Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

Hoće li doći do velikog preokreta u Hersonu? Rusija teško optužila Veliku Britaniju: "Znamo da je to učinjeno"

Područje oko nuklearne elektrane Zaporižje granatirano je u srijedu kasno navečer, što je dovelo do isključenja nuklearke. Energetska i vodna infrastruktura bile su tijekom noći mete ruskog granatiranja i u drugim područjima. SAD je optužio Sjevernu Koreju da Rusiju opskrbljuje topničkim granatama. Očekuje se nova razmjena zarobljenika.

 

  • Rusu objavili da je vojno povlačenje iz Hersona "vjerojatno"
  • Europi bi iduće zime moglo nedostajati plina
  • Nuklearna elektrana Zaporižja prelazi na ruskog operatera
  • Brodovi s ​​10 milijuna tona ukrajinskog žita napustili su crnomorske luke
     

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

22:55 Rusija je u četvrtak optužila Veliku Britaniju da je "preduboko" uključena u sukob u Ukrajini, upozorivši je da riskira "opasnu" eskalaciju krize.

Andrej Kelin, ruski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu, tvrdi da su britanski "specijalisti" uključeni u drski napad bespilotnim letjelicama na rusku crnomorsku flotu krajem tjedna, u kojem su navodno oštećena tri bojna broda, uključujući zapovjedni brod Makarov.

Nakon što je britanska veleposlanica u Moskvi Deborah Bronnert ranije pozvana u rusko ministarstvo vanjskih poslova u vezi s tim navodima, Kelin je rekao da će Kremlj "poprilično uskoro" objaviti svoje dokaze.

"Jako dobro znamo za sudjelovanje britanskih specijalista u obučavanju, pripremanju i izvršavanju planova protiv ruske infrastrukture i ruske flote u Crnom moru. Znamo da je to učinjeno", rekao je.

"To je opasno. Može nas dovesti do točke, rekao bih, bez povratka - povratak je uvijek moguć, no trebali bismo izbjegavati eskalaciju. Ovo je upozorenje da je Britanija preduboko u ovom sukobu. To znači da situacija postaje sve opasnija", dodao je Kelin.

Kelin je kazao da Rusija također nastavlja s istragom eksplozija, u kojima su u rujnu oštećeni podvodni plinovodi Sjeverni tok 1 i 2, dodavši da su britanske specijalne postrojbe bile uključene u obuku Ukrajinaca za korištenje eksploziva i podvodnih dronova.

Na zapadu postoji opća sumnja da su eksplozije posljedica djelovanja samih Rusa u pokušaju da povećaju pritisak na europske zemlje u smislu rastućih cijena energije.

Glasnogovornik britanske vlade je rekao da su ruske optužbe pokušaj „odvraćanja pozornosti“ od njene ilegalne invazije na Ukrajinu i njene gubitke, koje nastavlja trpjeti na bojišnici.

Novi potez Putina

22:35 Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak jednokratnu isplatu 195.000 rubalja (otprilike 24.000 kuna) za regularne pripadnike vojske s ugovorom i one unovačene da se bore u Ukrajini, objavio je Kremlj.

Moskva je prošlog tjedna rekla da je "djelomična mobilizacija" 300.000 rezervista završila, no priznala je da je bilo poteškoća.

Više od 2000 ljudi uhićeno je na prosvjedima uslijed negodovanja javnosti zbog slučajeva mobilizacije unatoč izuzećima zbog medicinskih razloga ili nedostatka vojnog iskustva.

Putin je u odredbi objavljenoj na internetskim stranicama Kremlja rekao da je svrha isplate "pružiti dodatne mjere socijalne podrške" pripadnicima redovnih oružanih snaga s ugovorom i regrutima. Nisu pružene dodatne pojedinosti.

Minimalna mjesečna plaća za vojnike s ugovorom iznosi 160.000 rubalja (nešto manje od 20 tisuća kuna), što je gotovo tri puta više od prosječne plaće u Rusiji.

 

21:22 Ruski ministar obrane Lloyd Austin rekao je da bi ukrajinske snage mogle zauzeti Herson. Austin je to izjavio samo nekoliko sati nakon što je proruski čelnik najavio da je povlačenje ruskih snaga iz tog ključnog grada "vjerojatno".

"Što se tiče pitanja mogu li Ukrajinci zauzeti teritorij na zapadno obali rijeke Dnjepar i Herson, sa sigurnošću vjerujem da su oni sposobni to učiniti", rekao je Austin.

21:10 Magomedsalam Magomedov, zamjenik šefa administracije predsjednika Ruske Federacije Putina, naveo je četiri razloga zbog kojih, kako tvrdi, Rusija nije imala drugu opciju osim da pokrene rat.

"Otvorena potpora i promicanje neonacističke ideologije, brza militarizacija Ukrajine, stalni pozivi na aneksiju ruskih teritorija te sve veća prijetnja našoj nacionalnoj sigurnosti i stabilnosti nisu ostavili predsjedniku Vladimiru Putinu drugog izbora nego da pokrene 'specijalnu vojnu operaciju'", rekao je Magomedov.

Dodao je da Putinovu odluku podržava većina Rusa.

"To nije bila laka odluka, ali je bila iznimno potrebna. Prije svega radi budućnosti naše zemlje, djece i unuka", zaključio je Magomedov.

Zelenski neće sudjelovati na samitu G20?

 

19:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da neće sudjelovati na G20 samitu u Indoneziji ako na njemu bude sudjelovao ruski predsjednik Vladimir Putin. Zelenski je rekao da ga je na samit pozvao indonezijski predsjednik Joko Widodo.

"Moj osobni stav i stav Ukrajine je da Ukrajina neće sudjelovati ako vođa Ruske Federacije bude sudjelovao. Vidjet ćemo što će biti", rekao je ukrajinski predsjednik.

17:35 Pokušaji ograničavanja cijena plina u terminskim ugovorima mogli bi imati negativne posljedice, uključujući i fizičku nestašicu plina, upozorio je nizozemski regulator, nadležan za glavno europsko tržište TTF.

I nakon ruskog napada na Ukrajinu cijene plina u Europi određuje ponuda i potražnja i nije bilo znakova manipulacije ni pretjeranih špekulacija, unatoč njihovom oštrom rastu, zaključila je u godišnjem izvješću Uprava za financijska tržištra AFM.

Nizozemski regulator kritizira "europsku tendenciju prema ograničavanju cijena ili vrlo strogim propisima o oscilacijama", rekao je član uprave Hanzo van Beuzekom.

"Tržište funkcionira adekvatno, a s intervencijama nikad ne znate, posljedice mogu biti gore nego što očekujete", kazao je Beuzekom.

Visoke cijene plina teške su za poduzeća i potrošače, ali su istodobno potaknule ulaganja u novu europsku infrastrukturu za ukapljeni plin i dovele do toga da se umjesto u Aziju stiže u Europu, naglasio je.

Europska komisija rekla je u listopadu da će razmotriti određivanje "dinamične" gornje granice cijena plina u terminskim ugovorima na TTF-u, nakon što je skupina od 15 zemalja, uključujući Italiju, Belgiju, Poljsku, predložila da cijena u EU ograniči.

Budući da se te cijene koriste kao referentna vrijednost u ugovorima o kupoprodaji ukapljenog plina, nadaju se da bi ograničenje cijena na TTF-u značilo niže cijene europskog uvoza.

Njemačka i Nizozemska, dvije relativno bogate zemlje, s velikom industrijom koja uvelike ovisi o plinu, protive se ograničenju.

AFM je u godišnjem izvješću upozorio i da sudionici na tržištu, po svemu sudeći, ne žele ni alternativnu europsku referentnu vrijednost, još jedan prijedlog Komisije, smatrajući da "neće značajno promijeniti temelje pretjeranih cijena energije ... u EU".

Nizozemski regulator dodao je i da uvjetno podržava prijedlog Komisije o "prekidačima" koji bi trebali ograničiti velike fluktuacije cijena unutar jednog dana i jamčiti normalnu trgovinu. Međutim, tvrde, to neće sniziti cijene.

Preokret na ratištu?

16:31 Ruske snage vjerojatno će napustiti zapadnu obalu rijeke Dnjepar, objavio je proruski dužnosnik u četvrtak, signalizirajući masovno rusko povlačenje koje bi, ako bude potvrđeno, moglo postati točka preokreta u ratu.

Ukrajinski dužnosnici i dalje su oprezni oko naznaka da Rusija napušta to područje, a ruski vrh šuti o najavi povlačenja koja bi mogla predstavljati jedno od najvećih poniženja od početka invazije.

"Vrlo vjerojatno naše će jedinice, naši vojnici, napustiti lijevu [zapadnu] obalu“, rekao je Kirilj Stremousov, upravitelj regije Herson kojeg su imenovali Rusi, u razgovoru za prokremljski medij.

To područje uključuje grad Herson, prijestolnicu istoimene regije i jedini veći grad koji je Rusija osvojila u veljači, a dalje je pod njenom kontrolom, te jednu od obala ogromne brane na Dnjepru koja kontrolira opskrbu vodom okupiranog Krima.

Rusija je ranije odbacivala da planira povlačenje iz regije koju je Kremlj anektirao krajem rujna.

U četvrtak i dalje traju rasprave povlači li se Rusija doista. Internetom kruže fotografije glavne administrativne zgrade u Hersonu s koje je navodno uklonjena ruska zastava. Rusija se mjesecima bori kako bi zadržala zapadnu obalu Dnjepra. Moskva je tamo poslala desetke tisuća vojnika.

Ukrajina pak mjesecima gađa glavne prijelaze preko rijeke, otežavajući time opskrbu ruske vojske. Ukrajinske snage napreduju sjeverno od Hersona od početka listopada, no taj je napredak usporio proteklih dana, piše Reuters.

Stromousov je pozvao civile da napuste Herson, upozorivši ih da riskiraju svoje živote ako ostanu. Ukrajina je tajnovita oko svojih operacija na tom području, a ukrajinske snage pozvale su svoje vojnike i pobornike da ne objavljuju snimke dok operacija traje.

Ukrajinske snage na prvoj crti prošli su tjedan Reutersu rekle da ne vide dokaze da se Rusi doista povlače te da vjeruju da se oni tamo zapravo učvršćuju. 

Natalija Humenjuk, čelnica press centra ukrajinske vojske, kazala je kako bi uklanjanje zastave sa zgrade u Hersonu mogla biti ruska zamka.

"To bi mogao biti pokazatelj posebne provokacije kako bi se stvorio dojam da je grad napušten, da je sigurno ući u njega dok se Rusi pripremaju za ulične borbe", rekla je.

Europi bi moglo nedostajati plina

16:00 Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je da Europu do zime iduće godine očekuje velik manjak zaliha plina.

Ako uvoz ruskog plina bude posve obustavljen, a Kina nastavi uvoziti ukapljeni plin u uobičajenim količinama, mogla bi nedostajati gotovo polovica plina potrebnog da se napuni skladišta do razine od 95 posto, upozorila je IEA.

Punjenje skladišta plina u EU-u ove godine bilo je lakše zbog čimbenika kojih iduće možda neće biti godine. Radi se, između ostalog, o dotoku ruskog plina plinovodima koji je u prvoj polovici godine uglavnom bio u normalnim okvirima.

15:02 Nuklearni inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nisu pronašli nikakve dokaze o "neprijavljenim nuklearnim aktivnostima" u tri postrojenja u Ukrajini.

Podsjetimo, Ukrajina je zatražila da inspektori posjete postrojenja da bi opovrgli tvrdnje Rusije da Kijev planira upotrijebiti "prljavu bombu", odnosno radioaktivno oružje.

"Naša tehnička i znanstvena procjena dosadašnjih rezultata nije pokazala nikakve znakove neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala na ove tri lokacije", rekao je nuklearni nadzornik Ujedinjenih naroda i dodao da će se prikupljeni uzorci okoliša biti analizirani.

13:33 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnoviju kartu sukoba u Ukrajini.

Rusija i Ukrajina razmijenile zarobljenike

12:35 Očekuje se da će Rusija i Ukrajina poslijepodne napraviti razmjenu zarobljenih vojnika, rekao je dužnosnik postavljen u Rusiji.

U objavi na Telegramu Denis Pušilin, trenutačni upravitelj dijelova Donecka pod kontrolom Rusije, rekao je da će dvije zemlje predati svaka po 107 zatvorenika.

"Danas vraćamo 107 naših boraca iz ukrajinskih tamnica", napisao je. "Od ukupnog broja oslobođenih, 65 je iz Donecka i Luhanska."

Dvije su zemlje dovršile nekoliko razmjena zarobljenika od početka rata. 

12:15 Kiril Stremousov, ruski čelnik postavljen u Hersonu, u svojoj objavi na Telegramu uvjerava građane kako je sve potpuno pod kontrolom, no novinarima je zapela za oko činjenica da mu automobil na snimci izgleda nakrcan stvarima, dok on govori kako je sve u redu, kako se život u Hersonu nastavlja i kako ima hrane za sve.

11:45 Ruski dužnosnici objavili su da će nuklearna elektrana Zaporižja sada biti pod jurisdikcijom ruskog operatora Rosenergoatoma, prema Institutu za proučavanje rata (ISW).

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Andrej Rudenko tvrdio je da je osoblje koje je "kritično" za elektranu potpisalo ugovore s ruskom tvrtkom, a vlasti sada istražuju stvaranje sigurnosne zone oko nje.

Osoblje ukrajinske tvrtke za nuklearnu energiju Energoatom i dalje upravlja elektranom, unatoč tome što je pod kontrolom ruskih snaga.

ISW je rekao da je tvrtka 28. listopada izjavila da je samo 100 od 6700 članova ukrajinskog osoblja koje je ostalo u postrojenju potpisalo nove ugovore s ruskom energetskom agencijom Rosatom.

Ukrajinski državni inspektorat za nuklearnu regulaciju dodao je da su ruske snage izgradile nepoznatu strukturu na jednom od sedam skladišta istrošenoga nuklearnog goriva u postrojenju kršeći standarde nuklearne sigurnosti.

To dolazi u trenutku kada je elektrana bila prisiljena raditi na pomoćnim dizelskim generatorima nakon što ju je rusko granatiranje isključilo iz ukrajinske električne mreže.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje toga mjesta koje je oštetilo zgrade i zaprijetilo nuklearnom nesrećom.

UN-ov nuklearni nadzornik zalaže se za uspostavu zaštitne zone kako bi se spriječilo daljnje granatiranje.

Medicinske ustanove postavljaju generatore

11:40 Diljem Ukrajine nametnuta su hitna isključenja struje nakon što je Rusija lansirala raketne napade na energetsku infrastrukturu.

Ukrajinska nacionalna energetska tvrtka Ukrenergo rekla je da se prekidi odnose na stanovnike Kijeva, Černigova, Čerkasija, Žitomira, Sumija, Harkova i Poltave.

"Podsjećamo da su ograničenja potrošnje neophodna kako bi se smanjilo opterećenje mreža, osiguralo održivo uravnoteženje energetskog sustava i izbjegle ponovljene nesreće nakon što su elektroenergetske mreže oštetili Rusi raketnim napadima i napadima bespilotnih letjelica", stoji u priopćenju. 

Objasnili su da takve mjere omogućavaju obnovu oštećenih objekata "što je brže moguće".

11:30 Medicinske ustanove diljem Ukrajine postavljaju generatore kako bi se nosile s ruskim bombardiranjem koje je oštetilo električnu mrežu zemlje. Nakon gađanja električnog postrojenja u Ukrajini prekinuta je još jedna bitna opskrba: voda.

Prvi put od početka ruske invazije u veljači četiri najveće bolnice glavnog grada Ukrajine ostale su bez tekuće vode veći dio dana.

Regionalni klinički centar u Kijevu bio je među pogođenim objektima. Liječnici i medicinske sestre trudili su se prebaciti najhitnije slučajeve u funkcionalne bolnice. Operacije su otkazane, a tretmani koji spašavaju život poput dijalize odgođeni su, ostavljajući živote u ravnoteži.

"Moramo biti spremni na najgori scenarij. Rusija čak govori o nuklearnom oružju, tako da moramo biti spremni za najteže izazove", rekao je viceguverner Kijevske regije Vitalij Vlasjuk za CNN.

Ruske snage tjednima napadaju kritičnu infrastrukturu Ukrajine, ozbiljno oštećuju električnu mrežu i prisiljavaju mnoge gradove diljem zemlje da uvedu planirana višesatna isključenja struje.

9:30 Ruske snage napale su objekte energetske i vodne infrastrukture u središnjem ukrajinskom gradu Krivi Rih, prema lokalnom vojnom dužnosniku.

"Navečer i tijekom noći neprijatelj je izveo još jedan napad na energetsku infrastrukturu regije. Naša protuzračna obrana uništila je četiri neprijateljske bespilotne letjelice iznad regije, ali ima pogodaka", rekao je Oleksandr Vilkul, načelnik gradske vojne uprave.

"Bila su dva udara u Krivi Rih. Jedan pogodak na energetski infrastrukturni objekt (dron), drugi na vodni infrastrukturni objekt (raketa). Razaranja su znatna."

Vikul je rekao da nema žrtava te je dodao da je opskrba vodom uspostavljena u cijelom gradu, ali radovi na ponovnom uspostavljanju struje su u tijeku.

Ukrajina se od početka listopada suočava s jačim napadima na kritičnu infrastrukturu i izvore energije.

9:00 U Harkivu su cijelu noć raščišćavali eksplozivne predmete i mine te ih je "uklonjeno i neutralizirano" više od 750, priopćilo je ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Spasioci su u tom sjeveroistočnom gradu također ugasili i tri požara uzrokovana ruskim napadima. Požari su bili rezultat "neprijateljskog granatiranja" u malom selu Dvorična, koje je okupirala Rusija, ali je u međuvremenu vraćeno pod ukrajinsku kontrolu.

Tijekom misije spasioci su isporučili oko 28 tona pitke vode stanovnicima u gradovima Kupjansk i Izjum.

NE Zaporižja isključena iz ukrajinske el. mreže

8:55 Sedam brodova s ​​10 milijuna tona ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u četvrtak ujutro je napustilo crnomorske luke, objavilo je ministarstvo infrastrukture te zemlje.

U objavi na Telegramu ministarstvo je reklo da su proizvodi poslani u 43 zemlje, uključujući Oman i Kinu.

Brodovi su napustili luke Odesu, Črnomorsk i Pivdenij prema zemljama Azije i Europe, dodaje se.

Među njima je bio i Esentepe, koji prevozi 29.000 tona sjemenki suncokreta i 67.000 tona kukuruza.

Brod je isplovio nakon što je Rusija u srijedu nastavila svoju ulogu u dogovoru o izvozu žita uz posredovanje UN-a. Tijekom vikenda Moskva se povukla iz sporazuma nakon što je tvrdila da je Ukrajina izvela "teroristički napad" na crnomorsku flotu na Krimu.

Ukrajina nije preuzela odgovornost za incident.

Sporazum omogućuje isporuku milijuna tona ukrajinskog žita kroz blokirane luke, a cilj mu je pomoći u sprječavanju gladi u siromašnijim zemljama.

8:40 SAD je optužio Sjevernu Koreju da potajno opskrbljuje Rusiju topničkim granatama za rat u Ukrajini prikrivajući kamo se transportiraju, pokazuju nedavni obavještajni podaci.

Američki dužnosnici vjeruju da su tajne sjevernokorejske isporuke, zajedno s bespilotnim letjelicama i drugim oružjem koje je Rusija nabavila od Irana, dodatni dokaz da su se čak i konvencionalni artiljerijski arsenali Moskve smanjili tijekom osam mjeseci borbe.

Sjeverna Koreja pokušava sakriti pošiljke tako što prikazuje da se streljivo šalje u zemlje Bliskog istoka ili Sjeverne Afrike, kažu američki obavještajci.

Nedavni obavještajni podaci dolaze otprilike dva mjeseca nakon što je američka obavještajna zajednica rekla da vjeruje da je Rusija u procesu kupnje milijuna raketa i topničkih granata od Sjeverne Koreje za upotrebu na bojnom polju, izvijestio je tada CNN.

8:20 Nuklearna elektrana Zaporižja ponovno je isključena iz ukrajinske električne mreže zbog ruskog granatiranja koje je oštetilo preostale visokonaponske vodove, objavila je državna nuklearna tvrtka Energoatom u četvrtak.

"Jučer su posljednja dva dalekovoda visokog napona koji povezuju NE Zaporižja s ukrajinskom elektromrežom oštećena ruskim granatiranjem. U 23:04 (po lokalnom vremenu) postaja je prešla u način potpunog zamračenja", stoji u priopćenju.

Nuklearka je isključena iz ukrajinske elektroenergetske mreže zbog ruskog granatiranja u nekoliko navrata posljednjih mjeseci, prema informacijama koje stižu od ukrajinskih vlasti.

8:10 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da zahtjev Rusije za sigurnosnim jamstva od Kijeva pokazuje neuspjeh invazije Moskve nakon osam mjeseci borbi.

U svom noćnom obraćanju u srijedu ukrajinski čelnik rekao je: "Prije 252 dana Rusija je tražila sigurnosna jamstva od Sjedinjenih Američkih Država. Nakon osam mjeseci ruske takozvane specijalne operacije Kremlj zahtijeva sigurnosna jamstva od Ukrajine. Ovo su doista upečatljive promjene."

"To pokazuje i neuspjeh ruske agresije i koliko smo jaki kada ostanemo ujedinjeni", dodao je Zelenski.

Što se događalo prethodnog dana, pogledajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene