441628
441628
441628
441628
441628

Merkel u Bundestagu: 'Tko odluči napustiti EU ne može očekivati da će zadržati privilegije'

  • , 28.06.2016., 11:08
  • Autor:
  • komentara

Stavovi njemačke kancelarke prema Brexitu odavno su poznati no ni danas ne krije nezadovoljstvo.

 
 
 
 
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)

U trenutku održavanja izvanredne sjednice Europskog parlamenta i njemačka kancelarka Angela Merkel obratila se Bundestagu i izrazila je žaljenje zbog odluke Ujedinjenog kraljevstva, ali isto tako zaključila kako se tu odluku treba poštivati. 'Europa je prošla kroz mnoge krize i izazove, treba napraviti velik korak naprijed prema integraciji', rekla je Merkel i dodala kako će biti štetni svaki komentari koji bi poticali na daljnje rasipanje Unije.

'Na Ujedinjenom Kraljevstvu je da odluči kako želi oblikovati svoju budućnost s Europom', kaže kancelarka i ponavlja kako će Europa pregovore započeti tek kad se aktivira članak 50 te da znaju da oni to sada ne žele još napraviti, ali napominje i kako će Ujedinjeno Kraljevstvo za vrijeme trajanja pregovora i dalje biti punopravna članica EU sa svim pravim i obvezama.

'Tko god odluči napustiti Uniju ne može očekivati da će zadržati privilegije bez da zadrži obveze', rekla je kancelarka dodavši kako onaj tko želi pristup jedinstvenom tržištu mora poštivati temeljen vrijednosti EU.

Spomenula je i slučaj Norveške koja nije članica Unije, ali koja ima pristup slobodnom tržištui jer poštuje slobodno kretanje ljudi. 'Njemačka će učiniti sve da spriječi daljnji raspad EU. Imamo poseban interes u uspjehu ujedinjene Europe. Europa je dovoljno jaka da izdrži Brexit', zaključila je kancelarka.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se