hranidbenom lancu; u ovoj fazi to je ljudska kriza, a ne životinjska kriza'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene