Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neprijatelj ima svega

U paklu Avdijivke ruševine čuvaju promrzli vojnici bez oružja: "Leševi su posvuda, sve naši ljudi"

Avdijivka
Avdijivka Foto: Afp
Ruske snage, čini se, okružile su ruševine Avdijivke, ukrajinskog grada gdje već mjesecima traju teške borbe. Vojnici se i dalje tamo bore s ozeblinama, nedostatkom oružja, a priznaju i kako bi grad uskoro mogao pasti.

Ukrajina je priopćila u četvrtak da povlači snage iz nekih dijelova istočnog grada Avdijivke na bolje položaje nakon višemjesečnih teških borbi, a u bitki protiv ruskih vojnika pridružili su im se borci jedne od najboljih ukrajinskih brigada.

Rusija pokušava opkoliti i zauzeti Avdijivku, a ukrajinsko uporište u tom gradu čini se sve nesigurnije, s ugroženim linijama opskrbe.

Zauzimanje Avdijivke ključno je za cilj Rusije koja želi kontrolirati Donjeck i Luhansk koji čine industrijsku regiju Donbas, a predsjedniku Vladimiru Putinu to bi moglo koristiti da osvoji još jedan mandat na izborima u ožujku.

"U Avdijivki su na nekim područjima u tijeku manevri za povlačenje naših jedinica na povoljnije položaje, a na drugima su (manevri) za tjeranje (Rusa) s položaja", rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Dmitro Likovij na televiziji.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković - 4 Predsjednik Sabora Jandroković o prijavi protiv Turudića: "Suci si međusobno kajlaju, meni to ne izgleda dobro"

Pročitajte i ovo Zdravko Mamić mito i korupcija Mamić predsjedniku suda dao sat od 15.000 eura: "Htio sam ga imati na svojoj strani"

Jedna od najistaknutijih ukrajinskih borbenih postrojbi, Treća jurišna brigada, objavila je da je hitno premještena u Avdijivku kako bi osnažila postojeće kijevske snage. Brigada, koja se sastoji od jurišnog pješaštva, priopćila je da je stanje u Avdijivki "kao u paklu, prijeteće i nestabilno", ali da je napala ruske snage u nekim dijelovima grada i nanijela im teške gubitke.

Zamjenik zapovjednika postrojbe Maksim Zorin rekao je da su borbe bile puno žešće od bitke za Bahmut, kao i da su ukrajinske snage bile nadjačane i ljudstvom i oružjem u Avdijivki.

Likovij je rekao da je Rusija rasporedila oko 50.000 vojnika kod Avdijivke.

"Pridružuju im se tenkovi i druga oklopna vozila", rekao je.

Avdijivka, u kojoj je ostalo manje od 1.000 stanovnika od prijeratnih 32.000, smještena je sjeverno od Donecka pod ruskom kontrolom.

Nedostatak oružja, hladnoća, umor...

Nakon mjeseci teških borbi, čini se da su ruske snage okružile ruševine Avdijivke, gdje ozebline uzimaju danak ukrajinskim vojnicima, piše BBC.

Kako se ruska invazija približava kraju svoje druge godine, raspoloženje ukrajinskih branitelja je sve gore. Iscrpljenost i frustracija zbog nedostatka oružja te spoznaja da neće biti brze vojne pobjede, sve to uzima danak.

Na X-u je objavljena šokantna snimka uznemirujućeg sadržaja, a u njoj se objašnjava je je od 4000 ljudi iz brigade preživjelo tek 30 posto. "Leševi posvuda. Sve naši vojnici. Rat je, ali ovo... ovo je mašina za mljevenje mesa".

 

 

"Jutros mi je ubijen najbolji prijatelj", vikao je jedan bradati vojnik dok je upadao kroz stražnja vrata u dobro skrivenu poljsku bolnicu 47. brigade.

"Teško je. Neprijatelj ima puno svega, svih vrsta opreme, a mi nemamo gotovo ništa", rekao je jedan od ranjenika, 24-godišnji Andrij, prije nego što se trgnuo od boli. Ruska artiljerijska granata pogodila je njegov rov tijekom noći i komad šrapnela probio mu je gležanj.

Kirurg Vitalij prije rata je radio u dječjoj bolnici. Umorno je govorio o svom jednogodišnjem iskustvu s amputacijom udova tijekom neuspjele ukrajinske protuofenzive preko ruskih minskih polja te o ranama od šrapnela koje sada ispunjavaju njegove dane i noći.

"Pozivam Zapad da bude odlučniji u pružanju pomoći Ukrajini, jer (ako to ne učini) prije ili kasnije će se (također) njihovi vojnici morati boriti protiv ovog zla koje je napalo našu zemlju", rekao je.

Pročitajte i ovo Noćni klub - 1 Hitna pomoć ispred kluba Masovno trovanje maloljetnika alkoholom: "Među njima je bilo mlađih od 15 godina, i to s čak do 2,8 promila"

Nakon višemjesečnih borbi, čini se da su snage Kremlja blizu ruševinama Avdijivke, a neki ukrajinski vojnici su priznali da bi grad, poprište nekih od najžešćih borbi u ratu dosad, mogao pasti svakog trenutka.

"Trenutno imamo dvije granate, ali nemamo (eksplozivnih) punjenja za njih... tako da ih ne možemo ispaliti. Do sada nam je ponestalo granata", rekao je Oleksij, ukrajinski časnik iz 110. mehanizirane brigade. Sugerirao je da su nestašice bile raširene i da su imale dramatičan utjecaj na borbe u Avdijivki.

"Osjećamo veliku odgovornost prema našim dečkima koji se trenutačno bore u gradu, naoružani samo jurišnim puškama", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija za europsko tržište Prilagođeni spremnici, dogovorene rute i više od 20 paketa: USKOK podigao optužnicu protiv švercera droge

Kirurg Vitalij ismijavao je ideju da neki ukrajinski vojnici možda namjerno dobivaju ozebline kako bi izbjegli paklene uvjete na prvim crtama bojišnice.

"To je apsurdno. Morao bi biti potpuni idiot. Mi nemamo takvih dezertera i nikada se nisam susreo s takvom situacijom. Naprotiv, naši borci su odlučni da ostanu", rekao je.

"Ali uvjeti su ekstremni i oni moraju sjediti u rovovima bez peći na -15 ili -20 stupnjeva Celzijevih, jer će svaka vrućina biti vidljiva Rusima kroz termovizijske uređaje", zaključio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene