Obavijesti Video Pretražite Navigacija
slave Dan pobjede

FOTO Putin postrojio teško naoružanje i vojsku na Crvenom trgu, zaprijetio Zapadu: "U borbenoj smo pripravnosti!"

Aktualno Galerija Vladimir Putin Vladimir Putin Foto: DNEVNIK.hr Parada vojske Parada vojske Foto: DNEVNIK.hr Crveni trg Crveni trg Foto: DNEVNIK.hr Parada vojske - 1 Parada vojske - 1 Foto: DNEVNIK.hr +7 Parada vojske - 2 Galerija 1/12 >>
U Moskvi je održana vojna parad povodom pobjede Sovjetskog saveza nad Trećim Reichom u Drugom svjetskom ratu.

U ruskom glavnom gradu Moskvi održana je vojna parada povodom Dana pobjede. Rusi danas slave 79. obljetnicu pobjede Sovjeta protiv fašizma.  

Pročitajte i ovo Ivan Penava Nije im sjelo Penavu razapeli na društvenim mrežama: "Sram te bilo. Je*i se ti i Plenky"

Crveni trg preplavilo je rusko naoružanje i posebne vojne postrojbe, dok u Ukrajini bjesni rat. Trgom je prošlo 9000 vojnika i 70 vrsta teškog naoružanja.

Vladimir Putin u utorak je peti put inauguriran kao predsjednik Rusije, a Dan pobjede savršena je prilika za propagandu ruske vojne moći.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Veselo u Vladi Plenković: "Umjesto doviđenja - Rim Tim Tagi Dim!"

Parada se paralelno održava u više gradova, a ministar obrane Sergej Šojgu rekao je će ukupno 200.000 vojnika i 2500 vrsta oružja biti izloženo.

Rusija na obilježavanje nije pozvala ambasadore zemalja koje smatra neprijateljskima, izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

"Oni nisu pozivani od 2022. godine jer režimi u tim zemljama vode neprijateljsku politiku, to je termin koji je uveden, ali oni zapravo vode agresivnu politiku prema našoj zemlji, a mi to nazivamo hibridnim ratom", kazala je Zaharova za TASS.

Aleksandar Lukašenko, autoritarni vođa Bjelorusije i blizak Putinov suradnik, nalazi se na vojnoj paradi.

Zaprijetio Zapadu

Prije no što je počela ceremonija, Putin je s Crvenog trga poslao poruku Zapadu. Ruski predsjednik optužio je Zapad da riskira globalni sukob i rekao da nikome neće biti dopušteno prijetiti najvećoj svjetskoj nuklearnoj sili.

Pročitajte i ovo Milanović i Plenković Parlamentarni izbori 2024. Milanović objavio kada će dati mandat Plenkoviću, napravili potez bez presedana pa se predomislili

"Znamo do čega vodi neumjerenost u ovakvim namjerama. Rusija će učiniti sve da spriječi globalni sukob", rekao je Putin na Crvenom trgu nakon što je ministar obrane Sergej Šojgu pregledao mnogobrojne postrojene trupe.

"Ali u isto vrijeme nećemo dopustiti da nam itko prijeti. Naše strateške snage uvijek su u stanju borbene pripravnosti".

Putin je u svom govoru istaknuo kako je ruski narod podnio veliku žrtvu tijekom povijesti, a Zapad je optužio za revizionizam i izazivanje sukoba. Ističući da Rusija sada prolazi težak period, Putin se posebno osvrnuo na vojnike koji se trenutačno nalaze u Ukrajini.

Ukrajina i Zapad optužuju Putina za otimanje zemlje u imperijalnom stilu. Obvezali su se poraziti Rusiju, koja trenutačno kontrolira oko 18 posto Ukrajine, uključujući Krim i dijelove četiriju regija u istočnoj Ukrajini. Rusija tvrdi da su ta područja, nekad dio Ruskog carstva, sada ponovno dio Rusije.

Pročitajte i ovo PR OGLAS Ljuljanje u visećim stolicama pospješuje zdravlje

Sovjetski Savez izgubio je 27 milijuna ljudi u Drugom svjetskom ratu, od čega mnogo njih u Ukrajini, da bi na kraju potisnuo nacističke snage natrag do Berlina, gdje je Hitler počinio samoubojstvo. Crveni sovjetski stijeg pobjede podignut je nad Reichstagom 1945. godine.

Bezuvjetna kapitulacija nacističke Njemačke stupila je na snagu u 23:01 sati 8. svibnja 1945. godine i u Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u se obilježava kao Dan pobjede u Europi.

Pročitajte i ovo Predstavljanje kandidata HDZ-a za EU izbore EU Izbori 2024 Plenković na predstavljanju EU kandidata otkrio podatak koji se dugo čekao: "Danas je dan..."

Tada je u Moskvi već bio 9. svibnja, koji je potom u Sovjetskom Savezu postao Dan pobjede u tzv. Velikom domovinskom ratu 1941.-45.

"Klanjamo se vašoj hrabrosti i požrtvovanosti i cijela je Rusija uz vas, vjeruje u vas i pati sa vama. Vaša sudbina i podvizi povezuju vas sa vojnim veteranima naše domovine", istakao je Putin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene