Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Parlamentarni izbori 2024.

Milanović objavio kada će dati mandat Plenkoviću, napravili potez bez presedana pa se predomislili

Aktualno Galerija Andrej Plenković i Ivan Penava Andrej Plenković i Ivan Penava Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković, Zoran Milanović Andrej Plenković, Zoran Milanović Foto: DNEVNIK.hr Stjepo Bartulica Stjepo Bartulica Foto: Damjan Tadic/Cropix Andrej Plenković o detaljima dogovora s Domovinskim pokretom Andrej Plenković o detaljima dogovora s Domovinskim pokretom Foto: DNEVNIK.hr +3 Andrej Plenković Galerija 1/8 >>
HDZ i Domovinski pokret postigli su politički dogovor o formiranju većine, a sada se čeka formalno prikupljanje potrebnih 76 potpisa za odlazak po mandat na Pantovčak i nova kadrovska križaljka.

 

  • HDZ i Domovinski pokret postigli politički dogovor o formiranju većine

  • slaže se nova kadrovska križaljka

  • konstituirajuća sjednica Sabora mora se održati najkasnije 19. svibnja

  • 10. svibnja Milanović će dati Plenkoviću mandat za sastavljanje nove Vlade

Tijek događanja:

23:03 Kao i mnogo puta tijekom kampanje, na svom profilu na društvenoj mreži se oglasio tehnički ministar Oleg Butković, a još jednom krenuo je u obračun s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.

"Dobra večer Zorane, čujem da ujutro daješ mandat. Nemoj zaboraviti naviti budilicu. Hoće li i rođak biti na svečanosti? Laku noć, Oleg", napisao je uz fotografiju budilice.

22:11 Iz Ureda predsjednika kasnije u četvrtak su poslali poziv medijima koji žele prisustvovati sastanku predsjednika Republike Zorana Milanovića na kojem će primiti predsjednika Vlade RH i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, koji će mu predati potpise zastupnika za parlamentarnu većinu. Podsjetimo, ranije u četvrtak u priopćenju o sastanku bilo je navedeno da mediji ne mogu biti pristuni te da će se iz Ureda predsjednika javnosti obratiti priopćenjem. No, odluku su ipak odlučili promijeniti.

21:52 Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro za Dnevnik Nove TV rekao je kako njegova stranka želi upravljati Ministarstvom poljoprivrede.

"Mi dolazimo iz Slavonije i zna se koji resor je sklon Slavoniji, ali opet je tu i predsjednik stranke i predsjedništvo", ali nije otkrio tko bi mogao biti ministar poljoprivrede u novoj Vladi.

"Ja sam spreman preuzeti odgovornost i raditi što god bude trebalo za dobrobit Hrvatske", kratko je zaključio.

Nakon što mu istekne mandat gradonačelnika Vukovara, Ivan Penava će preuzeti funkciju u Vladi.

"Nakon svibnja 2025. dogovoreno je da predsjednik stranke preuzme dužnost prvog potpredsjednika Vlade bez portfelja, to predsjednik želi i to će i biti tako", rekao je Dabro.

20:28 Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primit će predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske, u petak 10. svibnja u 10 sati, u Uredu predsjednika Republike.

Predstavnici medija nisu predviđeni na sastanku nakon kojeg će Ured predsjednika Republike objaviti priopćenje za medije. Ovo je prvi puta da mediji nisu pozvani na Pantovčak prilikom predaje potpisa i postupka za davanje mandata. 

19:33 S ministrom na odlasku Ivanom Malenicom o razlozima odlaska, ali i potencijalnom nasljedniku razgovarala je novinarka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac. Otkrio je da se povlači iz obiteljskih razloga, ali i da će nastaviti raditi u Saboru. 

18:35 Nezavisni saborski zastupnik Nino Raspudić je, gostujući na N1, da vjeruje da će ova koalicija izdržati do kraja mandata i da "ćemo ih morati gledati četiri godine".

"Očito je taj deal postojao i prije izbora. Možda sam očekivao da će malo ipak ideološki probati zamutiti stvari, možda čak Ministarstvo kulture da će im dati, ali sada se vidi da je to bio goli brutalni interes ekipe Radić – Vujnovac gdje je bilo nešto korisnih domoljubnih budala."

Okarakterizirao je Domovinski pokret kao “politički mrtvu stranku” te pojasnio: "Od svog tog silnog domoljublja i ideološke priče, na kraju vidi čuda – uzeli Ministarstvo energetike i poljoprivrede. Ne mislim da je to ustupak HDZ-a. Oni su im dali nekakav minimum koji je ovima bio dovoljno zadovoljavajuć da održe Plenkovićevu vlast", zaključio je Raspudić.

18:20 Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak rekao je da ga ne zanima da bude ministar u novoj Vladi Andreja Plenkovića, te da mu je drago da je DP uzeo resor energetike, a ne obrazovanja ili kulture jer to znači da će biti pod povećalom te će se imati prililku dokazati.

"Nova Vlada od mene nema bezuvjetnu, ali ima potporu. Svaka Vlada to ima u svojim početcima. Netko će reći da smo mi i u prošlom mandatu Vladu podržali bezuvjetno, ali bilo je tu nekih uvjeta", rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak gostujući na N1 i osvrnuo se na svoje tvrdnje da nema šanse da idu s Domovinskim pokretom.

"Kada sam vidio da Andrej Plenković može sjesti s Domovinskim pokretom ili Peđa Grbin, onda sam razmišljao, a zašto i mi ne bismo mogli. Kada bismo gledali sve ono protiv onda nitko ne bi s nikim koalirao. Morate nekad preuzeti odgovornost i mi smo preuzeli tu odgovornost prije četiri godine", otkrio je Hrebak te zaključio da će biti izazovno i teško održati ovakvu većinu.

17:25 Povjesničar Josip Jurčević će biti izbačen iz Domovinskog pokreta nakon što je odbio dati svoj potpis Andreju Plenkoviću za mandatara, doznaje 24sata.

Jurčević se usprotivio koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti konačnu odluku.

16:59 Predsjednik Republike sazvao prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora za četvrtak 16. svibnja.

16:50 Na temelju odredbi Ustava Republike Hrvatske i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora.

Prema Odluci Predsjednika Republike, prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora održat će se u četvrtak, 16. svibnja 2024. godine u 11 sati u zgradi Hrvatskoga sabora u Zagrebu. Odluka o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora stupa na snagu danom donošenja, odnosno danas, u četvrtak, 9. svibnja.

Izbori zastupnika u Hrvatski sabor održani su 17. travnja 2024. godine, a predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Radovan Dobronić uručio je predsjedniku Milanoviću Konačne rezultate izbora zastupnika za Hrvatski sabor 29. travnja.

16:40 Mostov Nikola Grmoja komentirao je novu parlamentarnu većinu.

"Mi smo na to upozoravali u kampanji i četiri godine, da je to poslovni projekt Vujnovca i Radića, da se ta investicija treba vratiti, treba pod svaku cijenu ući u Vladu. Ono što me iznenadilo jest koliko su transparentni, mislio sam da neće tražiti ministarstvo gospodarstva, tamo će postaviti nekog državnog tajnika pa će preko njega odrađivati poslove, ali ovdje se ništa ne krije, ovdje se igra otvorenih karata", rekao je Grmoja za N1

Dodao je i su Ćipe, Markuš i drugi DP-ovci propali u zemlju i volio bi da se oglase oni koji su Plenkovića nazivali lopovom i globalistom.

"Sad umjesto jednog Zekanovića imamo 12 Zekanovića, ovo je sad HDZ i 13 Zekanovića", kaže Grmoja.

16:15 Kako doznaje Dnevnik Nove TV, dosadašnji ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica neće obnašati tu dužnost u novoj Vladi. Malenica napušta Vladu na osobni zahtjev te će u sljedećem mandatu obnašati dužnost saborskog zastupnika.

A odlaze li iz Vlade, novinari su danas pitali i ministre čiji su resori pripali Domovinskom pokretu.

15:50 Davor Ivo Stier najavio kako HDZ planira odgovoriti na posebna četiri zahtjeva Stjepa Bartulice.

"Sasvim sigurno će naši timovi uskladiti program vlade koji će biti prezentiran u Saboru i dobiti potporu saborske većine”, uvjeren je Stier, dok potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić nije htio komentirati iznesene zahtjeve rekavši kako još nije čuo točno koji su.

 14:20 "Danas je dan u kojem imamo 76 potpisa za našu treću vladu", rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković tijekom predstavljanja kandidata i izbornog programa HDZ-a za predstojeće izbore za Europski parlament.

Habijan će biti novi ministar pravosuđa?

14:10 Dosadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja, a inače diplomirani je pravnik i odvjetnik s dugogodišnjim iskustvom, Damir Habijan vrlo je izgledan kandidat za budućeg ministra pravosuđa i uprave, doznao je tportal iz krugova bliskih vrhu HDZ-a. 

Bartulica iznio svoje uvjete Plenkoviću

13:45 Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta najavio je kako će tražiti da nekoliko stavki, o kojima više možete čitati OVDJE, uđe u koalicijski sporazum s HDZ-om.

Počelo prikupljanje potpisa

12:55 HDZ je održao sjednicu Predsjedništva i sjednicu Nacionalnog odbora HDZ-a, a nakon toga predstavio program i kandidat za izbore za Europski parlament. 

12:50 Počelo je skupljanje potpisa. Domovinski pokret upravo u Banske dvore nosi svojih 12 potpisa među kojima nije potpis Josipa Jurčevića. Čini se kako je plan da Andrej Plenković do kraja tjedna ode po mandat kod predsjednika Republike Zorana Milanovića, piše Jutarnji list.

11:40 Nakon konstruktivne rasprave na sastanku Predsjedništva Domovinskog pokreta prihvaćeno je sklapanje sporazuma o sastavljanju Vlade s HDZ-om, izvijestili su iz DP-a i istaknuli koja su četiri ključna cilja Domovinskog pokreta.

11:30 Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan potvrdio je da će Domovinski pokret (DP) u raspodjeli Vladinih resora preuzeti gospodarstvo i energetiku, dok će HDZ-u ostati zaštita okoliša. Na pitanje je li razočaran takvim raspletom, odgovorio je da ne vidi razloga razočaranju. "Dapače", dodao je, a nije želio reći hoće li on biti novi ministar zaštite okoliša.

Gubitak jednog ministarstva nekima u DP-u teško je pao 

11:20 HDZ-ov Josip Đakić komentirao je kakvu suradnju očekuje s Domovinskim pokretom pa se osvrnuo i na to što DP-ovac Josip Jurčević neće dati svoj potpis Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje nove Vlade: "Jurčević uvijek ima svoje filozofije, nećemo o njemu."

No, Đakić očekuje dobru suradnju: "Mislim da kad se treba raditi u interesu naroda da će se zaboraviti riječi od prije." Upitan o stavu DP-a koji traži da država prestane financirati tjednik Novosti odvratio je: "Novosti su imali svoje specifične nastupe na koje smo reagirali mi iz HVIDRA-e priopćenjem i trebalo ih je možda i prije upozoriti da ne mogu tako blatiti hrvatske branitelje i državu."

11:00 Glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro potvrdio je da njihov zastupnik Josip Jurčević neće dati svoj potpis Andreju Plenkoviću kao mandataru za sastavljanje nove Vlade, a objasnio je i zašto.

10:35 Josip Jurčević iz Domovinskog pokreta neće podržati Andreja Plenkovića za mandatara nove Vlade, naime, povjerenje bi prije dao Ivanu Anušiću - tvrdi Index, koji se poziva na izvor iz DP-a i dodaje da Jurčević Anušića poštuje jer je dragovoljac koji dosad ni u jednom javnom obraćanju i djelovanju svjetonazorski i domoljubno nije kapitulirao.

"Nema boljeg ljepila od novca"

10:10 Ne prestaju reakcije na dogovor HDZ-a i DP-a. Nema boljeg ljepila od novca, poručio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. "Pola milijuna nas je manje i odgovor na to je osnivanje novog ministarstva. Potrebno je zadovoljiti apetite za foteljama i sve se svodi na to. Nismo čuli gotovo ništa o programima osim dvije riječi - povećanje plaća i uskrata financiranja jednom tjedniku", kazao je Grbin.

"Što se tiče SDSS-a, to je politička stranka. Slušajući Pupovca kako jučer i dalje brani lex AP, to mi je bilo pomalo degutantno za slušati. Kad smo slušali izjave nakon pregovore gdje su i predstavnici HDZ-a i DP-a bili zadovoljni, nismo čuli kako će se boriti s gorućim problemom, a to je problem korupcije. Borba se svela na to da je premijer sve druge odlučio prozvati korumpiranim. Kad ti je glavna poveznica novac, onda nema boljeg ljepila od toga", poručio je Grbin.

Oglasio se Plenković

9:10 "O daljnjim koracima oko formiranja buduće Vlade ćemo razgovarati sljedećih dana", rekao je kratko vezano uz pregovore s DP-om predsjednik HDZ-a I tehnički premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

8:30 Domovinski pokret imat će jednog potpredsjednika Sabora i dva potpredsjednika Vlade od kojih će jedan voditi buduće ministarstvo demografije, a na drugo potpredsjedničko mjesto bi trebao doći predsjednik DP-a i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, ali tek nakon lokalnih izbora iduće godine, kazao je politički tajnik DP-a Josip Dabro u HRT-ovu Otvorenom.

Plenkovića ne podržava cijeli DP

8:15 U nastavku pregovora HDZ i DP dogovorit će konkretnu podjelu resora i razgovarati o potencijalnim kandidatima za novu kadrovsku križaljku.

8:00 Neki zastupnici Domovinskog pokreta (DP) neće podržati predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića za mandatara.

Pročitajte i ovo Novinari ispred Banskih dvora Promjene u Banskim dvorima FOTO Svi hrvatski premijeri: Znate li tko su sve bili predsjednici Vlade?

U novoj Vladi neki stari ljudi

7:45 Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava istaknuo je da je prvi korak prikupljanje potpisa za sastavljanje parlamentarne većine te je iznio neke detalje onoga što su o kadrovskoj križaljci dosad dogovorile dvije stranke.

7:30 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković proučio je da će nakon što su HDZ i Domovinski pokret (DP) postigli politički dogovor o formiranju većine odnos tih stranaka biti partnerski. Ne navodeći imena, iznio je konture izgleda nove Vlade i otkrio neke za koje će se u njoj naći mjesta.

Pročitajte i ovo Sabor RH Promjene na Markovu trgu FOTO Svi šefovi hrvatskog parlamenta: Znate li tko su sve bili predsjednici Sabora?

Teku rokovi

6:15 Neovisno o rokovima za sastavljanje Sabora, tu je i sastavljanje Vlade. Mandatar, koji za to mora predsjedniku Republike donijeti 76 potpisa, nakon što mu se da povjerenje, ima 30 dana da sastavi Vladu.

7:00 Rok u kojem se nakon izbora mora sazvati sjednica Hrvatskog sabora je 20 dana, dakle do 19. svibnja. Sjednicu saziva predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je ranije najavio da će se držati rokova.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene