Obavijesti Video Pretražite Navigacija
crnomorski front

Rusija na frontu rasporedila neobično oružje: Opasno je i teško ga je otkriti

Crno more
Crno more Foto: Afp
Nastambe za dupine pojavile su se u ruskoj pomorskoj bazi u Novoozernu, nedaleko od zapadnog krimskog grada Jevpatorije.

Prema novom izvješću, Rusija je rasporedila svoje posebno obučene borbene dupine bliže vrhuncu borbi u južnoj Ukrajini. Potez je to kojim Moskva proširuje korištenje životinja u Crnom moru.

Nastambe za dupine pojavile su se u ruskoj pomorskoj bazi u Novoozernu, nedaleko od zapadnog krimskog grada Jevpatorije, izvijestile su Naval News u listopadu pozivajući se na nove slike.

Pročitajte i ovo Potraga za ubojicom iz SAD-a - 1 Ostavio mobitel FOTO Ubojica iz SAD-a i dalje u bijegu, pronađena misteriozna poruka, a stručnjaci tvrde: "Možda planira i novi napad"

Borbeni dupini nisu nova pojava u ukrajinskom ratu. Izvještaji već dugo sugeriraju da je Rusija trenirala i koristila vojne životinje oko svoje crnomorske baze u krimskom lučkom gradu Sevastopolju kako bi se obranila od ukrajinskih specijalnih snaga, a američka mornarica također je desetljećima koristila dupine.

Pročitajte i ovo Uragan Otis ostavio je pustoš na pacifičkoj obali Meksika - 11 Čupao sve pred sobom FOTO/VIDEO Tri sata terora: Razorni uragan odnio 27 života, znanstvenica iznijela mračno predviđanje

Američki mornarički institut rekao je u prvim tjednima ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu da su ruske snage u Sevastopolju postavile dva "obora za dupine" na otvor prema luci, koji su se pojavili oko veljače 2022.

Novoozern, u kojem su trenutačno postavljeni dupini, nalazi se sjeverno od Sevastopolja i bliže je južnoj Ukrajini, gdje bjesne neke od najvećih borbi, nego glavnoj crnomorskoj ruskoj bazi.

Ukrajina je obećala da će vratiti Krim, koji je Rusija anektirala 2014. i koristila kao odskočnu dasku za borbu protiv kijevskih snaga u proteklih 20 mjeseci rata.

Pročitajte i ovo Privođenje vozača koji je izazvao prometnu nesreću i ubio dva Nepalca - 2 Dvoje mrtvih FOTO/VIDEO Svi detalji o vozaču koji je usmrtio Nepalce te pobjegao: Otkriveno što ga je to povezalo s mjestom zločina

Cilj raspoređivanja vojnih dupina u Novoozernu vjerojatno je "obrana od ukrajinskih specijalnih snaga koje predstavljaju stvarnu prijetnju u tom području", izvijestio je Naval News.

Tijekom ukrajinske ljetne sezone Kijev je pojačao napade na ruske ciljeve na Krimu, uključujući napredne ruske sustave protuzračne obrane u blizini Jevpatorije. To se poklopilo s amfibijskim napadom ukrajinskih snaga na poluotok, nakon čega je uslijedio projektil dugog dometa na Sevastopolj koji je oštetio ruski desantni brod i jednu od moskovskih podmornica.

Pročitajte i ovo Damir Dekanić, župan župan Vukovarsko-srijemske županije Dekanić se odrekao plaćenih troškova prehrane: Otkrio kome će donirati 60-ak eura mjesečno

Krajem lipnja britansko ministarstvo obrane priopćilo je da je Rusija uložila u "velika poboljšanja" svoje baze u Sevastopolju, uključujući "povećan broj obučenih morskih sisavaca". Slike baze pokazuju "gotovo udvostručenje plutajućih boksova za sisavce", u kojima su vjerojatno bili dupini, objavila je vlada Ujedinjenog Kraljevstva u obavještajnom izvješću, a prenosi Newsweek.

Rusija je istrenirala mnoštvo životinja za razne misije, rekla je britanska vlada i dodala da su dupini koji žive na Krimu namijenjeni obrani od neprijateljskih ronilaca. U ruskim arktičkim vodama moskovske su snage također koristile kitove beluga i tuljane, dodalo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene