Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skrivena istina

Ovo je tajna koju Pentagon posebno skriva: "Snimka otkriva da nije bila samo jedna eksplozija"

Zračna luka Kabul, eksplozija
Zračna luka Kabul, eksplozija Foto: Afp
Tijekom povlačenja američkih trupa iz Afganistana 2021. ispred zračne luke dogodio se stravičan incident. Bombaš samoubojica aktivirao je eksplozivnu napravu, a nakon eksplozije počela je pucnjava. Pentagon je tvrdio da su sve smrti uzrokovane eksplozijom, ali ekskluzivna snimka CNN-a baca novo svjetlo na incident.

Novi video koji je objavio CNN potkopava dvije istrage Pentagona o samoubilačkom napadu za koji je odgovornost preuzela ISIS-K, a dogodio se ispred zračne luke Hamid Karzai u Kabulu tijekom povlačenja američkih trupa iz Afganistana u kolovozu 2021.

Incident je bio užasavajući kraj najdužeg američkog rata, a u njemu je poginulo 13 pripadnika vojske Sjedinjenih Američkih Država i oko 170 Afganistanaca koji su očajnički tražili američku pomoć kako bi pobjegli od talibanskog preuzimanja Kabula. Dvije godine američka vojska inzistirala je na verziji da je smrt prouzročila jedna eksplozija i da su vojnici uzvratili paljbom jer su bili zbunjeni u kaotičnom događaju. Pentagon je tvrdio da su sve smrti i ozljede uzrokovane eksplozivnom napravom. Iako je priznao da je bilo pucnjave američkih i britanskih snaga, kaže da je to bilo ograničeno na tri rafala koja su bila gotovo istodobna – jedan rafal britanskih trupa od 25 do 30 hitaca upozorenja i dva rafala američkih trupa usmjerena na osumnjičene militante, koji nikoga nisu pogodili.

Pročitajte i ovo Red za glasanje u Indiji Užarena atmosfera Počela druga faza glasanja na najvećim svjetskim izborima

No video snimljen kamerom GoPro jednog marinca pokazuje da je pucnjave bilo mnogo više nego što je Pentagon ikada priznao. Desetak pripadnika američke vojske, koji su bili na mjestu događaja i anonimno razgovarali s CNN-om zbog straha od odmazde, detaljno je opisalo pucnjavu. Jedan je rekao da je čuo prvi veliki rafal s mjesta gdje su stajali američki marinci, u blizini mjesta eksplozije: "Bila je to masovna pucnjava."

Svjedoci su također sugerirali da su afganistanske civile možda ubile američke trupe koje su vjerovale da su napadnute.

Afganistanski liječnik rekao je da je osobno vadio metke iz ranjenih i da je sa svojim bolničkim osobljem izbrojio desetke Afganistanaca koji su umrli od rana od vatrenog oružja.

Pročitajte i ovo Antony Blinken i Wang Yi niz složenih pitanja Američki državni tajnik u Kini: Napetosti se produbljuju zbog Rusije

Novi dokazi dovode u pitanje vjerodostojnost dviju američkih vojnih istraga i pokreću ozbiljna pitanja za Pentagon, koji je nastavio odbacivati sve više dokaza da su civili ubijeni iz vatrenog oružja.

Eksplozija ispred međunarodne zračne luke

Eksplozija 26. kolovoza 2021. u 17:36 bila je najgori incident u više od desetljeća, a u njemu su živote izgubili afganistanski civili i američki vojnici.

Bombaš samoubojica ISIS-K-a raznio se unutar betonskog koridora neposredno ispred Abbey Gatea, jednog od ulaza u međunarodnu zračnu luku Hamid Karzai u Kabulu. U to vrijeme tamo je bilo jako puno ljudi, stotine Afganistanaca, muškaraca, žena, djece i staraca došli su tamo kako bi pokušali ući u neki od američkih teretnih zrakoplova koji su napuštali Afganistan, bježeći pred talibanima.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un jačaju naoružanje Kim Jong Un nadgledao ispaljivanje iz višecjevnih raketnih bacača

Dvije istrage

Nakon što je prvotno sve žrtve napada pripisao eksploziji, Pentagon je kasnije priznao da su američki i britanski vojnici sudjelovali u vatrenim obračunima, njih ukupno tri. No na snimci koju je objavio CNN, u samo 30 sekundi nakon eksplozije čuje se najmanje 17 pucnjeva, a zatim još deset sporadičnih razmjena vatre. Ipak, nijedan marinac nije uhvaćen kamerom tijekom jednog od tih vatrenih obračuna i nije jasno tko puca u koga.

Jedno od spornih bilo je i svjedočenje bivšeg narednika američkih marinaca Tylera Vargas-Andrewsa, snajperista koji je ranjen u napadu, a koji je rekao da su njegovi suborci uočili bombaša samoubojicu prije smrtonosnog događaja. No, tvrdi, nisu dobili dopuštenje da ga ubiju.

Pročitajte i ovo Nina Skočak - 1 Svi mlađi od 30 godina U moru poznatih lica europski izbori donijeli su nešto potpuno drukčije: Generacija Z dobila listu za Europski parlament

Snimka koju je objavio CNN nikad nije spomenuta u istrazi Pentagona. Prije manje od dva tjedna dužnosnici Pentagona objavili su drugu recenziju napada, ponovno zaključujući da je "usamljeni bombaš samoubojica ISIS-K izveo napad i da se napad nije mogao spriječiti na taktičkoj razini".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene