Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mito i korupcija

Mamić predsjedniku suda dao sat od 15.000 eura: "Htio sam ga imati na svojoj strani"

Zdravko Mamić
Zdravko Mamić Foto: Paun Paunovic/Cropix
Zdravko Mamić priznao je da je podmitio predsjednika Suda BiH kako bi ga pridobio za vrijeme postupka koji se vodio protiv bivšeg izvršnog dopredsjednika Dinama.

Tužiteljstvo BiH predložilo je produženje pritvora suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedoviću. Obojica su uhićena krajem prošle godine.

U prvoj točki na ročištu javnost je isključena zbog povjerljivosti te kako bi se zaštitio identitet jedne od zaposlenica Suda BiH, koja je također davala iskaz, prenosi Klix.ba.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković - 4 Predsjednik Sabora Jandroković o prijavi protiv Turudića: "Suci si međusobno kajlaju, meni to ne izgleda dobro"

Druga točka koja se Debevecu stavlja na teret jest primanje automobila kao poklon iz autokuće Kramar, protiv koje se od 2019. do 2021. godine vodilo nekoliko postupaka. Od njih je Ranko Debevec dobio automobil marke Polo u vrijednosti od 7600 eura koji je registrirao na supruginu sestru.

Ona je potvrdila da automobil nikada nije kupila i da ju je Debevec zamolio da se registrira na njezino ime. Auto je u konačnici pronađen u servisu prekriven folijom. Zaposlenik servisa rekao je da su s automobila skinute oznake servisa, što je tužiteljica ustvrdila kao pokušaj prekrivanja dokaza.

Pročitajte i ovo Screenshot Žestoki napad u Belgorodu VIDEO Rakete pale na stadion i trgovački centar, ljudi zatrpani u ruševinama

Treća točka odnosila se na Zdravka Mamića. Bjegunac od pravosudnih organa Hrvatske na ročištu je priznao kako je suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu poklonio sat u vrijednosti od 15.000 eura da bi ga privolio za vrijeme mogućeg izručenja.

Tvrdi da je to učinio jer je "znao da je dobro imati predsjednika suda na svojoj strani za vrijeme tih postupaka" te da je riječ o simboličnom poklonu.

"Sat od 15.000 eura nikako ne može biti simboličan poklon", riječi su tužiteljice Bojane Jolović.

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman karnevalski običaji Grlić Radman odgovorio Vučiću: "I mene su spaljivali"

Istražitelji nisu utvrdili kada su se Mamić i Debevec sastajali jer je sudac većinu svojih sastanaka označio s oznakom povjerljivo.

Drugi osumnjičeni, Osman Mehmedović suočen je s optužbom da je neovlašteno izdao iskaznicu OSA-e i da je organizirao fizičke napade te paljenje automobila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene