Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li se pojaviti?

Karadžić se i drugi dan nije pojavio na suđenju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, niti danas se nije pojavio pred haškim tribunalom.

Glavni sudac O-Gon Kwon ipak je nastavio sa suđenjem i dopustio tužiteljstvu da iznese uvodnu riječ. 'Primijećujem da gospodin Karadžić ponovno nije prisutan. Vijeće žali takvu njegovu odluku i želi upozoriti da će on u konačnici, ako ustraje na njoj, morati snositi i posljedice. Ponovno upozoravamo da postoje okolnostiu kojima Vijeće može odrediti da mu se dodijeli pravni zastupnik po dužnosti, ukoliko se on nedvosmisleno odrekne svojeg prava na prisustvo u sudskom procesu', zaključio je Kwon.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan zločin Sedmorica silovala 13-godišnjakinju, njezinog dečka prisilili da sve gleda: "Preklinjem vas, nemojte me povrijediti, pustite me" Ilustracija Utvrđen identitet Mračna priča liječnika iz Brčkog: Novi detalji o fontani u koju su uzidane kosti ubijenih u Srebrenici

Vijeće je, dakle, donijelo odluku da će se Karadžiću nastaviti zasad suditi u odsutstvu, barem dok ne završi uvodna riječ tužiteljstva. Ukoliko se Karadžić ne pojavi zaključno do ponedjeljka, kad bi tužiteljstvo trebalo završiti s uvodnom riječi, Vijeće će donijeti odluku da mu se sudi u odsutstvu.

Tužitelj je u svojoj uvodnoj riječi istaknuo kako je Karadžić počinio sve zločine, za koje je optužen, zajedno sa drugim sudionicima udruženog zločinačkog pothvata, s ciljem da se stanovništvo bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata trajno ukloni s teritorija, za koje se tvrdilo, da su dio takozvane Republike Srpske. Među ostalim sudionicima ovog udruženog zločinačkog pothvata su, naveo je tužitelj, Momčilo Krajišnik, Ratko Mladić, Slobodan Milošević, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Mićo Stanišić, Momčilo Mandić, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Željko Ražnatović zvani Arkan i Vojislav Šešelj.

Karadžić najavio da se neće pojaviti i danas

Pravni savjetnik haškog optuženika za genocid i ratne zločine, Marko Sladojević, istaknuo je u izjavi za svjetske medije kako bi Karadžićevo pojavljivanje na uvodnom saslušanju bilo ravno 'legalnom samoubojstvu', bez adekvatne pripreme za suđenje. 'Gospodin Karadžić neće se pojaviti na suđenju, ali ne zbog bojkota ili inata, već zato što jednostavno nije spreman za to suđenje', rekao je Sladojević, koji je još jučer dao tu izjavu, nakon što je Karadžića posjetio u njegovoj zatvorskoj ćeliji.

>> Karadžićevo pismo: Čuvat ću svoja prava dok sam živ

>> Zbog bojkota Karadžića suđenje odgođeno za sutra

Podsjetimo, Karadžić je jučer bojkotirao početak suđenja te nije poslao niti odvjetnika, koji bi ga zastupao te je na taj način prisilio tribunal da prekine saslušanje i odgodi ga za danas, nešto iza 14 sati popodne. Suci su, međutim, isto tako kazali kako će danas suđenje Karadžiću početi bez obzira na njegovu nazočnost.

>> 'Karadžića bi svaki prolaznik trebao pljunuti u lice'

>> 'Putovale smo 30 sati da bi vidjele nepravdu'

Jučer su u Haag pristigle i obitelji srebreničkih žrtava i održale prosvjede nakon što se Karadžić nije pojavio pred sudom. Karadžić se nalazi u pritvoru od srpnja prošle godine, kad je uhićen u Beogradu te je otad imao vremena pripremiti svoju obranu, no on je uporno tvrdio sudu kako mu je tadašnji američki tajnik Richard Holbrooke obećao imunitet od progona ako se povuče. Ukoliko ga sud osudi za zločine iz optužnice, Karadžić bi mogao dobiti doživotnu zatvorsku kaznu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene