441661
441661
441661
441661
441661

NAJOMRAŽENIJI Lagao biračima, uspoređuju ga s nacistima, a i dalje traži privilegije slobodnog tržišta

  • , 28.06.2016., 15:34
  • Autor:
  • komentara

Gotovo svaka riječ Nigela Faragea danas je u Europskom parlamentu dočekana s glasnim negodovanjem.

 
 
 
 
Nigel Farage (Foto: Getty)
Nigel Farage (Foto: Getty)

On je danas došao u Europski parlament, instituciju Europske unije protiv koje lobira tko zna otkad, a u kojoj isto tako sjedi za jedan sasvim pristojan honorar. Došao je do Jean-Claudea Junckera, smješkao se, rekao kako se nada da će Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija biti dobri prijatelji unatoč svemu.

Nigel Farage danas je u Europskom parlamentu bio izvikan, nazvan lažljivcem te je njegova propaganda za Brexit bila uspoređena s nacističkom propagandom. Realno, ništa od toga nije daleko od istine, jer Farage je i sam, odmah jutro nakon referenduma, rekao da neke stvari baš i nisu onakve kakvima su bile prikazane tijekom kampanje. Konkretno tu se misli na onih famoznih 350 milijuna funti koje, kako je Farage govorio tijekom kampanje, UK daje svaki tjedan Europskoj uniji, a ništa ne dobiva zauzvrat. Što u samom startu nije istina i tu brojku je gotovo pa udvostručio. A biračima je govorio da će tih 350 milijuna nakon Brexita završiti u NHS-u, nacionalnom zdravstvenom sustavu. Gospodin Farage odmah je dan nakon referenduma rekao kao, ipak neće biti 350 milijuna za NHS te da je pitanje hoće li uopće biti išta za ubaciti u NHS.

Tu su bila i razno razna obećanja o migrantima koje su, kao što svaki dan čitamo u britanskim medijima, dovela do abnormalnog porasta ksenofobnih ispada.

No Farage je danas izašao pred Europski parlament i zastupnicima rekao kako žive u stanju poricanja te da Ujedinjeno Kraljevstvo nije zadnja zemlja koja će napustiti Europsku uniju. I taman nakon što je zastupnike pozvao da sve ovo podnesu kao odrasli i ozbiljni ljudi, obratio im se na krajnje djetinji način optuživši ih da 'nikada nisu ništa u životu radili'. Složit će se s njim brojni koji vjeruju da se u politici samo sjedi i ubire novac, ali na umu treba imati da se ovdje radi o politici na višoj razini.

No, politikanstvo na stranu, jedino zajedničko što Nigel Farage u ovom trenutku ima s većinom ostalih zastupnika, ne računajući turbodesničare poput Marine Le Pen koja bi sličan scenarij voljela vidjeti u svojoj zemlji, jest činjenica da želi što hitniju aktivaciju članka 50 Lisabonskog ugovora nakon kojeg će započeti pregovori o odstupanju Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. No, aktivacija članka 50 nije niti posao Europskog parlamenta niti Farageovih UKIP-ovaca već vrha britanske politike u koji, što god mislio o sebi, Nigel Farage ne spada.

No vjerojatno najzanimljivije što je Farage danas rekao jest kako vjeruje da će Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija biti apsolutno najbolji prijatelji ako 'sklope razuman sporazum o trgovini bez carina'. 'Ako si učinite medvjeđu uslugu i odbacite svaku zamisao razboritog trgovinskog sporazuma posljedice će biti mnogo gore po vas nego po nas', dodao je sasvim uvjereno Farage.

Nepotrebno je reći da su zastupnici ove njegove riječi dočekali s glasnim negodovanjem, a i prije no što je ovo provalio u parlamentu Angela Merkel je u Bundestagu jasno dala do znanja da Britanci više ne mogu očekivati pristup slobodnom tržištu tako lako. 'Tko god odluči napustiti Uniju ne može očekivati da će zadržati privilegije bez da zadrži obveze', rekla je kancelarka dodavši kako onaj tko želi pristup jedinstvenom tržištu mora poštivati temeljne vrijednosti EU.

U međuvremenu i David Cameron je stigao u Bruxelles gdje ga čeka vrući stolac na sastanku sa šefovima zemalja članica na kojem bi trebao objaviti i službeno odluku svoje zemlje da napusti Uniju. A jesu li Farage i njemu slični pokušajem rušenja Europske unije zapravo najviše ugrozili Ujedinjeno Kraljevstvo ili će ipak najjači udarac podnijeti EU, teško je reći u ovom trenutku. Potresi tržišta, valuta i burzi bit će neminovni, no hoće li se ujedinjena Europa lakše nositi s time od Velike Britanije?
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se