Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slab urod

Na jesen nas čekaju nova poskupljenja - i to sve zbog lošeg vremena!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Loše vrijeme u srpnju negativno se odrazilo na hrvatske poljoprivrednike.

Unatoč trudu i novcu koji su uložili, ove godine urod je povrtlarima, voćarima i vinogradarima manji i za 50 posto. Podbacila je i proizvodnja pšenice. Proizvođači upozoravaju da bi zbog svega na jesen mogle skočiti cijene poljoprivrednih proizvoda.

Pročitajte i ovo Lubenice - 4 neretvanske lubenice Počela je sezona najslađeg voća koje je zapravo povrće: "Kvaliteta je izvanredna" Kiša pada, cijene rastu - 2 Udarac po džepu Preskupo voće šokira kupce, loše vrijeme nije jedini razlog: "Sve kulture su pogođene"

Kupuje se, prodaje se na zagrebačkom Dolcu, ali ponuda nešto slabija. Krivac - kiša. Ove godine padala je u vrijeme kada nije trebala.

Rekordne količine oborina u srpnju pogodne su jedino za razvoj biljnih bolesti. Plamenjača je uništila dobar dio Josipovog uroda.

'Teško je znati što će biti s njim. Bit će ga možda jedino za domaćinstva. Za prodaju će biti vrlo vrlo malo', kaže Josip Maras.

Kao i rajčice, salate, blitve, luka, jabuka. Prinosi su zasada loši. Proizvođači kažu i do 50 posto. A iz poljoprivredno-savjetodavne službe ističu - to se uglavnom odnosi na one koji se nisu strogo pridržavali agrotehničkih mjera i zaštite bilja.

NIJE ŠALA: Hrvatska iz godine u godinu daje sve više novca na uvoznu hranu

'Popravka nema, ali je bitno zadržati ono što postoji. Savjetujem voćarima, vinogradarima, ratarima, da iskoriste ove suhe sunčane dane i obave što prije preventivna prskanja', kaže mag. Dražen Kaučić, agrometeorolog DHMZ-a.

A hoće li se gubici kompenzirati rastom cijena? 'Cijene će rasti, ali ja govorim uvijek da će biti neodgovorni ljudi koji će to zloupotrijebiti', kaže Stjepan Horvat iz Udruge povrćara Republike Hrvatske.

Nije sve crno. Ima i kultura kojima ovakvo vrijeme dogovara. Prinosi bi mogli biti jako dobri. Dobre su šećerne repe, kukuruzi, suncokreti i soje. I ako se vrijeme ne pokvari tu bi berbe mogle biti dosta solidne.

S poljoprivredom nikada na zelenu granu. Tvornica je to pod nebom, koje je joj zasada nije bilo naklonjeno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene