Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na prekid suđenja

'Karadžića bi svaki prolaznik trebao pljunuti u lice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početak suđenja Bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, trajao je samo 15 minuta, jer se Karadžić nije pojavio. Sudac O-Gon Kwon odgodio je njegov početak za sutra poslijepodne, no prve reakcije iz građana iz Sarajeva već su pristigle te oni nimalo nisu zadovoljni ovakvim raspletom.

'Njegovo suđenje trebalo bi drugačije voditi, jer nitko ne želi vidjeti kako ga se pušta van, kao i sve druge prije njega', izjavio je za AP jedan od građana Sarajeva. Drugi građanin bio je znatno oštriji u komentaru, rekavši kako bi ga on osobno 'posjeo u središte Sarajeva, kako bi ga svaki prolaznik mogao pljunuti u lice'. 'To bi bila adekvatna kazna za njega', ustvrdio je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićene dvije osobe osumnjičene za ratne zločine Slika nije dostupna U Banjaluci ponovno neredi, razbijena hrvatska trgovina

>> 'Silovali su me trudnu pred sinom'

>> Karadžićevo pismo: Čuvat ću svoja prava dok sam živ

'Ne očekujem mnogo od tog suđenja, jer će biti kao i ono Miloševiću. Samo bi htjela da ga predaju nama majkama, bar na pola sata i mi bi njemu pokazale pravdu. Nikad nisam bila nacionalist, ali sada jesam', zaključila je Sabra Mujić, jedna od mnogobrojnih srebreničkih majki, koja je izgubila obitelj u masakru 1995. godine. 'Očekujem da mu sud dosudi drakonsku kaznu, a ne da napravi šou, kao s Miloševićem', dodala je Zahra Suljić, još jedna majka.

Srbi čvrsto uz Karadžića

S druge strane, Srbi iz Banja Luke i Beograda, reagirali su na Karadžićevo bojkotiranje početka suđenja, više s nacionalističkoj stajališta, prenose agencije. 'Ovo sve više postaje suđenje srbijanskom narodu, kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini. Tužiteljstvo, umjesto da mu sudi za osobnu odgovornost, želi suditi čitavom narodu', rekao je Slavko Jovičić, predstavnik bosanskih srba u parlamentu BiH.

Drugi smatraju kako je početak suđenja bez njegove prisutnosti čista ludost i ilegalna stvar, navode agencije. 'U pravu je, ne treba se niti pojaviti na tom suđenju', rekao je Dragan Perić iz Banja Luke. Beograđani dijele mišljenje Srba u BiH te navode isto tako kako Karadžića podržavaju u bojkotu suđenja. 'Naravno da se nije tamo pojavio, kad je on ovdje legenda. Jednom kad netko ovdje postane legenda, on je svugdje gdje Srbi žive', rekao je Nebojša Jevrić, gost kafića 'Luda kuća' u Beogradu. Još jedan gost istog kafića zaključio je kako se Karadžić niti ne treba pojaviti na suđenju, jer, prema njegovim riječima, on ne priznaje haški sud kao mjerodavno tijelo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene