Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostavio mobitel

FOTO Ubojica iz SAD-a i dalje u bijegu, pronađena misteriozna poruka, a stručnjaci tvrde: "Možda planira i novi napad"

Potraga za ubojicom iz SAD-a - 1
Potraga za ubojicom iz SAD-a - 1 Afp
Aktualno Galerija Potraga za ubojicom iz SAD-a - 6 Potraga za ubojicom iz SAD-a - 6 Foto: Afp Potraga za ubojicom iz SAD-a - 5 Potraga za ubojicom iz SAD-a - 5 Foto: Afp Potraga za ubojicom iz SAD-a - 4 Potraga za ubojicom iz SAD-a - 4 Foto: Afp Potraga za ubojicom iz SAD-a - 3 Potraga za ubojicom iz SAD-a - 3 Foto: Afp +3 Potraga za ubojicom iz SAD-a - 2 Galerija 1/8 >>
Za bjeguncem odgovornim za najsmrtonosniju masovnu pucanjavu u SAD-u ove godine traga oko 350 policajaca, a uključio se i FBI. Card je ubio najmanje 18 i ranio 13 ljudi.

Potraga za vojnim rezervistom i stručnjakom za oružje Robertom Cardom, koji je ubio najmanje 18 i ranio 13 ljudi u pucnjavama u kuglani i baru u gradu Lewistonu u američkoj saveznoj državi Maine, nastavlja se. Za ubojicom trenutačno traga oko 350 policajaca.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Lewistonu Užas u SAD-u Svjedokinja pokolja: "Ležala sam na 11-godišnjoj kćeri, a majka je ležala na meni"

Riječ je o najsmrtonosnijoj masovnoj pucnjavi u SAD-u ove godine.

Bivši kolege Carda opisuju kao izvrsnog strijelca, među najboljima u svojoj jedinici. Puška kojom je izvršen pokolj legalno je kupljena.

Agenti FBI-a proveli su raciju na obiteljskom imanju u četvrtak navečer, ali Card je i dalje u bijegu. Stručnjaci upozoravaju da je 40-godišnji lovac na jelene i vojni rezervist dobro opremljen za preživljavanje u divljini, a možda čak planira i novi napad, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Lewistonu Iz minute u minutu FOTO Broj ubijenih u SAD-u popeo se na 18: Ubojica još u bijegu, Biden pozvao stanovnike da ostanu u kućama

Pokazalo se da je ostavio mobitel kako bi izbjegao otkrivanje, izvijestio je ABC News. Medij je objavio i da je njegova povijest online pretraživanja sadržavala teorije zavjere, pokazuje da je bio zabrinut zbog financijske krize i pada na burzi, LGBTQ+ pitanja, prava na oružje i komentare o demokratskim javnim dužnosnicima, uključujući predsjednika Joea Bidena.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Lewistonu - 4 Robert Card FOTO Ovo je masovni ubojica iz Mainea: Instruktor je za oružje, nedavno se liječio jer je čuo glasove, a ima tek jedan prekršaj

Pročitajte i ovo Izgradnja zagorske ceste - 4 Butković obišao radove Ovo je vjerojatno cesta koja se u Hrvatskoj najsporije gradi: Izgradnja traje već devet godina i još nije sve gotovo

U četvrtak je pretresom doma Roberta Carda pronađena poruka, objavio je NBC. Istražitelji još uvijek pokušavaju utvrditi značenje poruke i kako bi ona potencijalno mogla pomoći u njihovoj potrazi. Nisu otkrili više detalja o bilješci.

Žrtve masakra

Arthur Artie Strout bio je u restoranu Schemengees Bar and Grille kada je ubijen tijekom masovne pucnjave u Lewistonu, potvrdio je njegov otac Arthur Bernard za CNN-ovu podružnicu WBZ. Bernard tvrdi kako je upravo napustio restoran kad je dobio informaciju o pucnjavi.

"Ludo je da sam bio s njim neposredno prije nego što se dogodilo, nekoliko minuta, mislim 10 minuta prije nego što se dogodilo. Nisam se odvezao daleko prije telefonskog poziva da se tamo puca i znao sam gdje se on nalazi u tom restoranu, pet metara od vrata", ispričao je.

Stroutova obitelj mislila je da je on u bolnici, ali su onda primili vijest o njegovoj smrti. Iza njega je ostalo petero djece.

Među žrtvama masakra su Bill Young i njegov 14-godišnji sin Aaron, koje je napadač ustrijelio i ubio u kuglani Just-In-Time Recreation, rekao je Reutersu Billov brat Rob Young.

Među ubijenima je i Bryan MacFarlane (40), koji je bio dio skupine gluhih osoba koje su sudjelovale na turniru u Schemengees Bar & Grilleu kada je ubijen, rekla je njegova sestra Keri Brooks za CNN.

Zakon o oružju

Posjedovanje oružje u Maineu je slabo regulirano i otprilike polovica svih odraslih osoba živi u kućanstvu s oružjem, prema studiji RAND Corporation iz 2020.

U Maineu nije potrebna dozvola za kupnju ili nošenje oružja i nema zakona kao u nekim drugim državama koji omogućuju policiji da privremeno razoruža ljude za koje se smatra da su opasni.

Zastupnik u Kongresu SAD-a Jared Golden, demokrat iz Lewistona, rekao je novinarima da je nakon ove tragedije odustao od svog protivljenja zabrani jurišnog oružja. "Sada pozivam Kongres Sjedinjenih Država da zabrani jurišne puške, poput one koju je koristio počinitelj ovog masovnog ubijanja u mojem rodnom gradu", rekao je Golden na konferenciji za novinare.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene