Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pismo glavnom haškom sucu

Karadžićevo pismo: Čuvat ću svoja prava dok sam živ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Karadžić je umjesto pojavljivanja na sudu u Haagu, uputio pismo glavnom sucu O-Gonu Kwonu.

Bivši politički čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić, čije je suđenje u ponedjeljak na Haaškom sudu počelo pa prekinuto do idućeg dana jer se odbio pojaviti u sudnici, u petak uoči suđenja uputio je još jedno pismo sucu predsjedatelju O-Gonu Kwonu u kojem poručuje da se ne odriče svojih prava, da ne bi i nikad neće bojkotirati svoje suđenje, ali da nije spreman te da mora postojati 'neko pošteno rješenje', doznaje se iz njegova pisma koje je sud objavio u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan zločin Sedmorica silovala 13-godišnjakinju, njezinog dečka prisilili da sve gleda: "Preklinjem vas, nemojte me povrijediti, pustite me" Slika nije dostupna Najmanje 300 imigranata U SAD- u bili treneri i krupjei: Obama izručuje osumnjičene za zločin u Srebrenici

>> Zbog bojkota Karadžića suđenje odgođeno za sutra

>> 'Silovali su me trudnu pred sinom'

'Niti dobrovoljno, niti na ikoji drugi način, ne odričem se svojih prava i čuvat ću ih dok sam živ. Ali, ako započnem suđenje a da ni četvrtina moje obrane nije pripremljena, ja bih se tim činom odrekao svojih prava jednom i zauvijek... Ne bih i nikada neću bojkotirati svoje suđenje, ali ako nisam spreman, to uopće ne bi bilo suđenje. Siguran sam, vaša ekselencijo, da mora postojati pošteno rješenje', piše Karadžić u pismu predsjedatelju sudskog vijeća. Karadžić piše kako nema nikakve sumnje da će sudsko vijeće štititi njegova prava, pod uvjetom da ta prava ima na raspolaganju od početka do kraja, kao i da će se vijeće pobrinuti za pošten i brz sudski postupak.

'Kad ne bih imao ta prava, tada ništa ne bi trebalo štititi', zaključuje Karadžić i izražava žaljenje što odgovornost za pošteno i brzo suđenje ne snosi i tužiteljstvo. 'Odgovornost za pošteno suđenje još nije preuzelo tužiteljstvo, a glavni mi je tužitelj na samu početku obećao 'brzo' suđenje', navodi se u pismu. Karadžić izražava uvjerenje kako je opće poznato da ne može biti poštena suđenja bez temeljite pripreme. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene