Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljen tajni razgovor

Rusija prisluškuje njemačku vojsku? ''Ovo bi moglo biti vrlo ozbiljno''

Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage?
Prisluškuje li Rusije njemačke oružane snage? Foto: Afp
U ruskim medijima pojavila se snimka za koju se tvrdi da je riječ o pozivu visokih njemačkih vojnih dužnosnika koji raspravljaju o krstarećim projektilima Taurus.

Njemačka istražuje audiosnimku objavljenu u ruskim medijima za koju se tvrdi da je konferencijski poziv visokih njemačkih vojnih dužnosnika o oružju za Ukrajinu, što je izazvalo zabrinutost zbog moguće špijunaže u Njemačkoj i pozive Rusiji na pojašnjenje.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane rekao je u subotu da ne može potvrditi autentičnost snimke, ali savezni ured za vojnu protuobavještajnu službu istražuje slučaj i bit će poduzeti svi potrebni koraci.

Margarita Simonjan, novinarka ruske državne televizije i voditeljica Russia Todaya, prva je u petak objavila audiosnimku koja je objavljena i na njezinu Telegram kanalu.

Pročitajte i ovo Tuča u Splitu Snijeg na Dinari Jako nevrijeme pogodilo Dalmaciju: Pijavica na Šolti, tuča zabijelila Split

Reuters je preslušao 38-minutnu snimku, ali nije mogao neovisno potvrditi njezinu autentičnost. Četiri sudionika poziva raspravljaju o mogućoj isporuci krstarećih projektila Taurus Kijevu, što je kancelar Olaf Scholz dosad javno odlučno odbijao. Također se govori o obuci ukrajinskih vojnika te mogućim vojnim ciljevima.

Na snimci se navodno čuje i rasprava o tomu jesu li njemačke krstareći projektili sposobni uništiti most koji je Rusija izgradila prema poluotoku Krimu.

Scholz je tijekom boravka u Rimu rekao novinarima u subotu da je curenje snimke potencijalno "vrlo ozbiljno". "Zato se to sada vrlo pažljivo, vrlo intenzivno i vrlo brzo razjašnjava. To je također potrebno", rekao je.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković na Svetoj misi s obredom ređenja mons. Željka Majića za banjolučkog biskupa - 6 "Provode se reforme" Plenković u Banjoj Luci: "Mi se borimo za BiH kao da se borimo za Hrvatsku"

Rusko veleposlanstvo u Berlinu nije u subotu odgovorilo na zahtjev poslan e-mailom za komentar. Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je u petak na društvenim mrežama: "Tražimo objašnjenje od Njemačke."

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu je novinarima govorio o "lukavim planovima Bundeswehra (njemačkih oružanih snaga), koji su postali očiti zbog objave ove audiosnimke. To je eklatantno samorazotkrivanje", rekao je Lavrov.

Njemački političari zabrinuti

Roderich Kiesewetter, član njemačkog parlamenta, rekao je za novine Handelsblatt da smatra da su izvještaji autentični.

"Rusija naravno pokazuje koliko se intenzivno koristi špijunažom i sabotažom kao dijelom hibridnog rata. Za očekivati je da je mnogo više presretnuto i procurilo kako bi se utjecalo na odluke, diskreditiralo i manipuliralo ljudima", citiran je.

"Ako se ova priča pokaže kao točna, to je onda vrlo problematičan proces. Postavlja se pitanje radi li se o jednom slučaju ili o strukturalnom sigurnosnom problemu", izjavio je Konstantin von Notz, predsjednik odbora za parlamentarnu kontrolu Bundestaga.

Pročitajte i ovo Očevid nakon ubojstva na zagrebačkom Črnomercu - 2 Očevid u tijeku Mladić u Zagrebu ubio oca: Bježao po ulici, policija ga uspjela uhvatiti

"Očekujem da pozadina svega bude odmah razjašnjena", dodao je, prenosi Deutsche Welle.

Svoju zabrinutost nije krio ni Roderich Kiesewetter, obrambeni političar Kršćansko-demokratske unije (CDU).

"Sigurno su prisluškivani i drugi razgovori i možda će ih pustiti kasnije, kad to bude odgovaralo Rusiji. Rusija je u ovom trenutku pustila u javnost ovaj razgovor s određenom namjerom. To može biti samo da se spriječi isporuka Taurusa iz Njemačke", objasnio je Kiesewetter.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene