Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svijet napustio prije 2 godine

Steve Jobs: Ekscentrik koji je osvojio svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije dvije godine osnivač Applea, Steve Jobs, izgubio je bitku s rakom. Za vrijeme svog života svijet je zadužio za velike inovacije i izniman dizajn.

Steve Jobs, kojeg su mnogi njegovi suradnici opisivali kao ekscentrika, u životima je mnogih od nas kroz gadgete kojie koristimo i koji su nastali zahvaljujući njegovom genijalnom umu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godišnjica smrti Vlade Gotovca 'Mi Hrvati kada ne bi imali ovo dostojanstvo i kada ne bi imali ovu ljubav mi bi umirali od srama, ali ovi ovdje nemaju od čega umrijeti' Slika nije dostupna 'Osnivač države' Josipović o Tuđmanu: 'On je velika povijesna figura'

O tome koliko je bio posvećen svom naumu da ostvari ono što bi zamislio, ali i koliko je bio ekscentričan u tome, pokazuje i priča njegovog suradnika Andyja Hartzfelda. ''Vrijediš li ti išta?', pitao ga je Jobs čim mu je prišao. Hertzfeld je znao kako će mu odgovoriti. 'Rekao sam mu da mislim da sam prilično dobar'. Jobs je otišao, a Hertzfeld se vratio poslu.

Kasnije tog popodneva u jednom je trenutku podigao pogled i ugledao Jobsa kako viri preko pregrade. 'Imam dobru vijest za tebe', rekao je. 'Sada radiš u Macovu timu. Dođi samnom.'

Hertzfeld mu je odgovoro da mu treba još nekoliko dana da dovrši proizvod za Apple II. 'Što može biti važnije od rada na Macintoshu?', upitao je Jobs. Hertzfeld mu je objasnio da mora doraditi DOS za Apple II barem toliko da ga može predati nekom drugom. 'Samo gubiš vrijeme s tim!', odgovorio mu je Jobs. 'Koga je više briga za Apple II? Apple II za koju godinu neće postojati. Macintosh je budućnost Applea, a ti počinješ raditi na njemu ovog trenutka!', rekao mu je Jobs.

Nakon tih riječi iščupao je utikač Hertzfeldova Applea II, uništivši programski kod na kojem je upravo radio. 'Dođi samnom', rekao mu je Jobs', opisao je ovaj događaj u knjizi o Stevu Jobsu Walter Isaacson.

>> Povodom godišnjice smrti Jobsa svi u Appleu dobili pismo...

Još prije 30-ak godina rekao je kako želi vidjeti računalo veličine knjige, koji bi ljudi mogli nositi sa sobom i koje će biti toliko jednostavno da bi ga svi razumjeli. Iznimno mu je bilo stalo do izgleda svih proizvoda, pa čak i do načina na koji izgledaju iznutra iako taj dio većina korisnika nikada neće vidjeti.

Steven Paul Jobs, rođen je 24. veljače 1955. godine u San Franciscu, u Kaliforniji. Posvojili su ga Paul i Clara Jobs. Njegovi biološki roditelji su Abdulfattah Jandali i Joanne Simpson koju je kasnije u životu upoznao i ostao s njom u kontaktuOsim u Appleu, radio je i u Pixar Animation kao izvršni direktora, a bio je i član Upravnog odbora The Walt Disney. Tijekom rada u Pixaru istaknuo se, između ostalog, i kao izvršni producent poznatog crtića iz 1995. poznatog kao 'Priča o igračkama'. Početkom 1980-ih Jobs je u Appleu sa svojim timom realizirao projekt Macintosh.

Svoju je poduzetnost, ali i kreativnost na području računala počeo pokazivati kada je sa Steveom Wozniakom, još 1976. godine u garaži napravio prvo kućno računalo Apple. Tako su nazvali i tvrtku koju su ubrzo osnovali.

Nakon računala Apple, Steve je sa svojim timom osmislio i računalo Lisa. To je bio prvi kompjuter koji je imao ikone na zaslonu. Sljedeća generacija računala iz njegove produkcije bio je Macintosh.

Sredinom '80-ih Jobs je bio prisiljen napustiti Apple te je osnovao tvrtku NeXT. Njegovo tržište bili su znanstvenici, grafičari i školstvo. Tim Berners Lee razvio je originalni World Wide Web na jednoj NeXT radnoj stanici u CERN-ovim laboratorijima.

Godine 1996. Apple Computers u dogovoru s Jobsom kupio je njegovu tvrtku NeXT s namjerom da na temeljima NextStepa izgradi zasebni operacijski sustav za novu generaciju Macintosh računala.

Sljedeće godine Jobs se kao spasilac vraća u Apple i postaje v.d. predsjednika te kompanije.

Jobs je upravljao Appleom za godišnju plaću u visini od jednog dolara, zbog čega ga je Guinnessova knjiga rekorda stavila na listu najslabije plaćenih menadžera.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene