Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrde znanstvenici

Veliki porezi mogli bi spriječili 200 milijuna preranih smrti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Utrostručenje poreza na duhanske proizvode smanjilo bi broj pušača za trećinu, smatraju znanstvenici.

Osim što bi utrostručenje poreza na duhanske proizvode na globalnoj razini smanjilo broj pušača za trećinu, spriječilo bi i 200 milijuna preranih smrti od karcinoma pluća i drugih bolesti u ovom stoljeću, objavili su znanstvenici.

Pročitajte i ovo Zagreb: U sklopu kampanje "Baci čik u koš" U Zagrebu prikupljeno više od 15 tisuća opušaka: "Svakim bačenim na pod trujemo se još jednom" Ilistracija Stigla službena objava Od petka poskupljuju cigarete: Poznato koliko će iznositi nove cijene kutija

Znanstvenici britanske dobrotvorne udruge Cancer Research UK (CRUK) tvrde da bi značajnije povećanje poreza po cigareti potaknulo ljude da se potpuno odreknu pušenja, a ne da se prebace na jeftiniji proizvod. To bi također pridonijelo da mladi uopće ne usvoje naviku pušenja, dodaju znanstvenici.

Evo kakve se cigarete više neće proizvoditi!

Osim što uzrokuje rak pluća, pušenje je također i najveći uzrok prerane smrti od kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, moždanog udara i visokog krvnog tlaka. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), duhan godišnje ubije oko šest milijuna ljudi.

Ukoliko se ništa ne učini po pitanju smanjenja pušenja, do 2030. godine će broj smrti od pušenja narasti na osam milijuna ljudi godišnje. Od 1,3 milijarde pušača diljem svijeta, većina ih je iz siromašnih zemalja.

Pušači zbog svoje navike izgube barem 10 godina života, no ako prestanu s pušenjem do 40. godine izbjegnu 90 posto rizika od razvoja opasnih bolesti. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene