Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Složenije od Libije

VIDEO Napad na Siriju mogao bi se pretvoriti u regionalni 'požar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U dvije i pol godine rata u Siriji nitko se još nije želio izravno uključiti u sukob koji je odnio stotinu tisuća života. U složenoj slici regije to bi moglo dovesti do sukoba puno širih razmjera.

Sukob u Siriji teži je i složeniji od onog u Libiji. Etnička i vjerska raznolikost prelazi granice te zemlje pa se sukob brzo može pretvoriti, kako je rekao jedan njemački zastupnik, u regionalni požar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S njim se slaže i Moskva Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju Slika nije dostupna Tisuće tona bojnih otrova Koje države imaju više kemijskog oružja od Sirije?

Ovaj rat nije samo rat sirijskog režima i pobunjenika. Susjedne zemlje imaju svoje interese, dugu povijest suparništva i borbe za utjecaj. Od zemalja regije, na strani režima Bašara al Asada su Iran i Libanon, preko Hezbolaha. Na drugoj su strani, uz pobunjenike, Saudijska Arabija, Katar i Turska. Turska je najglasnija. Članica NATO-a od početka snažno podupire pobunjenike, opskrbljuje ih oružjem i domaćin je njihovim vođama. Uz Tursku, tu su tihi, ali izdašni novcem i oružjem, najveći rivali Irana - Saudijska Arabija i Katar. Njihov je cilj spriječiti širenje utjecaja Teherana. Nasuprot njima je Iran. Iranu je Sirija jedini arapski saveznik i ključni - omogućava im utjecaj od Zaljeva do Mediterana.

>> VIDEO John Kerry: Testirali smo uzorke, pozitivni su na sarin!

'Američka intervencija u Siriji bit će katastrofa za cijelu regiju. Regija je kao tempirana bomba i ne može se predvidjeti budućnost', smatra ajatolah Ali Hamnei, iranski vrhoni vođa.

Iran bi mogao dodatno podgrijati i situaciju u Iraku, donijeti još žešće sektaške sukobe. Jordan se zato pokušava kloniti nevolja. Najmanji su problem, iako su pritisnuti valom izbjeglica. A najveći broj ljudi koji su pobjegli pred ratom primio je Libanon koji bi mogao biti uvučen u još jedan rat. Sirija dominira tom zemljom, ima presudan utjecaj i to preko Hezbolaha.

'Vojna operacija u Siriji neće donijeti mir, stabilnost i sigurnost. Ni Siriji, ni regiji, a posebno ne Libanonu. Takva će operacija imati negativne posljedice na sigurnost i stabilnost Libanona', ističe Adnan Mansour, libanonski ministar vanjskih poslova.

Upravo preko Libanona, odnosno Hezbolaha, koji je svoje borce poslao u Siriju, Damask bi mogao uzvratiti Zapadu, a cilj odmazde bio bi Izrael. Izrael je u izjavama suzdržan, ne skreće pozornost na sebe.

'Izrael nije upleten u rat u Siriji, ali ako nas napadnu, odgovorit ćemo svom snagom. Izrael ima snažnu vojsku, sjajne snage sigurnosti i mnogo napredniji obrambeni sustav nego ranije', kaže Shimon Peres, izraelski predsjednik.

Rat u Siriji lako i brzo može zahvatiti cijelu regiju, doći i do Saudijske Arabije i drugih naftom bogatih zemalja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene