Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odraz novih svjetskih odnosa

Dvije velike europske zemlje u lovu na kineske špijune: Situacija je sve ozbiljnija

U Velikoj Britaniji je počelo suđenje dvojici državljana optuženih da su kineski špijuni. Njemačka je pod istim optužbama u pet dana uhitila četvero svojih državljana. Slučaj je sve ozbiljniji: pod istragom je rastuća stranka krajnje desnice - AFD. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Stričević.

Eurozastupnik Maximilian Krah prvi je na listi AfD-a za izbore za Europski parlament. Uhićen je njegov pomoćnik, njemački državljanin kineskog podrijetla Gian Guo.

Optužen je da je iz Strasbourga odavao informacije kineskim tajnim službama: "Dat ću otkaz zaposleniku, ali ako mislite da je to moj kraj kao vodećeg kandidata moje stranke, moram vas razočarati. Jesam i bit ću predvodnik liste za europske izbore."

Špicenkandidat AfD-a i sam je pod istragom da je primao mito od tajnih službi Kine i Rusije. Drugoplasirani na AfD-ovoj listi Peter Bistron prema pisanju Der Spiegela primio je od ljudi bliskih ruskoj vlasti 20.000 eura za širenje kremaljske propagande. U njemačkom parlamentu uslijedila je paljba po AfD-u i slijeva i zdesna.

AFD se brani tvrdnjama da je žrtva sustava i diskreditira istraživanje jednog od najuglednijih europskih medija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobro naoružani Europski špijuni upozoravaju: Oni su nova prijetnja, imaju oružje u podzemnim bunkerima, a planiraju seriju napada koje je nemoguće predvidjeti

Pročitajte i ovo Ilustracija Ronjenje, brza vožnja... Otkriveno što rade kineski turisti: "Oni koji ne budu uhvaćeni vjerojatno će prikupiti nešto korisno"

Peking je slučaj nazvao pretjerivanjem. Ovog tjedna privedeno je ukupno četvero njemačkih građana pod optužbama da su kineski špijuni. Njih troje na teret se stavlja krijumčarenje vojno iskoristive tehnologije u Kinu. Njemačka vlada poručila je da su ove prijetnje odraz novih svjetskih odnosa.

Kineske špijune lovi i Velika Britanija. U Londonu su se pred sudom pojavili Christopher Berry i Christopher Cash, pravnik i bivši pomoćnik u britanskom parlamentu - optuženi su da su dostavljali informacije kineskim obavještajcima.

Detalje pogledajte u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marka Stričevića.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene