Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snaga prirode

Snimio vatreni tornado, rijedak prirodni fenomen

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Australskoj divljini snimljena je doista rijetka prirodna pojava koja kod promatrača izaziva strahopoštovanje.

Snimatelj Chris Tangey uspio je kamerom uhvatiti čak 30 metara visoku vatrenu pijavicu blizu Alice Springsa, prenosi The Australian. Ipak, klimatolozi smatraju da su nazivi tog fenomena, poput 'vatreni tornado', malo pretjerani jer je više riječ o vrtlozima , sličnim onima kad vjetar zakovitla prašinu u zrak.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan"

>> Tornada pokraj vulkanske erupcije!

Takvog je mišljenja i klimatolog Mark Wysocki iz New Yorka. 'Jednostavno bi ih nazvao vatrenim vrtlozima, ali to nije dovoljno seksi za javnost, pa ih radije zovem vatreni vragovi', rekao je Wysocki, a prenosi Business Insider.

Taj fenomen se manifestira u prirodi kad iznimno vruć dio tla pošalje u zrak kolumnu vrućeg zraka, koja se stvara na mjestu požara, iz kojeg vatreni vragovi crpe energiju.

Wysocki ističe kako se formiraju iznimno brzo te usisavaju zrak oko sebe poput vakuuma. Tad se počinju vrtjeti te promatraču to izgleda kao vatreni vrtlog. Kako se vrtlog uzdiže, postaje sve tanji i sve se brže vrti, dok ne iščezne.

Čovjek dosta rijetko uspijeva zabilježiti ovaj prirodni fenomen, no on je možda i češća pojava nego što uobičajeno misli. To je zato što je njihovo mjesto nastanka samo srce velikih požara, koje je skriveno od oka promatrača.

Tipičan vatreni vrtlog kreće se brzinom do najviše 35 kilometara na sat i nestaje nakon jedne minute od formiranja. Pogledajte video.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene