Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muhe proširile zarazu?

'Izvor gripe na farmi u američkom vlasništvu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pretpostavlja se da je meksičko selo, čiji su stanovnici bili zaraženi virusom gripe u veljači, prva zajednica otkuda se svinjska gripa proširila na svijet.

Lokalna vlada u Veracruzu, u istočnom Meksiku, potvrdila je slučaj svinjske gripe u selu La Gloria, a bolesnik je 4-godišnji dječak Edgar Hernandez Hernandez. Vlasti su potvrdile da se dječak pokazao pozitivnim na virus koji, kako tvrde, ima svoje korijene u Meksiku.

Pročitajte i ovo Ilustracija virus 716 slučajeva Groznica, glavobolja, slabost, kašalj...: Počela je sezonska epidemija, očekuje se povećanje oboljelih, liječnici pozivaju na cijepljenje Maja Vugrinec Mamić gripa, streptokokne infekcije... Maleni pacijenti proveli su Božić u Klaićevoj: "Bilježimo veliki porast oboljelih za razliku od prethodne dvije godine"

>> WHO: Svinjska gripa više se ne može zaustaviti

Dječak proširio zarazu?

Slučaj dječaka pojavio se u području gdje je oko 400 ljudi tražilo medicinsku pomoć. Dječak je liječen te je preživio. No dvije bebe iz istog sela nažalost nisu. Pacijenti su se žalili na simptome koji uključuju groznicu, jaki kašalj i velike količine sluzi koju su iskašljavali. 'Simptomi su bili isti kao oni o kojima se sada govori u svijetu', izjavio je jedan stanovnik. 'Vrućica, bol u mišićima i zglobovima, užasne glavobolje, povraćanje i proljev'. Bolest je došla vrlo brzo i zahvatila cijele obitelji.'

>> Svinjska gripa nosi potpis tajne elite?

Nije sasvim jasno je li bila riječ o svinjskoj gripi, no meksička vlada izrazila je sumnje u pogledu prvobitne dijagnoze da se radi o tipičnom H2N3 virusu gripe, jer je jedini uzorak koji je poslan u SAD na testiranje o svinjskoj gripi pokazao pozitivne rezultate. 'Jedan uzorak iz cijelog tog slučaja, i to onaj od 4-godišnjeg dječaka zadržan je', izjavio je ministar zdravstva Jose Angel Cordova. 'Bio je među uzorcima poslanim na laboratorijsku analizu u SAD, a koji su se pokazali pozitivnima na svinjsku gripu.'

Vlada u Veracruzu prvobitno je izjavila kako su bebe umrle od obične gripe te kako nema namjere ekshumirati njihova tijela da bi se utvrdilo je li uzrok smrti svinjska gripa. Američki vlasnik svinjogojske farme koja je oko 20 km udaljena od sela La Gloria izjavio je da nije pronašao kliničke simptome gripe u svojem krdu niti kod zaposlenika. Najveći svjetski proizvođač svinjskog mesa, američka kompanija Smithfield, tvrdi kako surađuje s meksičkim vlastima da se pokuša otkriti mogući izvor zaraze te će uzorke iz svojeg krda iz meksičke podružnice Granjas Caroll dostaviti Meksičkom sveučilištu na testiranje.

'Rojevi muha donijeli zarazu s farme'

'Prema raspoloživim podacima, Smithfield nema razloga vjerovati da je virus povezan s njegovim poslovanjem u Meksiku', stoji u izjavi kompanije koja je objavljena nakon što je meksičko zdravstvo izrazilo zabrinutosti da je otpad iz američke podružnice te kompanije, Granjas Carrol, odgovoran za širenje virusa. 'Prema podacima koje iznose meksičke vlasti, izvor ove zaraze su rojevi muha koji su došli iz štala i otpadnih laguna u kojima je meksička podružnica američke kompanije odlagala tone izmeta', prenosi meksički La Jornada. Svinjska gripa može se dobiti preko kontakta sa zaraženim životinjama, no nije jasno ima li kontakt s muhama ili izmetom isti efekt. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene