Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ali zašto?

NIJE ŠALA: Hrvatska iz godine u godinu daje sve više novca na uvoznu hranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska najviše novca daje za meso, i to od živih životinja do već prerađenih proizvoda. I možda zato ne treba čuditi ako netko na svom stolu ovoga Uskrsa bude doručkovao šunku iz Italije ili Španjolske. Pa čak i jaja iz uvoza.

Potpuno je jasno da Hrvatska nije samodostatna što se tiče poljoprivrednih proizvoda, i isto je tako skroz normalno da se uvoze banane jer ih mi ne možemo proizvesti, ali uvoziti rajčice iz Jordana ili grah iz Kirgistana, zvuči u najmanju ruku, kao dobra šala. Ali nije.

Proizvođači nemaju podrške

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvijestio inspektorat Provjerite vaše hladnjake: Novo povlačenje proizvoda, ovaj put zbog mogućeg prisustva - metala Uvoz hrane opet raste (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nema samodostatne proizvodnje Umjesto da proizvodimo, mi - uvozimo: "Svako drugo tele je iz uvoza..."

Berba je domaćih jagoda. Vrijeme kad je na Neretvi posla preko glave. Ali i problema. 'Proizvođač nema podrške u svojoj proizvodnji. Jedne godine bankrotira s kupusom, druge godine na lubenici, treće godine s rajčicom, a sve je kriv veliki uvoz', kaže Gradimir Šešelj iz Opuzena.

Proizvodnja je skupa, a nedostaje i poljoprivrednog zemljišta. Prošle godine samo na uvoz mesa, potrošeno je milijardu i 700 milijuna kuna. Na mlijeko, jaja i med milijardu i 211 milijuna kuna, a na voće milijardu i 3 milijuna kuna. Iznosi, iz godine u godinu rastu.

Kupujemo hranu koja savršeno izgleda, a ostalo završi u smeću

'Mislim da bi Vlada prvo trebala shvatiti da to što se uvozi, ruši našu ekonomiju i da bi trebala napraviti rez u tome', kaže Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore. I više, kažu, pažnje usmjeriti na male proizvođače.

Za proizvođače voća i povrća, obećava ministar, mijenjat će se stvari. 'Kroz sustav potpora koje definiramo za 2015./2020. u proizvodnom plaćanju ćemo poseban dodatak staviti na voće i povrće', rekao je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.

No, konkurirati primjerice grahu iz Kine, Urugvaja ili Kirgistana, grašku iz Moldavije, ili rajčici iz Jordana, nije lako. 'Može rajčice biti više nego kamena u Zagori, samo treba rajčicu proizvest i platiti po normalnim cijenama', kaže Šešelj. Možda bi bilo i za izvoz.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene