Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži dozvolu UN-a

Borba tek počinje: Europa naoružanim brodovima želi na Mediteran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europa je pronašla rješenje za tisuće imigranata koji brodovima ilegalno dolaze do njezinih mediteranskih obala - naoružane brodove.

Europska unija od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda traži dozvolu da u teritorijalne vode Libije, odakle na put prema Italiji kreće većina imigranata, ulazi s brodovima pod oružjem kako bi krijumčarska plovila u startu onemogućila da napreduju prema europskom dijelu Mediterana.

Šefica diplomacije EU, Federica Mogherini danas će ovaj prijedlog izložiti pred Vijećem UN-a. Bez dopuštenja UN-a svaka vojna akcija EU protiv krijumčara ljudima u libijskim ili međunarodnim vodama bila bi ilegalna, odnosno nezakonita. O vojnim planovima ovog će tjedna raspravljati i ministri vanjskih poslova EU.

Libijski ambasador pri UN-u Ibrahim Dabbashi kazao je za BBC da je njegova zemlja protiv tog prijedloga. Amnesty International upozorio je da bi vojna akcija EU mogla zatočiti imigrante u Libiji, u groznim uvjetima života, od kojih upravo pokušavaju pobjeći u Europu.

Pročitajte i ovo Granična policija - 3 velika akcija u BiH Akcija piramida: Razbijena mreža krijumčara ilegalnih migranata Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica

Picula: EU je u rješavanju imigrantske krize ostala na pola puta

Osim toga, Europska komisija će u srijedu pred svoje članice izaći s kontroverznim prijedlogom da se uvedu kvote za ilegalne imigrante, odnosno da sve države Unije podnesu dio tog tereta. Ukoliko bi prijedlog prošao, i Hrvatska bi trebala primiti dio imigranata.

UN procjenjuje da je ove godine već 60 tisuća ljudi pokušalo prijeći Sredozemno more. U pokušaju da se domognu Europe čak 1800 ih je poginulo na tom opasnom putu. Osim kvota, Komisija će također predložiti da se imigrantima ponude pravna sredstva prije nego što krenu u Europu kako se ne bi obraćali krijumčarima te bi se tako smanjio broj ilegalnih dolazaka.

Ove bi prijedloge, da bi bili formalizirani u odluke, trebale prihvatiti sve članice - na jednoj strani je Njemačka koja snažno podupire prijedlog o kvotama za imigrante jer je lani dobila 200 tisuća zahtjeva za azil dok mu se Velika Britanija žestoko protivi.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene