Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredna sjednica

JUNCKER 'POKOPAO' FARAGEA 'Što uopće radite ovdje?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po dolasku u parlament srdačno su se pozdravili Jean Claude Juncker i Nigel Farage koji je rekao kako želi ostati dobar susjed s Europskom unijom. Istovremeno se Bundestagu obratila Angela Merkel

Europski parlament je u utorak u rezoluciji usvojenoj na izvanrednoj sjednici pozvao Ujedinjeno Kraljevstvo da u skladu s voljom građana izraženom na referendumu o članstvu u EU-u odmah pokrene razdruživanja, ali i upozorio da interesi i očekivanja građana EU-a moraju postati središnja tema, a europski projekt obnoviti.Volja građana se mora u potpunosti poštivati te treba odmah započeti s aktivacijom članka 50 Ugovora o Europskoj uniji (UEU). Pregovori o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz EU-a moraju započeti odmah nakon priopćenja službene obavijesti o namjeri koja se mora odmah poslati kako bi se uklonila neizvjesnost koja može biti štetna za sve i zaštitila cjelovitost Unije, ističe se u rezoluciji usvojenoj na sjednici posvećenoj posljedicama referenduma održanog u četvrtak u Ujedinjenom Kraljevstvu.Europski parlament je stoga pozvao premijera Ujedinjene Kraljevine da o ishodu referenduma obavijesti Europsko vijeće koje će se sastati 28. i 29. lipnja, i tako pokrene postupak povlačenja iz Unije.Rezolucija je usvojena većinom glasova zastupnika od 395 dok se protiv nje izjasnilo 200 zastupnika a suzdržanih je bilo 71.

Pročitajte i ovo Europski parlament Izbori za EP Još nema nijedne kandidacijske liste, podnose se do utorka u ponoć Zastupnici EP-a odlučuju o ključnom paketu o migracijama i azilu Prethodni prijedlozi su propali Europski parlament glasa o paktu koji je podijelio stranke

12:10 - Današnja sjednica je završena, a pred europskim zastupnicima je donijeti zajednički zaključak oko aktivacije članka 50.

12:00 - Škotski zastupnik Alyn Smith kolege je podsjetio da je Škotska dala svoj glas za ostanak u Uniji te da to mora biti poštovano. 'Škotska vas nije ostavila na cjedilu, molim vas, dragi kolege, nemojte ni vi ostaviti Škotsku na cjedilu', rekao je Smith i time zaradio pljesak Parlamenta.

11:50 - Marine Le Pen, poznata francuska nacionalistkinja poručila je članovima parlamenta da 'maknu te tmurne izraze lica' te da bi rtebali prepoznati 'kako je lijepo kad povijest uspije'. 'To je ljubav ljudi prema njihovoj zemlji. Britanci su odabrali put za koji smo mislili da je zatvoren zauvijek', kaže Le Pen dodajući kako su Britanci opalili pljusku sustavu.

11:40 - Vođa UKIP-ovaca, koji su zapravo i predvodili kampanju za Brexit, Nigel Farage, rekao je kako su mu se članovi Europskog parlamenta smijali kad je došao u EP lobirati za izlazak UK iz EU. 'Sad se više ne smijete, zar ne?', rekao je. Europske političare je optužio da poriču neuspjeh eurozone i masovne podjele među zemljama koje je izazvala migrantska kriza.
Rezultate referenduma nazvao je tračkom nade za demokrate diljem Unijete drži da UK neće biti zadnja zemlja koja će napustiti EU.

11:20 - Bivši belgijski premijer koji pri EP predvodi Liberal, Guy Verhofstadt, drži kako volju britanskog naroda treba poštivati, ali da mu smeta način na koji je utjecano na tu odluku. 'Laži o migracijama, laž da će Turska sljedeći tjedan ući u Uniju, laži o 350 milijuna funti za NHS. U tom strahu je utjecano na tu odluku i to je najtragičnije što se dogodilo Britancima, ne odluka koju su donijeli

11:05 -Vođa talijanskih socijaldemorkata pri EP, Gianni Pitella, rekao je kako Parlament stoji uz mlade birače koji su 'imali hrabrosti dati svoj glas za Europu'. Birače koji su odabrali opciju izlaska optužio je da su u UK ostavili 'bojište puno ruševina' zahvaljujući svojim lažnim obećanjima. On također poziva na što hitnije aktiviranje članka 50.

10:35 - I njemačka kancelarka Angela Merkel istovrmeno se obratila Bundestagu i izrazila je žaljenje zbog odluke Ujedinjenog kraljevstva, ali isto tako zaključila kako se tu odluku treba poštivati. 'Europa je prošla kroz mnoge krize i izazove, treba napraviti velik korak naprijed prema integraciji', rekla je Merkel i dodala kako će biti štetni svaki komentari koji bi poticali na daljnje rasipanje Unije.

'Na Ujedinjenom Kraljevstvu je da odluči kako želi oblikovati svoju budućnost s Europom', kaže kancelarka i ponavlja kako će Europa pregovore započeti tek kad se aktivira članak 50 te da znaju da oni to sada ne žele još napraviti, ali napominje i kako će Ujedinjeno Kraljevstvo za vrijeme trajanja pregovora i dalje biti punopravna članica EU sa svim pravim i obvezama.

'Tko god odluči napustiti Uniju ne može očekivati da će zadržati privilegije bez da zadrži obveze', rekla je kancelarka dodavši kako onaj tko želi pristup jedinstvenom tržištu mora poštivati temeljen vrijednosti EU.

Spomenula je i slučaj Norveške koja nije članica Unije, ali koja ima pristup slobodnom tržištui jer poštuje slobodno kretanje ljudi. 'Njemačka će učiniti sve da spriječi daljnji raspad EU. Imamo poseban interes u uspjehu ujedinjene Europe. Europa je dovoljno jaka da izdrži Brexit', zaključila je kancelarka.

10:25 - Nizozemska ministrica obrane Jeanine Hennis-Plasschaert otvroila je debatu rekavši da žali zbog rezultata prošlotjednog referenduma. 'Nitko neće imati koristi od ovog političkog limba, ali lopta je sada na terenu Londona', rekla je Hennis-Plasschaert.

10:15 - I Jean Claude Juncker je zaradio pljesak svih zastupnika pa i članova UKIP-a, glasnih zagovornika Brexita. 'Ovo je zadnji put da ovdje plješćete i iznenađen sam da ste uopće ovdje. Borite se za izlazak. Britanski narod je glasovao za izlazak. Zašto ste ovdje?', pitao je Juncker UKIP-ovce.

'Neću se ispričavati što sam žalostan zbog rezultata referenduma. Nisam robot. Nisam neki sijedi birokrat', rekao je Juncker i pozvao Britance da što prije kažu što žele od EU u kontekstu dugoročnih veza.

Juncker je zaključio riječima - no notification, no negotiation. Ukratko, ne aktivira li se članak 50, nema pregovora o daljnjim odnosima EU i UK.

10:00 - Zbog prošlotjedne odluke Britanaca o izlasku iz Europske unije danas se u Bruxellesu održava izvanredna sjednica Europskog parlamenta gdje je tema razgovora biti upravo Brexit.

Predsjednik Parlamenta, Martin Schulz sjednicu je otvorio rekavši kako rezultate referenduma treba poštivati te da će se zastupnici sada morati posvetiti jednom pitanju - kako će se aktivirati članak 50.

Zahvalio je britanskom povjereniku Lordu Hillu, koji će napustiti parlament, koji je dobio pljesak i ovacije od ostalih članova parlamenta.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene