Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U tijeku posljednje pripreme

VIDEO: Obama prije inauguracije ličio zidove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za manje od 24 sata Barack Obama položit će svečanu prisegu. Tako će službeno postati novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i useliti u Bijelu kuću.

U tijeku su posljednje pripreme za inauguraciju, a Washington je već blokiran. Procjenjuje se da će velikom događaju svjedočiti oko dva milijuna ljudi. Washington je pod pravom opsadom Obaminih sljedbenika koji su još jučer dolaziti u glavni grad želeći nazočiti inauguraciji 44. predsjednika. Svi kažu da žele biti dio povijesti. Dva milijuna ljudi, prava su noćna mora za službe sigurnosti. Više od 10.000 pripadnika policije, vojske i tajnih službi nadzirat će sutrašnji dan koji se smatra visokorizičnim. 

Pročitajte i ovo Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Analiza Ivane Petrović "Čudi me kada se govori da će doći do potpunog zaokreta u politici SAD-a. Ipak nešto ostaje" Slika nije dostupna poništio neke Trumpove odluke Otkriveno što će novom američkom predsjedniku biti među prioritetima na dnevnom redu

>> VIDEO: Emancipacija američkih crnaca

U službi sigurnosti kažu kako su učinili sve što mogu i nadaju se samo da neće biti hladno i da neće padati snijeg. Hoteli su bookirani već mjesecima unaprijed, kupuje sve što ima bilo kakvo značenje Obame i Bidena. Washingtonom vlada prava histerija. Amerikanci pišu povijest, za koju kažu da su neki mislili da se nikada neće dogoditi.

>> Zbog Obamine inauguracije legalizirana prostitucija

Dan prije inauguracije Baracka Obame Amerikanci slave život i nasljeđe Martina Luthera Kinga. Poput milijuna sugrađana Obama i potpredsjednik Baiden dan su posvetili volonterskom radu: novoizabrani je predsjednik oličio zid. Naravno pod budnim okom agenata, polcajaca, pripadnika tajnih službi, nacionalne garde, vojnika. Imaju jedan jedini zadatak: svojim životom čuvati život novog predsjednika. Iznad Washingtona helikopteri, na krovovima snajperisti. Obama se vozi u posebno izrađenoj limuzini, nazvanoj Zvijer. Svaki posjetitelj inauguracije mora proći kroz detektor metala. Oduzimat će se sve-bicikli, ruksaci, pa čak i kućni ljubimci.

'Drago mi je kad vidim pripadnike sigurnosnih službi. Nije mi problem otvoriti torbu, otkopčati kaput i ostalo. To se čini zbog svih nas, da budemo sigurni, i da sigurna bude predsjednička obitelj', rekao je posjetitelj. O povijesnom događaju svoje mišljenje imaju i oni koji su snažno podupirali Obamu: holivudske zvijezde, među njima i jedna naša - Goran Višnjić. Inauguralne svečanosti koje traju već tri dana dulje su i od krunidbe kraljeva. Izuzmemo li donacije ovo veselje porezne će obveznike stajati oko 110 milijuna dolara.

>> VIDEO: Obamamanija ne posustaje, suveniri popularni diljem svijeta

Uoči inauguracije, u čast novoizabranom predsjedniku SAD-a zapjevale su i najveće američke zvijezde. Tisućama okupljenih obratio se i sam Barack Obama. Uz U2 i brojne američke zvijezde, jučer je pjevalo 300-tinjak tisuća Amerikanaca. S njima i Barack Obama, koji će sutra svečano prisegnuti kao 44. predsjednik od američke nezavisnosti. Nakon sat vremena pjesme, za mikrofon je stao novi predsjednik SAD-a. Uvjeren je da će se zemlja oporaviti od ratova i gospodarske krize. 

'Ono što mi daje nadu je ono što vidim na Nacionalnoj šetnici. U ove spomenike uklesane su sve one nevjerojatne priče koje potvrđuju našu čvrstu vjeru da je sve moguće u Americi!', rekao je Barack Obama. I doista je, u vrijeme kada je gospodarstvo na koljenima, Amerikanci uživaju u slavljenju novog predsjednika, koje će u konačnici platiti više od 150 milijuna dolara. No, to im je sada najmanja briga.

>> Obama ulazi u Bijelu kuću na valu optimizma Amerikanaca

Možda i oni koji ne bi trebali biti. Upravo zbog toga, u pjevačkim sposobnostima američkih zvijezda, Obama je uživao iza neprobojnog stakla.

Obama će na inauguraciji najaviti novo 'doba odgovornosti' 

Obama će u inauguralnom govoru glavni naglasak staviti na temu odgovornosti i obnove povjerenja javnosti u vladu te najaviti novo 'doba odgovornosti', izvješćuju američki mediji prenoseći izjave Obaminih suradnika. Inauguracijski govor već je napisan i uvježban, no Obama još razmišlja o riječima za koje se nada da će najbolje obilježiti ovaj trenutak u povijesti i potaknuti javnost da prepozna novo 'doba odgovornosti'. 'Obama će govoriti o obnovi osjećaja odgovornosti u zemlji', izjavio je budući glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs za Fox News.

Budući predstojnik predsjedničkog ureda Rahm Emanuel, govoreći o inauguracijskom govoru za NBC News, najavio je da će Obama odbaciti kulturu u kojoj je sve dopušteno, prisutnu u vladi i korporativnoj Americi, tražeći umjesto toga od američkih čelnika, ali i od svih građana, 'kulturu odgovornosti'. 'Nama je potrebna kultura odgovornosti. I ne samo da se ona traži od Amerikanaca, nego čelnici moraju predvoditi svojim primjerom', istaknuo je Emanuel. Obama će, kako je rekao, zatražiti od Amerikanaca da obnove predanost nacionalnim vrijednostima služenja domovini.

Obama će poručiti Amerikancima, da 'moraju obnoviti sustav vrijednosti u kojemu se poštuje i cijeni osjećaj odgovornosti', rekao je Emanuel. Za svakog novog predsjednika SAD-a, inauguracijski govor je velik izazov, jer su govori njegovih prethodnika ljubomorno čuvani dijelovi povijesti zemlje. Za Obamu je zadaća još teža od većine prethodnika, jer je već poznat kao vrstan govornik pa su i očekivanja veća. Na nacionalnu političku pozornicu stupio je glasovitim govorom na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji 2004., a govornička vještina bila mu je i jedan od glavnih oslonaca u dvogodišnjoj predizbornoj kampanji. Sve osim uzbudljivog govora u utorak bit će razočaranje. 

Govor bi trebao trajati 15 do 20 minuta

Obama, koji će postati prvi predsjednik SAD-a afričko-američkog podrijetla, inauguracijski će govor održati nakon prisege za 44. predsjednika, u utorak u podne na svečanosti na terasi Kongresa na Capitol Hillu, pred zastupnicima, dužnosnicima, predstavnicima diplomatskog zbora, poslovnim, javnim i kulturnim i drugim uglednicima, te očekivanih oko dva milijuna posjetitelja, koji dolaze u Washington iz svih krajeva SAD i iz svijeta, kako bi svjedočili povijesnom događaju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene