Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon napada Irana

Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

Drugi put u dva dana sastaje se vrh izraelske vojske. Na sastanku vojnog kabineta odredit će se način i magnituda izraelskog odgovora na iranski napad.

Izraelski ratni kabinet sastat će se u 12:00 po hrvatskom vremenu. Drugi je to put u dva dana da će se u dijelu najuže vojne hijerarhije raspravljati o odgovoru na iranski napad. Prvi sastanak dogodio se jučer u večernjim satima te je dogovoreno da će Izrael odgovoriti Iranu, ali vrijeme i način još uvijek nisu određeni, prenosi NBC.

Službenici su izjavili kako Benjamin Netanyahu dvoji u samo jednoj stavci, a to je ima li vremena za čekanje ili mora odmah odgovoriti. Ako se zaista dogodi odmazda Izraela, možemo očekivati eskalaciju sukoba u već od prije nestabilnoj regiji Bliskog istoka.

Među vojnim opcijama koje se razmatraju, ratni kabinet razmatra napad na iranski objekt koji bi poslao poruku, ali bi izbjegao nanošenje žrtava, rekao je jedan izraelski dužnosnik.

 

Vojni analitičar Ivica Mandić prognozirao je četiri moguća scenarija, a najdramatičniji je da se jedna od strana odluči napasti nuklearna postrojenja.

Nakon napada dronovima uslijedile su osude međunarodne zajednice prema postupcima Irana. Svjetski čelnici također su uputili pozive Izraelu za smirenje situacije. Najvažniju poruku poslao je predsjednik SAD-a Joe Biden rekavši da neće sudjelovati ni u kakvoj izraelskoj odmazdi prema Iranu.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok

Iran provodi istraživanje

Kontejnerski brod koji je Iran u subotu zaplijenio u Zaljevu optužujući ga da je "povezan s Izraelom" nalazi se "u iranskim teritotijralnim vodama" kako bi se "provele potrebne istražne radnje", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

Iranske vlasti nisu objavile nikakve informacije otkako su specijalne pomorske snage Čuvara revolucije u subotu u Hormuškom tjesnacu zaplijenile brod MSC Aries.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ulovili ih Dvojac provalio u hotel kod Opatije, odale ih kamere: Kod jednog pronađen i kokain

"Brod je odveden u iranske teritorijalne vode", rekao je novinarima glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani.

Nije ništa rekao o sudbini 25 članova posade, među kojima su Indijci i jedan Rus.

Glasnogovornik je objasnio da je Iran zaplijenio brod jer je "prekršio međunarodno pomorsko pravo" i "nije odgovorio na primjeren način na pitanja iranskih vlasti".

"Sigurno je da taj brod pripada cionističkom režimu", rekao je Kanani, referirajući se na Izrael.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Iranska službena novinska agencija Irna objavila je u subotu da je brod, koji je plovio pod portugalskom zastavom, zaplijenjen radi inspekcije jer njime "upravlja tvrtka Zodiac, koja pripada cionističkom kapitalistu Eyalu Oferu".

Brod je zaplijenjen nekoliko sati prije iranskog napada dronovima i projektilima na Izrael. SAD je zapljenu broda ocijenio "piratstvom" i pozvao Iran da ga odmah pusti.

Francuska izvršila presretanja na zahtjev Jordana

Francuska je u noći sa subote na nedjelju iz Jordana izvela presretanja iranskih projektila i bespilotnih letjelica koje su ciljale Izrael, potvrdio je u ponedjeljak francuski predsjednik Emmnuel Macron koji kaže da želi "učiniti sve da se izbjegne požar" na Bliskom istoku.

"Imamo zračnu bazu u Jordanu. Ugrožen je bio jordanski zračni prostor ispaljivanjem tih projektila. Digli smo naše avione i presreli smo ono što smo morali presresti”, izjavio je francuski predsjednik na kanalima BFMTV.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca

Odlukom da "udari na Izrael" s njegovog tla, Iran je izazvao "duboki raskol", ocijenio je Macron.

"Učinit ćemo sve da izbjegnemo požar i stoga pokušati uvjeriti Izrael da ne treba odgovoriti eskalacijom, nego izolacijom Irana, uspjeti uvjeriti zemlje regije da je Iran opasnost, povećati sankcije, povećati pritisak na nuklearne aktivnosti i zatim pronaći put do mira u regiji”, izjavio je.

Francuska razgovara sa svim zemljama u regiji.

"Ono što mi pokušavamo biti je posrednička sila", dodao je francuski predsjednik koji će tijekom dana ponovno razgovarati s izraelskim premijerom.

"Amerikanci su ti koji imaju vrlo važnu ulogu u obuzdavanju Irana", priznao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene