Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Širi se Europom

Svinjska gripa potvrđena i u Škotskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije osobe koje su u nedjelju navečer primljene u bolnicu u Škotskoj pošto su nakon povratka iz Meksika osjetile simptome gripe, prvi su potvrđeni slučajevi svinjske gripe u Velikoj Britaniji, priopćilo je danas škotsko ministarstvo zdravstva.

'Mogu potvrditi da su pretrage nedvojbeno pokazale da su dva škotska slučaja svinjske gripe pozitivna', rekao je Nicola Sturgeon na tiskovnoj konferenciji. Dvoje bolesnika koji su hospitalizirani u Airdrieu, na jugu Škotske, 'dobro se oporavljaju', dodao je ministar.

Pročitajte i ovo Beba bolesti haraju Gripa je na vrhuncu, velik broj hospitaliziranih zbog RSV-a: "Dojenčadi to pričinjava velike probleme" Ilustracija Podaci HZJZ-a Od gripe umrlo šestero ljudi: Dvije županije prednjače po broju oboljelih

>> Virus svinjske gripe ostavlja jezivi dojam da nosi potpis tajne elite

U Belgiji se u ponedjeljak ispitivalo šest sumnjivih slučajeva ove bolesti, kako navodi belgijska vlada koja preporuča svojim građanima da ne putuju u Meksiko i u Sjedinjene Američke Države ako ne moraju. 'Te su osobe izolirane i pretrage traju. Nalazi se očekuju tijekom noći', rekao je Daniel Reynders iz državnog povjerenstva za svinjsku gripu. Rezultati pretraga kod prve osobe koja je u nedjelju zatražila liječničku pomoć zbog simptoma gripe bili su negativni. Među šestero novooboljelih četvero se vratilo s putovanja u Meksiko, a po jedna iz SAD-a i iz Argentine.

>> U Španjolskoj potvrđen prvi slučaj svinjske gripe u Europi

Zbog novih slučajeva bolesti Belgija svojim državljanima upućuje oštrija upozorenja, a dosad je tek proporučivala poštovanje nekih higijenskih mjera tijekom putovanja u Meksiko i u SAD.

U Francuskoje se još čeka nalaz još jedne sumnjive žene

Četiri nova slučaja za koje se sumnja da bi mogla biti riječ o svinjskoj gripi,  danas su se ispitivala u Francuskoj, među kojima su se tri pokazala negativna nakon provedenih pretraga. Vlasti su one koji su odlučili putovati u Meksiko pozvale na 'veoma velik oprez'. Negativni su bili nalazi pretraga oboljelih u Pauu, na jugozapadu Francuske, u Lyonu i u Nantesu. Za četvrti slučaj, a riječ je o ženi hospitaliziranoj u Poitiersu, danas nisu bili gotovi nalazi, ali je bolnica njezino zdravstveno stanje ocijenila kao 'dobro'.

Francusko ministarstvo zdravstva ističe da je Francuska 'jedna od najbolje opremljenih zemalja u svijetu' što se tiče suzbijanja moguće pandemije svinjske gripe.

Didier Houssin, ravnatelj zavoda za javno zdravstvo rekao je da ta zemlja raspolaže zalihom od milijardu običnih kirurških maska i 750 milijuna specijalnih maska te s 30 milijuna doza cjepiva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene