Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Već imaju planove

Njemačka sprema svoj zdravstveni sustav za rat? "Bilo bi glupo reći da se ne pripremamo"

Karl Lauterbach
Karl Lauterbach Foto: Afp
Karl Lauterbach, njemački ministar zdravstva, izjavio je kako se njegova zemlja treba bolje pripremiti za različite izazove poput pandemija, katastrofa i vojnih sukoba.

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach naglasio je važnost bolje pripreme njemačkog zdravstvenog sustava za različite izazove, uključujući i moguće vojne sukobe, ističući da to ne bi trebalo biti shvaćeno kao širenje panike.

U razgovoru za dnevnik Neue Osnabrücker Zeitung, Lauterbach je odgovorio na upit novinara o svojoj prethodnoj izjavi u kojoj je istaknuo potrebu za poboljšanjem pripravnosti njemačkog zdravstva za sve vrste katastrofa, uključujući i vojne sukobe. 

Pročitajte i ovo Norveškom kralju Haraldu ugrađen je pacemaker Priopćenje palače Norveškom kralju pozlilo na odmoru u Maleziji: Završio na hitnoj operaciji, ugradili mu pacemaker

"Bilo bi glupo reći da se ne pripremamo za vojni sukob i da onda opušteno mislimo da zbog toga do njega neće doći".

Lauterbach je istaknuo da se njemački zdravstveni sustav mora bolje pripremiti ne samo za pandemije, već i za velike katastrofe te eventualne vojne sukobe. Upozorio je da sjedenje skrštenih ruku nije opcija, posebno uzimajući u obzir mogućnost da Njemačka, u slučaju napada na neku od zemalja NATO-a, postane čvorište za medicinsku pomoć i opskrbu ozlijeđenih.

Pročitajte i ovo Tuča u Splitu Snijeg na Dinari Jako nevrijeme pogodilo Dalmaciju: Pijavica na Šolti, tuča zabijelila Split

Ministar je istaknuo kako su planovi za restrukturiranje njemačkog zdravstvenog sustava već bili u tijeku, ali su postali još aktualniji nakon "razbojničkog napada Rusije na Ukrajinu". Najavio je jaču suradnju između ministarstva obrane i zdravstva te zakonske promjene do ljeta.

"U kriznoj situaciji svaki liječnik, svaka bolnica svaki lokalni zdravstveni ured mora znati što uraditi. Potrebne su nam jasne podjele obveza kako bi, npr. Mogli bolje rasporediti ozlijeđene po bolnicama", rekao je Lauterbach.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene