Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kada se u njemu javio ubojica?

Masovni ubojica iz Toulousea bio je 'profesionalni terorist'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mohammed Merah, napadač iz Toulousea, bio je 'vuk samotnjak', procjena je stručnjaka za terorizam.

Mohammed Merah, 23-godišnji je državljanin Francuske alžirskog porijekla. Već je otprije bio poznat vlastima kao sitni lopov, međutim u posljednje su vrijeme pozornost privlačile njegove veze s islamskim ekstremizmom, piše BBC.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Niste ga morali ubiti!' Otac ubojice iz Toulousea tužit će Francusku Slika nije dostupna Snimila policija Objavljen policijski video stana ubojice iz Toulousea

'Mohammed Merah bio je profesionalni terorist', smatra Roland Jacquard iz Međunarodnog opservatorija za terorizam. 'To je netko tko je imao kontakte u inozemstvu, tko je imao iskustvo s rukovanjem oružjem', kaže Jacquard za Reuters, te dodaje kako je očito da je Merah bio atipičan mladić s iskustvom nekoga tko je pripreman za ubojstva. To se vidi, kaže Jacquard, prema tome kako se znao zaštititi od eksplozija, sakrivši se u kupaonicu.

Stručnjak za Al-Qqedu, Mathieu Guidere rekao je kako Mohammed ima profil 'novog teroriste vuka samotnjaka'.

Navodno je tijekom pregovora dok mu je kuća bila pod opsadom, policiji rekao da je član Al-Oaede te da je nedavno bio u Pakistanu i Afganistanu gdje je boravio u talibanskoj utvrdi – Kandaharu. Navodno je tada priznao ubojstvo tri francuska vojnika, kao i rabina te troje djece ispred židovske škole u Toulouseu.

>> Mohammeda usmrtio snajperski metak u glavu! Oružje kupovao novcem od pljački

Prilikom razgovora s pregovaračima nije pokazao znakove žaljenja prema onome što je učinio. Dapače, rekao je da mu je žao što u njegovom pohodu nije bilo više žrtava te kako je ponosan što je 'Francusku bacio na koljena'.

Motiviran je, kaže, sudbinom Palestinaca, prisustvom francuske vojske u Afganistanu te francuskom zabranom nošenja hidžaba.

Odrastao je u Toulouseu u problematičnoj četvrti Les Izards. Kasnije se preselio u mirnije naselje, no za njega tek tada kreću prave nevolje. Dolazi iz obitelji s petero djece, a nakon razvoda roditelja skrb o djeci preuzela je majka.

Bio je automehaničar, ali posebno je volio scootere. Volio je igrati i nogomet. Vlastima je poznat još od djetinjstva kada se u dosjeima vodio kao mlađi delinkvent. U njegovom dosjeu stoji kako je nasilan i ima probleme s ponašanjem. Prvi je put uhićen 2005. godine te u zatvoru proveo dvije godine. Točnije, ondje je boravio u dva navrata, 2007. i 2009. godine, zbog krađe.

Njegovi prijatelji kažu da je bio 'dobar dečko' koji se 'slagao sa svima'. Ali, poznanici pak pričaju da je bio 'propali slučaj'. Tek će snimke ubojstva koje je sam načinio stručnjacima dati jasniju sliku o kakvoj se točno osobi radi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene