Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Berba podbacila

Kupci će biti gladni domaće hrane: "Imamo manje za bar 40 posto"

Aktualno Galerija Rajčice - 4 Rajčice - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Rajčice - 3 Rajčice - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Rajčice - 2 Rajčice - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Rajčice - 1 Galerija 1/4 >>
Proizvodnja hrane na svom je vrhuncu. Beru se rajčice, paprike, krastavci, sljedećih dana krenut će i berba ranih sorti jabuka. Ipak, kupci će biti gladni domaće hrane. Kišna godina, tuče, nevrijeme i nagle temperaturne promjene ubrale su ovogodišnji urod i cijene lansirale u nebo.

U jeku je berba rajčica. Ljiljana ih uzgaja u svim bojama. Uz tradicionalne sorte, okrenula se i egzotičnim ljutim papričicama. Ali ove sezone zaradu je odnio vjetar. Česte kiše i nepovoljne temperature donijele su bolesti, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

"Suši je, suši listove, stabljika se razboli, fleke nastaju na stabljici, kasnije i na plodu, evo ja sad pokušavam to spasiti da plod opstane koliko-toliko", ispričala je Ljiljana Kolombo.

Godina je ovo kakvu proizvođači ne pamte, a zapamtit će je i kupci. Kilogram rajčice s lanjskih 15 kuna skočio je na tri eura, jer urod je gotovo prepolovljen.

"Imamo manje za bar 40 posto", kaže Kolombo.

Hrvatsku je poharalo i nezapamćeno nevrijeme, dizalo je cijele plastenike. Pojavila se plamenjača. U Donjem Miholjcu uništava krastavce.

Pročitajte i ovo Hrana nikad skuplja - 4 Kako preživjeti Hrana nikad skuplja, cijene otišle u nebo, a rastu i troškovi poljoprivrednicima. U svemu postoji i jedan apsurd

"Ovo nam je treća tura krastavaca, dvije su već stradale. Od ovog, ovo je sad već pri kraju jer je 70, 80 posto zaraženo", rekao je Marko Dumančić.

Traga je ostavila i tuča.

"Od leda je stradalo možda 40 posto paprike, veliki dio paradajza nam je bio pod vodom. Dogodio nam se i jak vjetar, pokidao nam je šest plastenika", dodao je Dumančić.

Hrvatska će biti gladna i domaćeg voća. Ubrat ćemo tek 45.000 tona konzumne jabuke. Više nema vrste u kojoj smo samodostatni.

"Hrvatska troši više od 50.000 tona u zadnjih nekoliko godina, znači ove godine više nemamo ni za svoje potrebe jabuka. Kruška bilježi još veći pad", poručio je Stjepan Zorić iz Hrvatske voćarske zajednice.

Proizvodnja voća pada i zbog nesređenog tržišta, te problema s radnom snagom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavio inspektorat Povlači se mnogima omiljena namirnica, može predstavljati rizik po zdravlje nekih potrošača

"Radni sat se kreće radnika u berbi voćnih vrsta od 5 do 8, 9 eura po satu, što jednostavno neke voćne kulture ne mogu podnijeti", kaže Zorić.

Isplativost se traži u novim kulturama. U Tenji kraj Osijeka uspješno raste paragvajsko voće.

"Ovo je marakuja, to smo od sina dobili. Imali smo nekoliko komada prošle godine, a ove godine je rodila, evo, cijelo čudo", tvrdi Darko Salimović.

Čuda bi moglo biti još. "Imat ćemo i bananu uskoro ovdje", poručuje Salimović.

Domaćih okusa pak bit ćemo željni, a plaćat ćemo ih još skuplje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene