Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavit će pomagati

Pomoć Gazi po prvi puta stiže morskim putem: Krenuo je brod s Cipra

Brod organizacije Open Arms
Brod organizacije Open Arms Foto: Afp
Španjolska nevladina organizacija uz pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata po prvi puta je poslala humanitarnu pomoć Gazi morskim putem.

Brod u vlasništvu španjolske nevladine organizacije Open arm isplovio je iz ciparske luke Larnaka s osnovnim životnim namirnicama. Još nije poznato gdje bi točno brod trebao pristati u Gazi.

Humanitarnu pomoć financiraju Ujedinjeni Arapski Emirati, a organizira je nevladina udruga World Central Kitchen (WCK), prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Srušio se ruski avion IL-76 sjeverno od moskve VIDEO Srušio se ruski avion s vojnicima, snimka se širi društvenim mrežama

Ova humanitarna pomoć organizira se odvojeno od američkog plana izgradnje i upravljanja plutajućim pristaništima u blizini Gaze. Plan SAD-a je da nakon instalacije plutajućih luka također morskim putem dopreme pomoć stanovnicima Gaze. Do sada je američka vojska humanitarnu pomoć spuštala isključivo avionima.

Tri aviona C-130, 2. ožujka po prvi puta su spustili više od 35.000 obroka na teritorij gdje je, prema Ujedinjenim narodima, četvrtina stanovništva na korak od gladi. U ograničenom pojasu Gaze nalazi se 2,6 milijuna ljudi, a svako šesto dijete pati od pothranjenosti.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Obnova u Zagrebu Tomašević odgovorio Plenkoviću: "Obećavam da neću razmicati mikrofone, a oni neka kažu koliko su zamjenskih kuća izgradili"

Humanitarne i nevladine organizacije planiraju kontinuirano isporučivati pomoć direktno Gazi koje je pod blokadom od početka izraelske ofenzive.

"Naš cilj je uspostaviti pomorsku rutu brodova i tegljača opskrbljenih milijunima obroka koji neprestano idu prema Gazi", rekli su osnivač WCK-a Jose Andres.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...''

Zbog nedostatka infrastrukture, WCK je naglasio kako će privremeno pristanište za slanje pomoći napraviti od materijala iz uništenih zgrada.

Na Cipru se nalazi još 500 tona pomoći koja će tijekom sljedećih tjedana biti poslana Gazi.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene