Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedica ljudskog djelovanja?

VIDEO Kit ubojica snimljen u nezabilježenom napadu: Znanstvenici šokirani takvim ponašanjem

Ilustracija - orka koja je napala morskog psa
Ilustracija - orka koja je napala morskog psa Foto: Afp
Po prvi puta u povijesti snimljen je napad jednog kita ubojice na veliku bijelu morsku psinu.

Usamljeni kit ubojica, još poznati kao orka, snimljen je kako lovi i ubija veliku bijelu psinu u zapanjujućem napadu. Znanstvenici tvrde da je takav postupak bez presedana i da pokazuje iznimne lovačke sposobnosti kitova ubojica.

"Dvije orke uočene su prije nego što su zajedno lovile i ubijale morske pse, uključujući i velike bijele pse, u blizini obale Južne Afrike," izjavila je biologinja za morske pse dr. Alison Towner za BBC.

Pročitajte i ovo HDZ-ov plakat upućen splitskom gradonačelniku Ivici Puljku Rastu tenzije HDZ plakatom sprdao Puljka, ubrzo stigao odgovor: "Nije sramota biti nepismen, sramota je biti drzak i nepismen"

Tower proučava ove životinje već nekoliko godina na Sveučilištu Rhodes u Južnoafričkoj republici.

Napad zabilježen 2023. godine u kojemu mužjak kita ubojice ubija morskog psa i jede njegovu jetru trajao je svega dvije minute i šokirao je znanstvenike. Samo godinu dana ranije znanstvenici su po prvi put snimili dronom dva mužjaka orke kako zajedno love velike bijele morske pse.

Pročitajte i ovo Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage? Objavljen tajni razgovor Rusija prisluškuje njemačku vojsku? ''Ovo bi moglo biti vrlo ozbiljno''

"Tijekom napada, morski psi bi kružili oko kitova ubojica, u očajničkom pokušaju da izbjegnu grabežljivce“ izjavila je dr. Towner.

No, u posljednjem slučaju zabilježen je potpuno drugačiji princip ponašanja. U ovom novoprijavljenom napadu, kit ubojica je lovio sam. Znanstvenici su opisali kako je orka zgrabila lijevu prsnu peraju mladog morskog psa dugog 2,5 metara i nekoliko puta gurnula naprijed prije nego što mu je na kraju izvadila utrobu.

Ljudski utjecaj ne smijemo zanemariti

Znanstvenik za morske sisavce dr. Luke Rendell sa Sveučilišta St Andrews smatra kako je to dobar prikaz ponašanja kitova ubojica.

Pročitajte i ovo Karl Lauterbach Već imaju planove Njemačka sprema svoj zdravstveni sustav za rat? "Bilo bi glupo reći da se ne pripremamo"

"Veliki bijeli morski pas je velika koncentracija hrane pa možda nije iznenađujuće da su neke populacije kitova ubojica, gdje se ti morski psi pojavljuju u dovoljnom broju, naučile to iskoristiti," dodao je dr. Rendell.

Znanstvenici ne znaju što pokreće takvo ponašanje, ali dr. Towner tvrdi da postaje očito da ljudske aktivnosti, poput klimatskih promjena i industrijskog ribolova, imaju značajan utjecaj na životinje u oceanima.

Pročitajte i ovo Norveškom kralju Haraldu ugrađen je pacemaker Priopćenje palače Norveškom kralju pozlilo na odmoru u Maleziji: Završio na hitnoj operaciji, ugradili mu pacemaker

Kitovi ubojice mogli bi imati zdravstvene posljedice zbog konzumacije mesa velikih bijelih psina. Naime, njihovo meso puno je toksina i metala.

"Poremećaji u ravnoteži vrhunskih predatora mogu utjecati i na druge vrste", objasnila je dr. Towner.

Stručnjaci su i dalje podijeljeni oko toga je li ovakvo ponašanje orki prirodno ili je tek sada prvi puta zabilježeno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene